Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Tο Πάσχα του Καλοκαιριού στην Μητρόπολη Δημητριάδος
Tο Πάσχα του Καλοκαιριού στην Μητρόπολη Δημητριάδος

Tο Πάσχα του Καλοκαιριού στην Μητρόπολη Δημητριάδος

 

Την μεγίστη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας τιμά η Εκκλησία  το Σάββατο 15/8.

Επίκεντρο του εορτασμού στην  θα είναι ο προσφυγικός ναός Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, όπου την παραμονή της εορτής, στις 7.00 μ.μ., υπαιθρίως, στο προαύλιο του ναού, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του μητροπολίτη Δημητριάδος  Ιγνατίου.

Κατά την διάρκειά του Εσπερινού, θα ψαλούν τα Εγκώμια μπροστά στο ανθοστόλιστο κουβούκλιο και κατόπιν θα τελεστεί αρτοκλασία και θα γίνει το θείο κήρυγμα .

Η Περιφορά του Επιταφίου στους ς της ς, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί.

Στις 10.30 μ.μ. θα ξεκινήσει η Ιερά Αγρυπνία, που θα τελειώσει περίπου στη 1.00 π.μ.

Ανήμερα της εορτής, από τις 6.30 έως τις 9.30 π.μ., θα τελεστεί πανηγυρική , ιερουργούντος του αρχιμ. Μαξίμου Παπαϊωάννου, γενικού αρχιερατικού Επιτρόπου.

Από τις 10.00 έως τις 11.00 π.μ. θα τελεστεί 2η .

Στις 6.30 μ.μ. θα τελεστεί ο Μεθεόρτιος Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Στην τοπική Εκκλησία πανηγυρίζουν, επίσης, οι κάτωθι  μονές και ναοί:

Μονή Παναγίας Άνω Ξενιάς

Την παραμονή της εορτής, στις 6.30 μ.μ. θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Νικάνορος, ηγουμένου της μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του επισκόπου Ιγνατίου.

Στις 6.00 μ.μ. θα ψαλεί ο μεθεόρτιος Εσπερινός και το κτιτορικό μνημόσυνο, προεξάρχοντος του αρχιμ. Μεθοδίου, ηγουμένου της μονής Κορώνης.

 Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλυκών

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Αθανασίου Κολλά, ιεροκήρυκος, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Καλλινίκου Γεωργακοπούλου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλών Νερών

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Ιγνατίου Αναγνωστοπούλου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καναλίων

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Βαρνάβα Σαράτση, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυνίτσης

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Παμφίλου Κοιλιά, ιεροκήρυκος, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου ς

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του πρωτ. Χαριλάου Παπαγεωργίου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ξυνόβρυσης

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πτελεού

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του πρωτ. Θρασυβούλου Βαλωμένου.

 Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελεστίνου

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Χριστοφόρου Καρδατζή, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λόφου Επισκοπής

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Μαξίμου Παπαϊωάννου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δρυμώνος

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του π. Χρήστου Μπούντη, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

 Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Προμυρίου

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ' αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Της πανηγύρεως θα προεξάρχει ο πρωτ. Κωνσταντίνος Μπουρτζής.

 Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ξουριχτίου

Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Νεκταρίου Παναγιωτακοπούλου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του πρωτ. Παπασακελλαρίου.

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων

Νέα μοναχή στην μονή Παναγίας Λαμπηδώνος

 

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος της ς επισκόπου Ιγνατίου, τον φετινό Δεκαπενταύγουστο, κατά τον οποίο χοροστάτησε στις ακολουθίες των Παρακλητικών Κανόνων στην Υπεραγία Θεοτόκο, κυρίως στις μονές της τοπικής Εκκλησίας.

Την Τρίτη 11/8 χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος στον ναό Ζωοδόχου Πηγής Βυζίτσης.

Στο κήρυγμά του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «η γιορτή της Παναγιάς μας εκπέμπει το μήνυμα της Αναστάσεώς μας, της δικής μας πορείας, που δικαιώνεται μέσα από την πίστη μας και την κοινωνία μας με τον Αναστάντα Χριστό…».

Στο τέλος της Ακολουθίας, ο κ. Ιγνάτιος απένειμε επαίνους σε ανθρώπους που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο ναό τα τελευταία χρόνια και επήνεσσε τον εφημέριο του ναού π. Γεώργιο Κορνούτο για τον ευπρεπισμό του ναού και για την όλη διακονία του στο χωριό τους τελευταίους μήνες.

Ρασοφορία στην μονή Παναγίας Λαμπηδώνος

          Στην μονή Παναγίας Λαμπηδώνος ς χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος, ο  κ. Ιγνάτιος, την Τετάρτη 12/8.

Στο τέλος της παρακλήσεως τέλεσε την ρασοφορία της νέας μοναχής Μακρίνης, κατά κόσμον Νικολίτσας Αθανασοπούλου, 48 ετών, η οποία εντάσσεται στην αδελφότητα της μονής.

Στην ρασοφορία παρέστησαν αντιπροσωπίες  μονών της τοπικής  Εκκλησίας και ικανός αριθμός προσκυνητών, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

          Στην ομιλία του  χαρακτήρισε «δώρο της Παναγίας» την επαναλειτουργία της μονής, τα τελευταία χρόνια, «και σήμερα προσφέρει ένα ακόμα δώρο, μια νέα ψυχή που αφιερώνεται εξ ολοκλήρου στον Χριστό και στην Εκκλησία και γίνεται μιμήτρια της ίδιας της Παναγίας μας. Η Παναγία είναι το πρότυπο του Μοναχικού βίου, γιατί υπήρξε η εκλεκτή του Θεού, το δώρο της ανθρωπότητας, για να σαρκωθεί ο Υιός και Λόγος του Θεού, ενώ δέχθηκε ελευθέρως την αποστολή Της. Έτσι έχει αξία η αφιέρωση, όταν γίνεται με πνεύμα ελευθερίας. Οι Μοναχοί μιμούνται την Παναγία, γιατί ταυτίζουν το θέλημά τους με το θέλημα του Θεού και γίνονται ζωντανές λαμπάδες προσευχής … Οι Μοναχοί βιώνουν την κοινωνία της ς με τον Χριστό και κατά μίμησιν της Θεοτόκου, καλούνται ν' ασκηθούν στην υπακοή, στην ταπείνωση, μετατρέπουν το Μοναστήρι σε επίγειο Παράδεισο…».

Ο ίδιος εξέφρασε την χαρά του, καθώς βλέπει να ανασταίνονται τα μοναστήρια  και να περιτειχίζουν την τοπική  Εκκλησία: «Τα Μοναστήρια μας είναι ό,τι πολυτιμότερο. Θεραπεύουν και αναπαύουν τις ψυχές των ανθρώπων».

Ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε τον γέροντα της μονής αρχιμ. Χρυσόστομο, για την ευθύνη που ανέλαβε, να στηρίξει εξ' αρχής την προσπάθεια ανασυγκρότησης της μονής και χαρακτήρισε «δώρο Θεού» την ανασύσταση της αδελφότητας.

Επανέλαβε την αξία της ενότητας όλων γύρω από την Ορθόδοξη πίστη , σε μια εποχή που διακυβεύονται πολλά για το Έθνος και ευχαρίστησε όλους όσοι συμπαρίστανται στο έργο των μοναστηριών  και συνδράμουν στην ανακαίνιση και ανασυγκρότησή τους.

"Αλιεύοντας" την είδηση