Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Συζήτηση με τους θρησκευτικούς ηγέτες για τη μετανάστευση, την ενσωμάτωση και τις ευρωπαϊκές αξίες
Συζήτηση με τους θρησκευτικούς ηγέτες για τη μετανάστευση, την ενσωμάτωση και τις ευρωπαϊκές αξίες

Συζήτηση με τους θρησκευτικούς ηγέτες για τη μετανάστευση, την ενσωμάτωση και τις ευρωπαϊκές αξίες

 

 

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, φιλοξένησε σήμερα την 12η ετήσια συνάντηση υψηλού επιπέδου με θρησκευτικούς ηγέτες από ολόκληρη την Ευρώπη με θέμα «Μετανάστευση, ενσωμάτωση και ευρωπαϊκές αξίες».

Οι συζητήσεις κάλυψαν θέματα από τις προκλήσεις που θέτουν ο λαϊκισμός και η μισαλλοδοξία έως τον ζωτικό ρόλο της εκπαίδευσης και τον αντίκτυπο της δράσης στη βάση για τη βελτίωση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της συνοχής στην Ευρώπη. Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά με την Επιτροπή προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές αξίες θα γίνουν αποδεκτές στο πλαίσιο της μετανάστευσης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Ο κ.  Τίμερμανς, δήλωσε: «Οι θρησκευτικοί ηγέτες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην προώθηση της ενσωμάτωσης και της συμμετοχής όλων των μελών των κοινοτήτων τους στην Ευρώπη, ώστε να καταστούν ακέραιοι και πλήρεις Ευρωπαίοι, ανεξάρτητα από τον τόπο προέλευσης και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Μέσω του διαλόγου που διεξάγουμε θα προσδιορίσουμε τις κοινές θεμελιώδεις αξίες που μας συνδέουν, αντί της στείρας επιμονής στα θέματα που μας χωρίζουν.»

Ο επίτροπος μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ς,  , που επίσης συμμετείχε στην εκδήλωση, δήλωσε: «Η απεύθυνση σε όλες τις κοινότητες και η προσέγγισή τους, συμπεριλαμβανομένων και των θρησκευτικών κοινοτήτων, είναι απαραίτητη για τη δημιουργία και τη διατήρηση μιας κοινωνίας συνεκτικής, χωρίς αποκλεισμούς για κανέναν. Με την άνοδο του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και του εξτρεμισμού, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι η κοινωνία μας θα παραμείνει μια ανοιχτή κοινωνία υποδοχής — ειδικά για όσους προσπαθούν να γλιτώσουν από πολέμους και έχουν ανάγκη από διεθνή προστασία — διατηρώντας παράλληλα τις βασικές αξίες και τις αρχές της.»

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διεξαγόμενου διαλόγου με τις εκκλησίες, τις θρησκευτικές, φιλοσοφικές και μη ομολογιακές οργανώσεις, όπως κατοχυρώνονται στη Συνθήκη της Λισαβόνας (άρθ. 17 ΣΛΕΕ)· ακολούθησε η ετήσια συνάντηση της Επιτροπής με φιλοσοφικές και μη ομολογιακές οργανώσεις, στις 30 Ιουνίου 2016.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει τακτικά συναντήσεις υψηλού επιπέδου και συζητήσεις εργασίας με εκκλησίες και θρησκευτικές ενώσεις και κοινότητες, καθώς και με φιλοσοφικές και μη ομολογιακές οργανώσεις. Η σημερινή συνάντηση με τους θρησκευτικούς ηγέτες είναι η 12η στη σειρά ετήσιων συναντήσεων που δρομολόγησε η Επιτροπή το 2005. Από το 2009, ο διάλογος με εκκλησίες, θρησκευτικές, φιλοσοφικές και μη ομολογιακές οργανώσεις κατοχυρώνεται στο άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Στις 7 Ιουνίου 2016, η Επιτροπή ενέκρινε σχέδιο δράσης για την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών, όπου περιγράφεται σειρά ενεργειών – από την εκπαίδευση, την και την πρόσβαση στις υπηρεσίες έως την αποφυγή των διακρίσεων και την κοινωνική ένταξη. Η Επιτροπή αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, καθώς και στην προσέγγιση και επικοινωνία με τους νέους.

Η Επιτροπή έχει ήδη λάβει σειρά μέτρων για την υλο της Δήλωσης του Παρισιού για την προαγωγή της ιδιότητας του πολίτη και των κοινών αξιών της ελευθερίας, της ανοχής και της αποφυγής των διακρίσεων μέσω της εκπαίδευσης, η οποία εγκρίθηκε στις 17 Μαρτίου 2015. Το 2016, μέσω του προγράμματος Erasmus+ διατίθενται περισσότερα από 400 εκατομμύρια για διακρατικές εταιρικές σχέσεις ώστε να αναπτυχθούν καινοτομικές μέθοδοι και πρακτικές σε τοπικούς στη βάση. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρώπη για τους πολίτες» (2014-2020), η Επιτροπή συγχρηματοδοτεί έργα ευαισθητος στις αξίες της ΕΕ, ιδίως της ανεκτικότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της συμμετοχής στην κοινωνία των πολιτών. Το πρόγραμμα «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» (2014-2020) στηρίζει έργα που εστιάζουν στην πρόληψη και στην καταπολέμηση του ρατσιστικού και ξενοφοβικού μίσους και της μισαλλοδοξίας, καθώς και έργα που προωθούν την εκπόνηση εργαλείων και πρακτικών για την αποτροπή, τον έλεγχο και την καταπολέμηση της ρητορικής του μίσους στο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων, με την ανάπτυξη αντεπιχειρημάτων και θετικών ανταφηγήσεων.

Κατάλογος των συμμετεχόντων στις συναντήσεις

 

  • Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου, Έξαρχος των Κάτω Χωρών και του υ κ. AΘΗNAOΡΑΣ
  • Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Βαυαρίας κ. Heinrich BEDFORDSTROHM, πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας ερμανίας (EKD)
  • Ιμάμης κ. Hassen CHALGHOUMI, Ιμάμης του Drancy (Γαλλία) και πρώην Πρόεδρος της Διάσκεψης Ιμάμηδων Γαλλίας
  • Σεβασμιώτατος κ. Arie FOLGER, Αρχιρραβίνος της εβραϊκής κοινότητας της Βιέννης
  • Σεβασμιώτατος κ. Albert GUIGUI, Αρχιρραβίνος Βρυξελλών και Μόνιμος Αντιπρόσωπος των Ευρωπαίων Ραβίνων στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη
  • Ιμάμης κ. Benjamin IDRIZ, Διευθυντής της Ισλαμικής Κοινότητας Penzberg
  • Σεβασμιώτατος Επίσκοπος κ. Robert INNES, Επίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Ευρώπη
  • Σεβασμιωτάτη κα Antje JACKELÉN, Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Σουηδίας
  • Πρεσβύτερος κ. Patrick KEARON, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής περιφέρειας της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών
  • Σεβασμιώτατος κ. Jean KOCKEROLS, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Μαλίν-Βρυξελλών και Πρώτος Αντιπρόεδρος της COMECE
  • Σεβασμιώτατος Επίσκοπος κ. Czeslaw KOZON, Πρόεδρος της Σκανδιναβικής Συνέλευσης των Επισκόπων
  • Ιμάμης κ. Yahya PALLAVICINI, Πρόεδρος της «Comunità religiosa Ιslamica» της Ιταλίας
  • Σεβασμιώτατος κ. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ, Μητροπολίτης και Πατριαρχικός Βικάριος των Κάτω Χωρών, της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιοχείας
  • Μακαριώτατος κ. RASTISLAV, Αρχιεπίσκοπος του Prešov και Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Τσεχίας και της Σλοβακίας
  • Η κα Lakshmi VYAS, Πρόεδρος του Ινδουιστικού Φόρουμ της Ευρώπης.
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση