Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Τιμήθηκε ο πρωτοψάλτης Παύλος Φορτωμάς
Τιμήθηκε ο πρωτοψάλτης Παύλος Φορτωμάς

Τιμήθηκε ο πρωτοψάλτης Παύλος Φορτωμάς

Στο 11ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής στον Βόλο

 

Με μεγάλη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16/11, στο Πν. Κέντρο της  Μητροπόλεως Δημητριάδος, το 11ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την αιγίδα της τοπικής εκκλησίας. Το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο σε μια εξέχουσα προσωπικότητα της Ψαλτικής Τέχνης, τον άρχοντα πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας  Παύλο Φορτωμά  και το παρακολούθησαν μουσικόφιλοι.

 Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου ιεροψαλτών Γεώργιος Σιώκος,  του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πορταριάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του θεσμού και καλωσόρισε στους τρεις εκλεκτούς χορούς, που έψαλλαν στο 1ο μέρος της εκδήλωσης, ήτοι:

Α. Τον Βυζαντινό χορό Σωματείου Ιεροψαλτών Τρικάλων, υπό την δ/νση του πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Τρικάλων  Παναγιώτη Καλαμπάκα,

Β. Την Χορωδία «Βυζαντινό και Δημοτικό εργαστήρι» Λαρίσης, υπό την δ/νση του πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Σωτήρος Λαρίσης  Θεοδοσίου Διαμαντή και

Γ. Την Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Μητροπόλεως Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την δ/νση του πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου  Ευσταθίου Γραμμένου.

 Μετά το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, ο μητροπολίτης Δημητριάδος  Ιγνάτιος απένειμε στον τιμώμενο πρωτοψάλτη Παύλο Φορτωμά την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, για σύνολη την προσφορά του στην Ψαλτική τέχνη και παράδοση. Τιμητική πλακέτα απένειμε στον κ. Φορτωμά και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών  Γεώργιος Σιώκος.

 Ο μητροπολίτης,  στην καταληκτήρια προσλαλιά του, συνεχάρη τις Χορωδίες που συμμετείχαν, και ευχήθηκε δύναμη Θεού για να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο που επιτελούν στις Μητροπόλεις που διακονούν. Αναφερόμενος στον τιμηθέντα τόνισε ότι «ο Θεός τού χάρισε το τάλαντο και αυτός δεν το έθαψε, αλλά με εργατικότητα, υπομονή, επιμονή και σπουδή, το ανέδειξε και έγινε παράδειγμα προς μίμηση. Στο πρόσωπό του τιμούμε όλους τους Ιεροψάλτες, που κρατούν ζωντανή την παράδοσή μας. Η Ψαλτική τέχνη δεν είναι για το μουσείο, ή απλώς για την παράδοση, αλλά κάτι ζωντανό, που συνεχίζει στον χρόνο και γίνεται όχημα για την προσευχητική επικοινωνία όλων μας με τον Θεό».

 Από την μεριά του, ο τιμηθείς  ευχαρίστησε για την μεγάλη τιμή και επεσήμανε ότι «είναι υποχρέωση όλων μας και κυρίως ημών των δασκάλων, να διαφυλάξουμε ατόφια την παράδοση της μουσικής και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, ώστε να υπάρξουν άξιου συνεχιστές…».

Την εκδήλωση παρουσίασε ο λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου Ευθύμιος Παπαγεωργίου.

Επιτυχής ο Θ΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ στον Βόλο

 Με απόλυτη , διεξήχθη το Σάββατο 16/11, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, ο Θ΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψαλτικής Τέχνης, στον οποίο συμμετείχαν σπουδαστές και σπουδάστριες της Βυζαντινής Μουσικής, κάθε ηλικίας, από πολλά μέρη της ς.

Την Κριτική Επιτροπή απάρτισαν οι: Παύλος Φορτωμάς, άρχων πρωτοψάλτης του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, Δημήτριος Χριστοδούλου, πρωτοψάλτης του ς, αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, δ/ντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μ. Δημητριάδος, Κυριαζής Νικολέρης, άρχων μουσικοδιδάσκαλος τΜτΧΕ και Πέτρος Μπλάνας, επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών  Μ. Δημητριάδος και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος.

Οι συμμετέχοντες προήλθαν από τις κάτωθι Σχολές ανά την :

Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου.

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού.

Δημοτικό Ωδείο Θηβών.

Ωδείο Βυζαντινής Μουσικής ς.

Ακαδημία Ψαλτικής “Ειρμός” Θεσσαλονίκης.

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Καστορίας “Ο Άγιος Μηνάς”.

Ωδείο Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας.

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων “Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός”.

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου ”Ο Άγιος Αχίλλιος”.

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής & Αλμυρού.

Και μία ατομική συμμετοχή από νομό Τρικάλων.

Το Α΄ Βραβείο του Δ΄ επιπέδου, απονεμήθηκε στη   Βάια Φαντίδου, μαθήτρια του Ωδείου Μ. Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας, με δάσκαλο τον Σωτήριο Ζερδαλή, φοιτήτρια στο Χημικό τμήμα του Α.Π.Θ.

Κύρια χαρακτηριστικά του διαγωνισμού ήταν η άνοδος του αριθμού και του επιπέδου των διαγωνιζομένων, καθώς και η αυξανόμενη συμμετοχή διαγωνιζομένων από όλη την Ελλάδα, πράγμα που δηλώνει την ορθότητα και την αποδοχή του εγχειρήματος, το οποίο έχει λάβει πλέον την μορφή καταξιωμένου θεσμού.

Ο Θ΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψαλτικής ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων από τον πρωτοσύγκελλο της Μ. Δημητριάδος αρχιμ. Δαμασκηνό Κιαμέτη.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση