Βρίσκεστε εδώ:  / ΒΟΛΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΑ / Την μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτου Δημητριάδος & Αλμυρού Δαμασκηνού τίμησε η Τοπική Εκκλησία
Την μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτου Δημητριάδος & Αλμυρού  Δαμασκηνού   τίμησε  η Τοπική Εκκλησία

Την μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτου Δημητριάδος & Αλμυρού Δαμασκηνού τίμησε η Τοπική Εκκλησία

Την μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτου Δημητριάδος & Αλμυρού  Δαμασκηνού Χατζοπούλου τίμησε  η Τοπική Εκκλησία σήμερα Κυριακή 5/2, με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου,  τελέστηκε το πρωί  πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του  Μητροπολίτη Κορίνθου  Διονυσίου, συλλειτουργούντων του   Μητροπολίτη Ελενουπόλεως του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων  Ιωακείμ,  του Επισκόπου Σλαβονίας  Ιωάννου, της Σερβικής Εκκλησίας και του Μητροπολίτη  Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου.

Στην προσφώνησή του   κ. τόνισε ότι «σήμερα θα  μιλήσουμε για το Ολοκαύτωμα όχι μόνο των Εβραίων συμπατριωτών μας, αλλά και των Χριστιανών, που μαρτύρησαν στα χέρια των Ναζί». Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσφορά του Μητροπολίτου Ιωακείμ στη της Εβραϊκής κοινότητας του Βόλου, κατά την Κατοχή, καθώς και στο διάδοχό του Δαμασκηνό, ο οποίος φυλακίστηκε στον φρικτό τόπο του μαρτυρίου, στο Νταχάου. Ο κ. μίλησε για την στολή της αιχμαλωσίας του Μητροπολίτου Δαμασκηνού, που κόμισε ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος και εξετέθη στο του Ναού και θυμίζει μέχρι σήμερα το μαρτύριο του Ιεράρχου. Κατέληξε δε, λέγοντας ότι «το να έχουμε σήμερα ανάμεσά μας την στολή της αιχμαλωσίας του προκατόχου μας, όλους μας συγκινεί, γιατί οι παλαιότεροι θυμούνται και οι νεώτεροι διδάσκονται τί συμφορά έφερε στον κόσμο ο ναζισμός. Ευχόμαστε, ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ!».

Ακολούθησε η ομιλία του   Μητροπολίτου Κορίνθου  Διονυσίου, ο οποίος τόνισε την ταύτιση της Ελληνικότητας με την Ορθόδοξη πίστη και επεσήμανε ότι«χωρίς εθνικιστικές και άλλες προεκτάσεις, καυχόμαστε γιατί είμαστε Έλληνες και Ορθόδοξοι Χριστιανοί, επειδή, αυτή την αλήθεια μετέφερε στα πέρατα του κόσμου η Εκκλησία μας…

Γι’ αυτό οι κληρικοί μας πρωτοστατούσαν ανέκαθεν και στα Εθνικά ζητήματα, όχι για να υποκαταστήσουν τους αρμοδίους αιρετούς άρχοντες, αλλά για να είναι δίπλα τους και να θυμίζουν ότι είμαστε Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί κι έτσι κινούμεθα και άρα, αν θέλετε να εκφράζετε αυτόν τον λαό, πρέπει να τον εκφράζετε με αυτή την συνείδηση, διαφορετικά ποια Ελλάδα διοικείτε, ποια Ελληνική εισφέρετε στο παγκόσμιο γίγνεσθαι;». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Διονύσιος παρατήρησε ότι «η σημερινή ημέρα θεσπίστηκε για να θυμόμαστε ότι Ορθόδοξοι Κληρικοί, με οικουμενικό πνεύμα, αγκάλιασαν όλους τους ανθρώπους, όλων των θρησκευτικών πίστεων, των γλωσσών και των πολιτισμών, σε καιρούς μεγάλης δοκιμασίας.

Δύο απ’ αυτούς διετέλεσαν Μητροπολίτες Δημητριάδος, ο Ιωακείμ και ο , που ταλαιπωρήθηκαν, διώχθηκαν, τιμωρήθηκαν, κι έφυγαν προδομένοι από ανθρώπους. Ιδίως ο , μαζί με τους μετέπειτα Μητροπολίτες Τρίκκης Διονύσιο και Κυθήρων Μελέτιο, φυλακίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια. Γι’ αυτό η συγκίνησή μας είναι μεγάλη…». Σημείωσε, επίσης, εμφαντικά, ότι «καλώς τιμάται η μνήμη του εβραϊκού Ολοκαυτώματος, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης δεν υπήρξαν μόνον Εβραίοι, αλλά και Χριστιανοί και μάλιστα Ορθόδοξοι. Έτσι, όλοι μαζί θυμόμαστε και διακηρύττουμε ΠΟΤΕ ΠΙΑ». Τέλος, ο κ. Διονύσιος στρέφοντας τον λόγο του στον αείμνηστο Δαμασκηνό, ζήτησε συγγνώμη για όσα υπέστη «και από εκκλ/κούς και πολιτικούς και στρατιωτικούς, επιλήσμονες των καθηκόντων τους».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το Μνημόσυνο του Μητροπολίτου Δαμασκηνού και ο κ. Διονύσιος προσέφερε στον  κ. Ιγνάτιο ένα Εγκόλπιο του Μακαριστού Προκατόχου του. Από τη μεριά του ο Επίσκοπος Πάκρατς & Σλαβονίας κ. Ιωάννης, προσέφερε τεμάχια Ιερών Λειψάνων των 700.000 Ορθοδόξων Σέρβων, που μαρτύρησαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Γιασένοβατς στην από τους Κροάτες Ναζί, την περίοδο 1941-1945

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέτηκε  Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Μητροπολίτου Δαμασκηνού, ο οποίος φυλακίστηκε στο Στρατόπεδο Συγκεντρώσεως Νταχάου, την περίοδο της Ναζιστικής θηριωδίας.

Αυτή την ώρα  γίνεται  επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο εβραϊκό μνημείο και στη συνέχεια στις 6.00 στο της Ιεράς Μητροπόλεως, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια εκδήλωση μνήμης των Ελλήνων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει φωτογραφίας, με τίτλο «Σύλβια», του καλλιτέχνη Βίκτωρα Κοέν και της στολής ομήρου του Στρατοπέδου Νταχάου, που φορούσε ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δημητριάδος  .

Θα ομιλήσει ο  Επίσκοπος Σλαβονίας  Ιωάννης, με θέμα: «Χριστιανοί καί Ολοκαύτωμα. Το παράδειγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας»  και η ιστορικός Μαρία , με θέμα: «Η καταστροφή των Εβραίων στην κατοχική Θεσσαλονίκη και οι λιγοστές απόπειρες διάσωσης».

Την εκδήλωση θα κλείσει ο  κ. Ιγνάτιος.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον Βόλο Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού #ΑγίουΛουκάτουΙατρού - https://t.co/Qxoy1f76VL -

  • Μεταγραφή Μαρκοπουλιώτη στον Ολυμπιακό Βόλου #ΟλυμπιακόΒόλου - https://t.co/pVySOtrXBc -

  • Φωτιά στo βουνό της Όθρυος  #Όθρυς - https://t.co/7fwrQHigTY -

"Αλιεύοντας" την είδηση