Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Στον Μητροπολιτικό ναό Βόλου η Παναγία της προσφυγιάς
Στον Μητροπολιτικό ναό Βόλου η Παναγία της προσφυγιάς

Στον Μητροπολιτικό ναό Βόλου η Παναγία της προσφυγιάς

 

 

Με βαθιά συγκίνηση και χαρά ο κλήρος και ο ευσεβής λαός του υποδέχθηκαν την Παρασκευή 2/12, στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου , την Ιερά και θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, που μετέφεραν οι πρόσφυγες πρόγονοι  από την κατά την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και έκτοτε φυλάσσεται στον ναό Αγίου Ευσταθίου Νέας Ιωνίας ς.

Την Ιερά Εικόνα μετέφερε ο πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας αρχιμ. Επιφάνιος Αρίτης. Παρέστησαν, τιμητικώς, εκπρόσωποι των τριών Μικρασιατικών Σωματείων της Νέας Ιωνίας, «Ίωνες», «Εγγλεζονήσι» και « προσφύγων».

Ακολούθησε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και η Παράκληση της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, στην διάρκεια των οποίων ο προϊστάμενος της ενορίας αρχιμ. Επιφάνιος , εξέφρασε την χαρά και την συγκίνηση Κλήρου και λαού για την έλευση της Παναγίας, που θα λαμπρύνει την πανήγυρη του Πολιούχου και Προστάτου του Βόλου Αγίου Νικολάου. Ο π. Επιφάνιος μετέφερε τις θερμές ευχαριστίες του μητροπολίτη  Ιγνατίου προς τον ποιμενάρχη της Ν. Ιωνίας ς Γαβριήλ, για την αποδοχή του αιτήματος περί της ελεύσεως της Ιεράς Εικόνος και αναφέρθηκε στους δεσμούς της τοπικής Εκκλησίας της Δημητριάδος με τις Αλησμόνητες Πατρίδες, καθότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του ποιμνίου της έλκει την καταγωγή του από τα ματωμένα χώματα της Ιωνικής γης.

Από την μεριά του, ο πρωτοσύγκελλος π. Επιφάνιος Αρβανίτης, ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Δημητριάδος   για την πρόσκληση και την θερμή υποδοχή, κομίζοντας, παραλλήλως και τις θερμές ευχές του  κ. Γαβριήλ.

Αναφέρθηκε στο ιστορικό της Ιεράς Εικόνος, που «στήριξε τους πρόσφυγες να ξαναστήσουν τη νέα τους ζωή στην υπό ίδρυση πόλη της Νέας Ιωνίας Αττικής και μέχρι σήμερα ευλογεί και διαφυλάσσει κάθε προσκυνητή, πρεσβεύει για τη νεολαία μας, στηρίζει τα ανδρόγυνα και περιθάλπει τους ασθενείς και δοκιμαζομέ αδελφούς», μάλιστα, «συνεχίζει και εδώ και παντού και πάντοτε, αδιάλειπτα, να αποτελεί την ελπίδα, την παρηγοριά και την προσδοκία των Ρωμηών, κρατώντας ψηλά το λάβαρο της Ρωμηοσύνης». 

Σημείωσε, επίσης, ότι «το Ιερό Εικόνισμα της Παναγίας μας, της Γοργοϋπηκόου αποτελεί χειροπιαστό παράδειγμα τόσο της βαθιάς πίστεως και ορθοδόξου πνευματικότητος των Ελλήνων  Μικρασιατών προγόνων μας, όσο και του μακραίωνου χριστιανικού πολιτισμού των αλησμόνητων πατρίδων, τον οποίο απλόχερα μας κληροδότησαν, φέροντας εμείς σήμερα ακέραια την ευθύνη να τον διατηρήσουμε και να τον μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές».

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της ς θα παραμείνει προς προσκύνηση στον Μητροπολιτικό ναό έως την Τετάρτη 7/12.

 

"Αλιεύοντας" την είδηση