Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΚΚΛΗΣΙΑ / Το πρόβλημα της αυτοχειρίας σε ημερίδα πνευματικών στον Βόλο
Το πρόβλημα της αυτοχειρίας σε ημερίδα πνευματικών στον Βόλο

Το πρόβλημα της αυτοχειρίας σε ημερίδα πνευματικών στον Βόλο

 

Η Δημητριάδος, στο πλαίσιο των ποιμαντικών της δράσεων, διοργάνωσε την 28η Φεβρουαρίου για τους πνευματικούς, με θέμα την .

Η απετέλεσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο εκκινεί από την επιθυμία του μητροπολίτη Ιγνατίου και αποσκοπεί στην έγκαιρη, συντονισμένη και όσον το δυνατό πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των αυτοκτονικών περιστατικών.

Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασίας με όλους τους φορείς υγείας, και δη της ψυχικής, καθώς και μία εικοσιτετράωρη τηλεφωνική γραμμή παρέμβασης, ώστε αφενός να παρέχεται προς όλους προληπτική , και αφετέρου να καθίσταται δυνατή η άμεση υποστήριξη ανθρώπων που βρίσκονται σε απόγνωση.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου έχει απαιτήσεις, τόσο σε επίπεδο υλικοτεχνικών δομών και έμψυχου δυναμικού, όσο και σε επίπεδο γνώσεων. Για να αποφευχθούν, λοιπόν, η κατασπατάληση οικονομικών πόρων και πολύτιμου χρόνου, η καταπόνηση των λειτουργών αλλά και η αλληλοεπικάλυψη σε παροχή υπηρεσιών, πρόβαλλε ως απαραίτητη η αξιοποίηση των ήδη υπαρχουσών δομών και η μεταξύ τους .

Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα δράσης, έγινε μια διερεύνηση για με το Φορέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, τον επονομαζόμενο «Κλίμακα», που είναι ο μοναδικός σε πανελλαδική εμβέλεια, ο οποίος κατέχει 24ώρη τηλεφωνική γραμμή παρέμβασης.

Ομιλητές ήταν ο ψυχίατρος και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Κυριάκος Κατσαδώρος, με θέμα «Περί ψυχικής υγείας» και η συντονίστρια του κέντρου ημέρας Όλγα Θεοδωρικάκου με θέμα «Η αναγκαιότητα πρωτοβουλιών στην πρόληψη της αυτοκτονίας».

Τα ζητήματα που αναλύθηκαν εκτενώς αφορούσαν στον καθορισμό της ψυχικής υγείας, στο νέο πνεύμα που διέπει τις σχέσεις των ειδικών ψυχικής υγείας και ποιμένων, στον σημαντικό ρόλο της πίστης, αναφορικά με την διαμόρφωση ψυχικής ανθεκτικότητας, στους μύθους σχετικά με την , στους παράγοντες προστασίας και ευαλωτότητας, στα προειδοποιητικά μηνύματα για την εμφάνιση της αυτοχειρίας, σε πρακτικές συμβουλές για χειρισμούς περιστατικών με αυτοκτονικούς ιδεασμούς, σε στατιστικά στοιχεία επιδημιολογικών μελετών κ.λπ.

Η ημερίδα, που συντόνισε ο πρωτοσύγκελλος της μητροπόλεως αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, έκλεισε με αμφίδρομες ευχαριστίες και για ανανέωση της όλης προσπάθειας, εστιασμένης, πλέον, σε θέματα χειρισμών.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Η ΠΠΜ απαιτεί μετρήσεις για #διοξίνες στο Βόλο και παύση της καύσης σκουπιδιών #διοξίνες - https://t.co/tt396b1rMI -

  • Στην εκδήλωση της Πανθεσσαλικής Στέγης για τον Παπαδιαμάντη η αντιπεριφερειάρχης ΠΕΜΣ - https://t.co/ZZTHlCiVge… -

  • Όμιλος δημοσιογραφίας στο πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου #όμιλοςδημοσιογραφίας #πρότυποΓυμνάσιοΒόλου - https://t.co/2Sv5uZg1iA -

"Αλιεύοντας" την είδηση