Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Θ΄ Πανελλήνιος διαγωνισμός ψαλτικής Τέχνης
Θ΄ Πανελλήνιος διαγωνισμός ψαλτικής Τέχνης

Θ΄ Πανελλήνιος διαγωνισμός ψαλτικής Τέχνης

11ο Φεστιβάλ Βυζαντινής μουσικής στον Βόλο

 

Το Σάββατο 16/11, η καρδιά του ιεροψαλτικού κόσμου χτυπάει στον Βόλο. Δύο πολύ σημαντικά μουσικολογικά γεγονότα θα λάβουν χώρα στην τοπική  Εκκλησία, που σκοπό έχουν την μελωδική συνάντηση τόσο των ιεροψαλτών, όσο και των μαθητών της Ψαλτικής Τέχνης, ανά την Ελλάδα. Και τα δύο αυτά σημαντικά γεγονότα διοργανώνονται από τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Μ. Δημητριάδος  «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός».

Α. Ο Θ΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψαλτικής Τέχνης

Θα διεξαχθεί το Σάββατο 16/11, στο Θεσσαλίας, από τις 9:00 π.μ. μέχρι αργά το μεσημέρι. Στην ετήσια αυτή πανελλήνια γιορτή της Ψαλτικής Τέχνης έχουν δηλώσει συμμετοχή αγόρια και κορίτσια, άνδρες και γυναίκες, από όλη την Ελλάδα.

Μέλη της κριτικής επιτροπής στον φετινό διαγωνισμό θα είναι οι: Παύλος Φορτωμάς, άρχων πρωτοψάλτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Δημήτριος Χριστοδούλου, πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Θεσσαλονίκης, αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, δ/ντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της  Μητροπόλεως Δημητριάδος, Κυριαζής Νικολέρης, άρχων μουσικοδιδάσκαλος τΜτΧΕ και Πέτρος Μπλάνας, επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος.

Β. Το 11ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής

Θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα, στις 7:00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο (Ανθ. Γαζή-Κ. Καρτάλη).

Το Φεστιβάλ κάθε χρόνο αφιερώνεται σε έναν οτρηρό θεράποντα της Πατρώας Εκκλησιαστικής Μουσικής. Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον άρχοντα πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Παύλο Φορτωμά, ο οποίος θα τιμηθεί από τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών  Μ. Δημητριάδος  και από τον μητροπολίτη Ιγνάτιο, ο οποίος θα του απονείμει την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό, μετά Διπλώματος, για την μεγάλη του  προσφορά στην διάσωση και καλλιέργεια της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής μουσικής  παραδόσεως.

Στο Φεστιβάλ θα συμμετάσχουν:

α. Ο Βυζαντινός Χορός του Σωματείου Ιεροψαλτών Τρικάλων, με χοράρχη τον πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Τρικάλων Παναγιώτη Καλαμπάκα.

β. Η Χορωδία «Βυζαντινό και Δημοτικό Εργαστήρι» Λάρισας, με χοράρχη τον πρωτοψάλτη Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού Λάρισας  Θεοδόσιο Διαμάντη.

γ. Ο Βυζαντινός Χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», με χοράρχη τον πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Βόλου Ευστάθιο Γραμμένο.

Την Κυριακή 17/11, ο άρχων πρωτοψάλτης του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας,  Παύλος Φορτωμάς, θα ψάλει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, κατά την Θεία Λειτουργία.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεργασία με επαγγελματίες αδειούχους πιστοποιημένους ψυκτικούς - https://t.co/GL74PT5ehT -

  • Διεξαγωγή Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Λυκείων στη Μαγνησία #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/uQbSVNTRUd -

  • Εθελοντική αιμοδοσία στην Κάτω Γατζέα #ΕθελοντικήΑιμοδοσία #ΚάτωΓατζέα - https://t.co/99dUuzrwsv -

"Αλιεύοντας" την είδηση