Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΝ.ΚΑ. Βόλου: “Κενό γράμμα” τα δικαιώματα του καταναλωτή
ΕΝ.ΚΑ. Βόλου: “Κενό γράμμα” τα δικαιώματα του καταναλωτή

ΕΝ.ΚΑ. Βόλου: “Κενό γράμμα” τα δικαιώματα του καταναλωτή

Παγκόσμια ημέρα καταναλωτή  είναι η 15η Μαρτίου και με την ευκαιρία   αυτή η ΕΝ. ΚΑ. Βόλου κάνει λόγο για   “Κενό γράμμα” τα δικαιώματα του καταναλωτή.

Με αφορμή τα παραπάνω η ΕΝ. ΚΑ. Βόλου συστήνει:

Προστασία ς και ασφάλειας
Η αγορά έχει κατακλυστεί από προϊόντα κακής ποιότητας πολλά από τα οποία είναι μη ασφαλή και επικίνδυνα για την υγεία. Οι προληπτικοί έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι και μόνο μετά από καταναλωτών ανακαλούνται κάποια από αυτά.

Προστασία των οικονομικών συμφερόντων
Οι απάτες στο διαδίκτυο, οι αθέμιτες και καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές, τα ψιλά γράμματα στις συμβάσεις κ.α. αποτελούν καθημερινές πρακτικές.

 Πρόσβαση στην πληροφόρηση
Οι παραπλανητικές διαφημίσεις αποτελούν κανόνα κι όχι εξαίρεση. Προβάλουν ανύπαρκτες και φανταστικές ιδιότητες, ισχυρισμούς υγείας κ.α. Η διαφήμιση φαρμάκων οργιάζει.

Δικαίωμα ς
Η ενημέρωση και η των καταναλωτών επαφίεται στον εθελοντισμό των Ενώσεων Καταναλωτών ενώ η καταναλωτική αγωγή στα είναι ανύπαρκτη.

Δικαίωμα εκπροσώπησης
Οι Ενώσεις Καταναλωτών, χωρίς καμία στήριξη από τη Πολιτεία, προσπαθούν εθελοντικά να εκπροσωπούν τους καταναλωτές και να μεσολαβούν για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Πρόσβαση στην δικαιοσύνη
Οι διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης είναι δαπανηρές, γραφειοκρατικές και ως εκ τούτου απαγορευτικές για τους θιγόμενους καταναλωτές.

Πρόσβαση στην αειφόρο κατανάλωση
Η αφύσικη , η υπερκατανάλωση, η εξάντληση των φυσικών πόρων και η ρύπανση του περιβάλλοντος, υπονομεύουν την κάλυψη των βασικών αναγκών των μελλοντικών γενιών.

Οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα:
– στην ορθή ενημέρωση πριν την αγορά, για τα χαρακτηριστικά του προϊόντος ή της υπηρεσίας, την τιμή, τους όρους πληρωμής και παράδοσης, τη διάρκεια και τους όρους της σύμβασης

– στην παροχή εγγύησης. Τα καινούργια προϊόντα μακράς διάρκειας συνοδεύονται υποχρεωτικά από γραπτή εγγύηση τουλάχιστον 2 ετών στην Ελληνική γλώσσα

– στην αντικατάσταση, επιδιόρθωση, του τιμήματος ή υπαναχώρηση για ελαττωματικά προϊόντα, από το κατάστημα πώλησης.

– στην αναιτιολόγητη υπαναχώρηση (ακύρωση της αγοράς), εντός 14 ημερολογιακών ημερών για αγορές από απόσταση (τηλεφωνικά και μέσω διαδικτύου) ή εκτός εμπορικού καταστήματος

– στην παροχή τεχνικής υποστήριξης και ανταλλακτικών για όλη τη πιθανή διάρκεια ς του προϊόντος

– σε αν εξαιτίας ελαττωματικού προϊόντος προκληθεί ζημία ή σωματική βλάβη

– στη δια των προσωπικών δεδομένων.

Γνωρίζουμε και διεκδικούμε τα δικαιώματα μας στις υπηρεσίες και στις αγορές προϊόντων. Καταγγέλλουμε και αντιδρούμε δυναμικά σε κάθε περίπτωση που τα καταπατούν. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τo καταναλωτικό κίνημα.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση