Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Το 1ο Φεστιβάλ Χορών Ψαλτριών και συναυλία στο Βόλο
Το 1ο Φεστιβάλ Χορών Ψαλτριών και συναυλία στο Βόλο

Το 1ο Φεστιβάλ Χορών Ψαλτριών και συναυλία στο Βόλο

Το 1ο Συμπόσιο Ορθόδοξων Ψαλτριών 

Το τριήμερο 22 έως 24 Νοεμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθεί στην πόλη του Βόλου το 1ο Συμπόσιο Ορθόδοξων Ψαλτριών και το 1ο Φεστιβάλ Χορών Ψαλτριών «Αγία Καικιλία». Το συμπόσιο και το φεστιβάλ διοργανώνεται από την Ακαδημια Θεολογικών Σπουδών Βολου και την  Μητρόπολη Δημητριάδος και τον Χορό Ψαλτριών με καλλιτεχνική διευθύντρια τη δρ. Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη, μουσικολόγο του Α.Π.Θ., τ. διδάσκουσα στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία “Βελλάς” Ιωαννίνων, ιδρύτρια – δομεστίκαινα του Χορού Ψαλτριών “ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ” (2012), εκπαιδευτικός Μουσικής ΥΠΕΠΘ, καθηγήτρια Βυζαντινής Μουσικής, σολίστ πιάνου και διπλωματούχο Ανωτέρων Θεωρητικών.

Το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Ψαλτριών του ορθόδοξου ανατολικού μέλους και το 1ο Φεστιβάλ Χορών Ψαλτριών προσδοκά να δώσει την δυνατότητα σε γυναίκες ψάλτριες να ανταμώσουν, να γνωριστούν και να συζητήσουν θέματα όπως το χόρδισμα και οι βάσεις στη γυναικείας φωνής, το ισομα σε γυναικείους χορούς ψαλτριών, το ρεπερτόριο κ.ά

Περιλαμβάνει: επιστημονικές εισηγήσεις, εργαστήρια Ψαλτικής, συναυλίες , συμμετοχή σε αρχιερατική Ιερή Ακολουθία Όρθρου & Θείας Λειτουργίας.

Το συμπόσιο και το φεστιβάλ είναι αφιερωμένα στην αγία παρθενομάρτυρα Καικιλία. Η Αγία σχετίσθηκε με την μουσική και την εξύψωσή της σε θρησκευτική τέχνη και έκτοτε θεωρήθηκε προστάτιδά της.

Η μνήμη της τιμάται και από τις δύο Εκκλησίες, την 22α Νοεμβρίου εκάστου έτους ομού μετά των τριών συμμαρτυρησάντων με αυτήν Αγίων Βαλεριανού, Τιβουρτίου και Μαξίμου

Στις εργασίες του Συμποσίου θα λάβουν ενεργή συμμετοχή περίπου 90 ψάλτριες από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κέρκυρα, Μεσολόγγι, Τρίκαλα, Λάρισα, Κόρινθο, Χαλκίδα, Ιωάννινα, Σπάρτη, κ.λπ.), όλων των τάξεων και επιπέδων της Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Μουσικής (Μητροπόλεων και Ωδείων της Ελλάδας και εξωτερικού), σπουδάστριες των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών της Ελλάδας και του εξωτερικού, φοιτήτριες των Τμημάτων Ψαλτικής των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών Ιωαννίνων και Κρήτης, χοροί ψαλτριών, γυναίκες που εκτιμούν και αγαπούν την Ψαλτική Τέχνη.

Το συμπόσιο θα λήξει με μία πανηγυρική συναυλία το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής Βόλου στις 19.00 – 21.00 κατά την οποία θα εμφανιστούν οι Χοροί Ψαλτριών «Αγία Ανυσία» από τη Θεσσαλονίκη με χοράρχη την Μαρία Αλεξάνδρου, «Γυναικών Ηχήματα» από την Μητρόπολη Χαλκίδας με χοράρχη την Μαρία Καψάλη και «Αι Άδουσαι» από το Βόλο, με δομεστίκαινα την Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη, ενώ στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί το μουσικολογικό και ψαλτικό δρώμενο «Κασσιανή: η βυζαντινή ποιήτρια και συνθέτιδα» με τις συμμετέχουσες ψάλτριες του Συμποσίου επί σκηνής.

Την θα χαιρετίσει ο  μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού  Ιγνάτιος ο οποίος  κατά την λήξη της θα απονείμει τιμητικούς τίτλους στους συμμετέχοντες Χορούς Ψαλτριών. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 οι χοροί ψαλτριών και οι ψάλτριες θα ψάλλουν τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου, όπου θα μεταδοθεί ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως Δημητριάδος 104 Fm .

Λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες Χορούς Ψαλτριών.

“Γυναικών Ηχήματα “ της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος

Χοράρχης: Μαρία Καψάλη

Η χορωδία «Γυναικών Ηχήματα» ανήκει στην αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος «Ιερεύς Παύλος ο ». Ξεκίνησε το 2013 με τις πρώτες τότε μαθήτριες της σχολής και υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Βυζαντινής Μουσικής της Σχολής, Μαρίας Καψάλη – εκπαιδευτικού. Σήμερα αποτελείται αποκλειστικά από μαθήτριες όλων των τάξεων της Σχολής, και αριθμεί 24 μέλη. Η χορωδία έχει συμμετάσχει σε πλήθος ιερών Ακολουθιών, όπως σε Κατανυκτικό , χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ.κ. Χρυσοστόμου, σε Όρθρους και Θείες Λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης και Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μετά Χειροτονίας, σε Εσπερινούς, Παρα, Χαιρετισμούς, Αγρυπνίες, καθώς και σε διάφορες εκδηλώσεις στα πλαίσια πανηγύρεων Ιερών Ναών της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, αλλά και άλλων Ιερών Μητροπόλεων.

Αγία Ανυσία' (Θεσσαλονίκη)

Χοράρχης: Μαρία Αλεξάνδρου

Ο γυναικείος βυζαντινός χορός «ΑγίαΑνυσία» ιδρύθηκε το 2015 στη Θεσσαλονίκη και από το 2017 ανήκει στην Ε.Ε.Μ.Ε.Α ποτελείται από φίλες της Βυζαντινής Μουσικής από την Ελλάδα και άλλες χώρες, οι οποίες μελετούν μαζί την Ψαλτική Τέχνη. Ο χορός συνεργάστηκε με διάφορους φορείς της Ελλάδας και συμμετείχε σε ημερίδες, συναυλίες, κοινωνικά δρώμενα και λατρευτικές συνάξεις. Αναφέρονται η συνεργασία με τον φορέα «Κοινωνία Ορθοδοξίας» (http://www.koinoniaorthodoxias.org/vyzantini_mousiki/apolitikia/), η ηχογράφησητ ης Παράκλησης της Αγίας Ανυσίας, η συμμετοχή στην παράσταση «Κασσιανή, η βυζαντινή ποιήτρια και συνθέτιδα μουσικολογικό και καλλιτεχνικό» (https://www.auth.gr/video/25501), η συναυλία «Μαθαίνοντας βυζαντινά τροπάρια», στο πλαίσιο του 8oυ Συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.) «Μουσική Εκπαίδευση και Κοινωνία: νέες προ, νέοι προσανατολισμοί», η παρουσίαση στην ημερίδα «Η ανθρώπινη φωνή όψεις φωνητικής από μια άλλη σκοπιά» κ.ά.Υπεύθυνητης Χορωδίας είναι η Μαρία Αλεξάνδρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Επικοινωνία: malexand@mus.auth.gr

«ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ» (Βόλος)

Δομεστίκαινα: Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη

Ο Χορός Ψαλτριών «Aι Άδουσαι», ιδρύθηκε στο Βόλο τον Νοέμβριο του 2012 από την Σέβη Μαζέρα, Μουσικολόγο, διδάκτορα Βυζαντινής Μουσικολογίας (ομοτ. καθ. Γρ.Σταθη Ε.Κ.Π. ΑΘΗΝΩΝ), Πιανίστα και Διπλωματούχο Βυζαντινής – Εκκλησιαστικής Μουσικής (μαθήτρια του αείμνηστου Εμμ. Χατζημάρκου). Η χορωδία απαρτίζεται από καλλίφωνες ψάλτριες που έχουν φοιτήσει στην Τέχνη της Ψαλτικής. Βασικό κίνητρο για τη δημιουργία του γυναικείου Χορού ‘ΑΔΟΥΣΑΙ' (https://sevimazera.weebly.com/), στάθηκε η ανάγκη για την από κοινού έκφραση της ψαλτικής γνώσης, καθώς για την ενδελεχέστερη σπουδή των εκκλησιαστικών μελοποιημάτων. Η σπουδαιότητα του εγχειρήματος έγκειται στο ότι πρόκειται για γυναικείο Χορό ο οποίος μέσα από την γνώση της Ψαλτικής Τέχνης στοχεύει στην ορθή ερμηνεία και απόδοση των ψαλτικών συνθέσεων. Κύριοι σκοποί του Χορού είναι η έρευνα, η σπουδή και η παρουσίαση στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, συνθέσεων βυζαντινών, μεταβυζαντινών και σύγχρονων μελουργών του αυθεντικού Ορθόδοξου Εκκλησιαστικού Μέλους. Στο ρεπερτόριο του Χορού περιλαμβάνονται συνθέσεις από τον 14ο και έως τον 21ο αιώνες (https://www.youtube.com/channel/UCgMMlx86X7OeAlQZjey3xkw). Μετά από πρόσκληση επίσημων Εκκλησιαστικών και Πολιτιστικών φορέων έχει λάβει μέρος σε χορωδιακά φεστιβάλ και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει παρουσιάσει αφιερωματικές συναυλίες με θέμα την «Θάλασσα στην Υμνογραφία», «Ύμνους: για την Παναγία, των Χριστουγέννων, του Πάσχα και πολλών άλλων μεγάλων εορτών της Ινδίκτου». Έχει επανειλημμένως προσκληθεί για την τέλεση Ιερών Ακολουθιών (ς, Όρθρος και Θεία Λειτουργία) συχνά χοροστατούντων των Επισκόπων των αντίστοιχων μητροπόλεων. Ο Χορός είναι ήδη πολύ γνωστός και για την αδιάλειπτη τέλεση των Ακολουθιών των ‘Χαιρετισμών εις την Υπεραγία Θεοτόκο' καθώς και για αυτή της Μ. Τρίτης στην οποία περιλαμβάνονται ύμνοι της πολύ γνωστής μελουργού του 9ου αιώνα της οσίας Κασσίας Μοναχής. Από το έτος 2018 λειτουργούν προετοιμασίας ψαλτριών διαφόρων επιπέδων με σκοπό την τελική ενσωμάτωσή τους στον Χορό των Αδουσών. (Επικοινωνία sevi@sevi.gr)

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση