Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ »  Τιμητική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού για τον Κωνσταντίνο Γανωτή
 Τιμητική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού για τον Κωνσταντίνο Γανωτή

 Τιμητική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού για τον Κωνσταντίνο Γανωτή

Τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιήσει ο Φορέας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «ΜΑΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ – για τη του πολιτιστικού αποθέματος» το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2014 στις 7:30΄ το απόγευμα στο της Ι.Μ.Δ. (Ανθ.  αζή και Κ. Καρτάλη), προκειμένου να τιμήσει τον Βολιώτη Φιλόλογο και Συγγραφέα Κωνσταντίνο Γανωτή.

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, με τους φορείς της επιλέγει να τιμήσει πολύπλευρες προσωπικότητες που υπηρέτησαν με συνέπεια, γνώση και αξιοσύνη τον πλέον ευαίσθητο τομέα της ελληνικής παιδείας. Τα γράμματα. Αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα και την προσωπική τους συμβολή στη διαπαιδαγώγηση χιλιάδων Ελληνοπαίδων.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται ως ελάχιστο δείγμα του σεβασμού, της αναγνώρισης και της τιμής που η τοπική μας Εκκλησία και η γενέθλιος πόλη οφείλουν στο πρόσωπό του. Προσδοκία όλων είναι να φωτιστεί κάθε πλευρά του πολύμορφου έργου του συμπολίτη μας πνευματικού ανδρός Κωνσταντίνου Γανωτή μέσα από εμπεριστατωμένες εισηγήσεις καταξιωμένων Ιεραρχών και ανθρώπων της καθημερινής δράσης , αλλά και βιωματικές ενθυμήσεις των συνεργατών και μαθητών του, οι οποίοι τον γνώρισαν προσωπικά και διδάχτηκαν από αυτόν.

Ιδιαίτερα γνωστή είναι η βιβλιογραφία και η αγάπη του για τους νέους και προπάντων για τα παιδιά. Συνηθίζει να αναφέρει:

” Οι νέοι μας έχουν παράπονα και προβληματισμούς, που θα τους αντιληφθούμε ακούγοντας τους ίδιους. Πρέπει να ακούσομε τα παιδιά μας, για να τα κατανοήσομε, να εντοπίσομε τι είναι αυτό που τους λείπει, τί είναι αυτό που τα φοβίζει. ”

Μάλιστα τους παρακαλεί να τον καλέσουν στα …πάρτι τους για να μιλήσουν για τις αγωνίες τα θέματά τους και τα όνειρα που έχουν για το μέλλον τους.

Τον αγωνιστή και ξεχωριστό τούτον «εργάτη του πνεύματος», θα τιμήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος , απονέμοντάς του  τον «Χρυσούν Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως  Δημητριάδος και Αλμυρού. Παράλληλα θα αναφερθεί στην γνωριμία , την συνεργασία του και την προσφορά του Κωνσταντίνου Γανωτή στην τοπική μας Εκκλησία.

Για το έργο και την τεράστια συμβολή του τιμώμενου συγγραφέα στην Ελληνική παιδεία θα μιλήσουν δύο πολύ γνωστοί και καταξιωμένοι στον τομέα τους άνθρωποι της προσφοράς και της δράσης. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισσανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και ο Νικόλαος Σαμπαζιώτης , Σύμβουλος Επικοινωνίας και υπεύθυνος των «Εκδόσεων Αρχονταρίκι».

Εξαιρετικής σημασίας και συναισθηματικής ς είναι και η μουσική εκδήλωση που θα πλαισιώσει την τιμητική εκδήλωση. Τα παιδιά του τιμώμενου Συγγραφέα , πατήρ Γεώργιος και Στέφανος Γανωτής , θα παρουσιάσουν ένα εξαίρετο μουσικό πρόγραμμα.

Στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου θα λειτουργήσει Έκθεση των δεκάδων βιβλίων που συνέγραψε ο Κωνσταντίνος Γανωτής.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Διευθυντής του Ρ/Σ τις Ι.Μ.Δ. «Ορθόδοξη Μαρτυρία» , δημοσιογράφος Νίκος Βαραλής

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Κωνσταντίνος Σταύρου Γανωτής γεννήθηκε στον Βόλο το 1933 και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε επί διετίαν βοηθός στην έδρα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπηρέτησε ως φιλόλογος σε της Κύπρου, της Εύβοιας και ως γυμνασιάρχης στα Κερατσινίου και Κολωνού.

Το έτος 1983, μετά την κατάργηση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στα γυμνάσια, ίδρυσε τα λεγόμενα “κρυφά ” σε ιερούς ναούς του Κολωνού, όπου με τη συνεργασία της συζύγου του Ειρήνης Πολυκρέτη και άλλων συναδέλφων διδάχτηκαν τα ελληνικά με τρόπο και επιλογές κειμένων, που απετέλεσαν πρότυπο για τη σύνταξη των εγχειριδίων, με τα οποία επανήλθε ἡ διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα γυμνάσια.
Διετέλεσε συνεργάτης των ραδιοφωνικών σταθμών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πειραϊκής Εκκλησίας. Ομιλεί τακτικά σε πνευματικές συγκεντρώσεις των ιερών ναών Άγιου Ανδρέου οδού Λευκωσίας και Όσιας Ξένης Κάτω Πατησίων καθώς και σε σχολές γονέων σε διαφόρους Ιερούς Ναούς των Αθηνών και της επαρχίας.

Ως μέλος της επιτροπής διδασκαλίας της Εκκλησιαστικής γλώσσας συνέταξε αναλύσεις λειτουργικών κειμένων για την διδασκαλία της λειτουργικής γλώσσας. Τέλος, μεταξύ άλλων βραβεύσεων, τιμήθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον χρυσό σταυρό του Αποστόλου Παύλου για το έργο του στην ερμηνεία και διδασκαλία της λειτουργικής γλώσσας.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση