Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Στην ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας-Πολιτείας εστίασαν ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως
Στην ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας-Πολιτείας εστίασαν ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως

Στην ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας-Πολιτείας εστίασαν ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως

Την πόρτα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πέρασε στις 6 το απόγευμα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη , όπου την υποδέχθηκαν ο πρωτοσύγκελος-επίσκοπος Θεσπιών Συμεών και κληρικοί οι οποίοι εν συνεχεία την οδήγησαν στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας καλωσόρισε τη νέα υπουργό, στην οποία μίλησε για τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα επισήμανε την ανάγκη ς Εκκλησίας – Πολιτείας.

Εξάλλου, η ανάγκη ς και η διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών δικαιωμάτων των κληρικών αποτέλεσαν και το κύριο θέμα της συνάντησής τους, για την οποία η υπουργός εξέφρασε τη χαρά της.

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι «από σήμερα ξεκινά η συνεργασία. Υπάρχει κάθε καλή θέληση από πλευρά Πολιτείας η συνεργασία αυτή να είναι γόνιμη, εποικοδομητική και στη βάση μιας ειλικρινούς σχέσης». Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι «η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει άμεσα η επανέναρξη του διαλόγου προκειμένου να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα μεταξύ Πολιτείας – Εκκλησίας πάντοτε με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους».

Ο αρχιεπίσκοπος , από την πλευρά του, συμπλήρωσε πως η Επιτροπή Διαλόγου είχε ασχοληθεί με επιτυχία στο παρελθόν με τα εν λόγω ζητήματα και «πρέπει να την ενεργοποιήσουμε πάλι κι αν χρειαστεί να τη συμπληρώσουμε, γιατί η επιτροπή προλαβαίνει πολλά πράγματα τα οποία πολλές φορές είναι απλά».

Η κ. απάντησε πως η σχέση θα είναι αδιαμεσολάβητη. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών».

Την υπουργό Παιδείας συνόδευε ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργιος Καλαντζής.

Νέα αρχή Κράτους – Εκκλησίας

Νέα σελίδα στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας άνοιξε χθες, ύστερα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στο Μέγαρο . Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι δεν υφίσταται θέμα αναθεώρησης των άρθρων 3 και 13 του Συντάγματος, ούτε του προοιμίου, ούτε δήλωσης περί ουδετερόθρησκου. Επίσης συμφωνήθηκε η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της επιτροπής διαλόγου Πολιτείας – Εκκλησίας (είχε συσταθεί επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου) με στόχο τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν τους δύο θεσμούς, όπως η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου , ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε πλήρως τη διασφάλιση των υφισταμένων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι για την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, η γνωστή πρόταση συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας του περασμένου Νοεμβρίου θεωρείται ως μη γενόμενη. Εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν επίσης χθες στην «Κ» ότι υπήρξε διαβεβαίωση για έγκριση των πιστώσεων των διορισμών κληρικών εντός του 2019, και για αύξηση τους αριθμού τους, με στόχο να ενισχυθούν οι μητροπόλεις σε περιοχές όπως η Ήπειρος, η , η Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου.

Η σχετική ανακοίνωση μετά τη συνάντηση έκανε λόγο για «νέα αρχή στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας, η οποία θα στηρίζεται στον σεβασμό των διακριτών ρόλων τους και σε μια σχέση ειλικρίνειας, η οποία δεν θα γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης». Στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης, μετά το θερμό καλωσόρισμα στον κ. Ιερώνυμο, του ανέφερε: «Προσβλέπω σε μια πολύ ουσιαστική συνεργασία μαζί σας. Είναι πολλά τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πάντα όμως με καλή πίστη, με καλή διάθεση, και σεβόμενοι τις συνταγματικές επιταγές των άρθρων 3 και 13 – στα οποία, όπως εξάλλου σας έχω ήδη ενημερώσει, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή κατά τη συνταγματική αναθεώρηση. Οπότε και πάλι καλωσήλθατε, και χαίρομαι πάρα πολύ που σας υποδέχομαι».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα σήμερα γιατί μου δίνεται αυτή η ευκαιρία και προσωπικά και φιλικά να ευχηθώ μέσα από την μου δύναμη πολλή, υπομονή πολλή, κουράγιο πολύ, διότι είναι το έργο τεράστιο, η πατρίδα μας έχει τόσες ανάγκες. Και θα ήθελα προσωπικά να ευχηθώ να έχετε αυτό το κουράγιο και αυτή τη δύναμη, ώστε και στα προβλήματα αυτά που θίξατε, και άλλα που υπάρχουν πολλά, μέσα σε μία στενή συνεργασία όσο αφορά τον χώρο της Εκκλησίας και τον χώρο της Πολιτείας, να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις και τις κατάλληλες τοποθετήσεις. Καλή δύναμη».

Για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση της νέας υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως με τον Αρχιεπίσκοπο, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση