Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Τα νέα κατηχητικά βοηθήματα παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο Στελεχών Νεανικού έργου Ι. Μ. Δ.
Τα νέα κατηχητικά βοηθήματα παρουσιάστηκαν  στο Συνέδριο Στελεχών Νεανικού έργου Ι. Μ. Δ.

Τα νέα κατηχητικά βοηθήματα παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο Στελεχών Νεανικού έργου Ι. Μ. Δ.

Ολοκληρώθηκαν οι του Συνεδρίου Στελεχών Νεότητος της Ιεράς , για το νέο ιεραποστολικό έτος 2015-2016, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας.

Μετά το πέρας του Αγιασμού ο αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως, π. Καλλίνικος Γεωργακόπουλος, ως εκπρόσωπος του Γραφείου Νεότητος, καλωσόρισε τους υπεύθυ Ιερείς Νεότητος των ενοριών και τα στελέχη του έργου της Τοπικής Εκκλησίας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. τόνισε ότι η σωτηρία του ανθρώπου δεν είναι έργο ατομικό, αλλά πραγματοποιείται εν συνόλω εντός της Εκκλησίας.

Έτσι λοιπόν, σκοπός του κατηχητή πρέπει να είναι η συνειδητοποίηση από μέρους των παιδιών της αναγκαιότητας, της ουσιαστικής συμμετοχής τους στα Μυστήρια της Εκκλησίας και στη μελέτη της Αγίας Γραφής.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «…εκτός Εκκλησίας, αρετές μπορεί να υπάρξουν με την έννοια του ανθρωπισμού, καλά έργα μπορούν να γίνουν στα πλαίσια της φιλανθρωπίας, επιτεύγματα μπορεί να ζήσει κανείς με την προσωπική του άσκηση, αλλά σωτηρία δεν θα ζήσει!».

Κλείνοντας ευχαρίστησε τους υπευθύ του Γραφείου Νεότητος και τα στελέχη για το έργο που επιτελούν και τους προέτρεψε να συνεχίσουν να σπείρουν τον Λόγο του Θεού, γιατί η Εκκλησία μας ποτέ δεν φοβήθηκε τους λίγους, αλλά τους χλιαρούς. Λίγοι, αλλά κατηχημένοι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Κατά την Α΄ Συνεδρία η εκπαιδευτικός-συγγραφέας Πηνελόπη Μωραΐτου παρουσίασε τα Κατηχητικά Βοηθήματα Προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού.

Σκοπός των βιβλίων αυτών είναι να κατανοήσουν τα ότι στις καθημερινές τους δυσκολίες, η απάντηση βρίσκεται στα λόγια και στη ζωή του Χριστού.

Δεύτερος εισηγητής ήταν ο θεολόγος-μουσικός-συγγραφέας Ηλίας Λιαμής, , ο οποίος κατά την παρουσίαση των βιβλίων των Κατηχητών αυτής της ηλικίας προέτρεψε τους κατηχητές να προετοιμάζουν το εκάστοτε μάθημα με πολλή και να μεταδίδουν το νόημα της κάθε παραβολής, με τέτοιο τρόπο ώστε να ανοίγονται μετανοίας.

Τέλος ο π. Γεώργιος Γιαννιός, παρουσίασε τα Κατηχητικά Βοηθήματα Γυμνασίου-Λυκείου.

Ακολούθησε η συμμετοχή των συνέδρων σε βιωματικά εργαστήρια, στα οποία ασχολήθηκαν με τη διδασκαλία των παραβολών μέσω σκηνοθετικής προσέγγισης, μουσικής και τραγουδιών, θεατρικών παιχνιδιών και συναισθημάτων.

Τα βιωματικά εργαστήρια επιμελήθηκαν η δασκάλα, ΜΑ: Drama in Education .Θάλεια Καλλιαντά, η δρ. Μουσικής Παιδαγωγικής Ελισσάβετ Περακάκη, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας Δημήτρης Σεΐτάνης, και ο θεολόγος, συγγραφέας Δημήτρης Καραβασίλης.

Στην καταληκτήρια Συνεδρία δόθηκε η ευκαιρία για γόνιμο προβληματισμό και διεξοδικό διάλογο.

Εκφράστηκαν ελεύθερα οι απόψεις σχετικά με τα προαναφερθέντα θέματα, ακούστηκαν προσωπικές εμπειρίες και παραδείγματα δύσκολης ή ιδιάζουσας ποιμαντικής αντιμετώπισης.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Γραφείου Νεότητος για το τρίμηνο Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2015, την ακολουθία προχειρίσεως Νέων Κατηχητών και την επίδοση των διοριστηρίων.
sunedrio_katixitwn_31

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση