Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Τελέστηκε και φέτος στον Βόλο η Ακολουθία της Τριθέκτης
Τελέστηκε και φέτος στον Βόλο η Ακολουθία της Τριθέκτης

Τελέστηκε και φέτος στον Βόλο η Ακολουθία της Τριθέκτης

Για μία ακόμη χρονιά, τελέστηκε και φέτος, παραμονές των Χριστουγέννων, η στην Μητρόπολη Δημητριάδος.

Πρόκειται για λησμονημένη Ακολουθία του Βυζαντινού Ασματικού Τυπικού, το οποίο εγκαταλείφθηκε στην Ορθόδοξη Λατρευτική πράξη, μετά την της Κωνσταντινουπόλεως.

Την αποκατάσταση της Ακολουθίας για λατρευτική χρήση, την μελο των υμνογραφικών κειμένων της και την έντυπη έκδοσή της πραγματοποίησε το 2000 ο ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών  Γρηγόριος Στάθης, με την σύμφωνη και προτροπή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Έκτοτε η Ακολουθία τελείται σε πολλούς ναούς των Αθηνών και άλλων πόλεων της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Φέτος η Τριθέκτη τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, χοροστατούντος του μητροπολίτου Δημητριάδος  Ιγνατίου

Την απέδωσαν δε θαυμάσια, η Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της  Μητροπόλεως Δημητριάδος, υπό τη δ/νση του Ευσταθίου Γραμμένου, πρωτοψάλτου, καθηγητού Βυζ. Μουσικής και η Χορωδία του Παραρτήματος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στην «Θεσσαλοί Μελωδοί», υπό την δ/νση του πρωτοψάλτου και καθηγητού Βυζ. Μουσικής Γεωργίου Λεμονόπουλου.

Στο τέλος της Ακολουθίας,  επεσήμανε ότι «η Εκκλησία μάς προετοιμάζει για την μεγάλη εορτή με την ζωντανή Λατρεία Της. Και απόψε πήραμε μια γεύση από την Λατρεία παρελθόντων εποχών, τότε που η συμψαλμωδία ήταν εμπειρία ζωής». 

Στη συνέχεια ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «ο ομιλεί στους ανθρώπους με τον τρόπο που ο καθένας καταλαβαίνει. Στους Ποιμένες και στον Ιωσήφ έστειλε Αγγέλους, γιατί ήταν Ιουδαίοι και γνώριζαν την διδασκαλία της Γραφής για τους Αγγέλους. Στους σοφούς της Ανατολής μίλησε με τον Αστέρα, ο οποίος τους οδήγησε στον Βασιλέα των Βασιλέων. Το ίδιο συμβαίνει και σε εμάς. Ο μας ομιλεί στην , σε χρόνο και με τρόπο που καταλαβαίνουμε. Σε κάποιους μέσα από την μήτρα της ς τους. Άλλους τους καλεί στην πορεία της ζωής. Άλλους μέσα από την γνώση, που οδηγεί στην πίστη. Άλλους τους προσεγγίζει μέσα από τον πόνο, άλλους με την ανάγκη της μετανοίας. Γι' αυτό και η Εκκλησία κάθε χρόνο μας καλεί να γιορτάσουμε Χριστούγεννα και να τα βιώσουμε όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά, με την καρδιά μας ανοικτή στα δώρα του Θεού…».

Περαίνοντας τον λόγο του, κάλεσε όλους «να κρατήσουμε το στην ψυχή μας, ο καθένας με τον δικό μας τρόπο, μέσα στην εμπειρία της Εκκλησίας, σαν κι αυτή που μας χάρισε και απόψε». Συνεχάρη, τέλος, τους χορούς των ιεροψαλτών για την άριστη απόδοση των ύμνων και ευχήθηκε καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση