Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Tα ονομαστήρια του Δημητριάδος Ιγνατίου
Tα ονομαστήρια του Δημητριάδος Ιγνατίου

Tα ονομαστήρια του Δημητριάδος Ιγνατίου

 

Τα ονομαστήρια του μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου, εόρτασε και φέτος  η τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος, επί τη εορτή της Ανακομιδής του Λειψάνου του Αγίου Ιερομάρτυρος Ιγνατίου του Θεοφόρου.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως  Αθηναγόρας, συγχοροστατούντων των μητροπολιτών Σάμου & Ικαρίας  Ευσεβίου, Σερρών & ιγρίτης  Θεολόγου,   Σεραφείμ, Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων ήσων Νεκταρίου, Μεσσηνίας  Χρυσοστόμου και Δημητριάδος Ιγνατίου.

Παρέστησαν ο βουλευτής Μαγνησίας  , ο Περιφερειακός Δ/κτής του Λιμενικού Σώματος Πλοίαρχος Εμμανουήλ Κανάλης και πιστοί.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως   Αθηναγόρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ευχαριστιακή του Αγίου Ιγνατίου. Αναφερόμενος δε στο πρόσωπο του εορτάζοντα επισκόπου , τόνισε ότι ο κ. Ιγνάτιος είναι «σημείο ενότητας μέσα στην Ιεραρχία, με λόγο στιβαρό, με επιχειρήματα, όταν υπερασπίζεται κανόνες και αρχές, με θέσεις ανδρός εκκλησιαστικού, που αγαπά την Εκκλησία και αφιέρωσε την ζωή του σ' Αυτήν και λειτουργεί ως παράδειγμα προς μίμησιν για τους νεωτέρους Αρχιερείς».

 Ανώτατη Τιμητική Διάκριση στον πρωτ. Δημήτριο Ξυνογαλά

 Στο πλαίσιο του Πανηγυρικού Εσπερινού, όπως κάθε χρόνο, ο επίσκοπος  απένειμε την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, σε έναν παλιό και σεβαστό κληρικό, ως αναγνώριση του πολύμοχθου και πολυετούς ιερατικού του έργου. Εφέτος τιμήθηκε ο αρχιερατικός επίτροπος Ζαγοράς πρωτ. Δημήτριος Ξυνογαλάς.

Το βιογραφικό του τιμηθέντος ανέγνωσε ο πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ενώ ο π. Δημήτριος ευχαρίστησε συγκινημένος για την μεγάλη τιμή.

Από την μεριά του, ο   κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι ο π. Δημήτριος αξίως λαμβάνει την τιμητική αυτή διάκριση: «Στο πρόσωπό του συνάντησα τον αληθινό λευίτη, τον αυθεντικό ιερέα, τον παπά του χωριού, με μόρφωση, ήθος και πίστη». Εξήρε την σταθερότητά του να διακονήσει τον τόπο του και παρατήρησε: «όταν έχουμε τέτοιους ιερείς, πώς να μην τους υπερασπιστούμε, πώς να μην σταθούμε αληθινοί πατέρες τους και αδελφοί, σε τούτες τις κρίσιμες ημέρες. Δεν υπερασπιζόμαστε συμφέροντα, ούτε την εξουσία μας. Υπερασπιζόμαστε την διακονία μας σ' αυτόν τον λαό, γιατί ο κάθε παπάς είναι πατέρας και διάκονος του λαού, που τελεί τα ιερά Μυστήρια και διαφυλάττει την κοινωνική συνοχή. Γι' αυτό στεκόμαστε αρωγοί, για να συνεχιστεί η μεγάλη ιερατική παράδοση της πατρίδας μας… Όλη η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος είμαστε απέναντι σ' εκείνους που επιχειρούν να εξουθενώσουν τους ιερείς μας. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, για να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση σ' αυτόν τον τόπο, που θέλει τον Ιερέα πατέρα και την Εκκλησία μάνα του λαού μας».

 Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρική – πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, ιερουργούντος του  κ. Ιγνατίου, συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Σάμου & Ικαρίας  Ευσεβίου, Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων Νεκταρίου, Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως  Αθηναγόρου,  Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων Τιμοθέου, Κίτρους & Κατερίνης Γεωργίου, Τρίκκης & Σταγών  Χρυσοστόμου, Σταγών & Μετεώρων και Λαρίσης & Τυρνάβου Ιερωνύμου.

Τον επίσκοπο πλαισίωσαν κληρικοί  από την τοπική Εκκλησία και άλλες  Μητρο, καθώς και αροσωπείες Ιερών Μονών. Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κώστας , η αεριφερειάρχης Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων  Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι επικεφαλής των Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Λιμενικών και Πυροσβεστικών Αρχών, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος πιστών.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης Λαρίσης  Ιερώνυμος, ο οποίος αναφέρθηκε σε δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου: 1ον, ότι ήταν καρπός Αγίου ανδρός, του Ευαγγελιστού της Αγάπης Ιωάννου του Θεολόγου και 2ον ότι έδωσε πολλή αγάπη στο ποίμνιό του, το οποίο την ανταπέδωσε πληθωρικώς και όσο ζούσε όσο και μετά το φρικτό μαρτύριό του.

Στρέφοντας τον λόγο στον εορταζόμενο ποιμενάρχη , ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι και εκείνος είναι καρπός αγίου πνευματικού πατρός, του γέροντος μητροπολίτου πρ. Καλλινίκου, ο οποίος ανέδειξε πλήθος αξίων στελεχών της Εκκλησίας  ενώ ως επίσκοπος της Δημητριάδος προσφέρει ολόθυμα την πατρική του αγάπη στο ποίμνιό του, λαμβάνοντας τον σεβασμό, την αγάπη, την αναγνώριση και την πιστότητά του.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο  κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε προσωπικά όλους τους αρχιερείς για την ευλογητή και τιμητική παρουσία τους, στην χαρά της τοπικής Εκκλησίας. Τόνισε ότι «ο Άγιος Ιγνάτιος είναι ο κατεξοχήν επίσκοπος της ενότητας. Την δίδαξε, την έζησε, την έκανε πράξη ζωής με το μαρτύριό του, συγκρότησε την έννοια της Εκκλησίας, την σχέση του επισκόπου με τους ιερείς και το ποίμνιό του». Ζήτησε από τον λαό μας τις προσευχές του, για να φανεί αντάξιος του προστάτου Αγίου του, «για να διακονήσουμε την ενότητα σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μια και η μόνη μας δύναμη είναι αυτή». Ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε του τοπικούς μας άρχοντες και τους κάλεσε να πράττουν το καλύτερο δυνατό για τον λαό μας. Ευχαρίστησε, επίσης, τους άμεσους συνεργάτες του, κληρικούς και μοναχούς, όσο και τους ιεροψάλτες της τοπικής Εκκλησίας, για την θεοφιλή συμπόρευση όλα τα χρόνια της ενταύθα εικοσαετούς διακονίας του.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση