Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Στη Σερβία η Χορωδία Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος
Στη Σερβία η Χορωδία Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος

Στη Σερβία η Χορωδία Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος

Στη ταξίδεψε η πρότυπη Χορωδία των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως , από 24-27/5, προσκεκλημένη της Ιεράς Επισκοπής Βρανίων, της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Η Χορωδία – μοναδική στο είδος της στον Ελλαδικό χώρο – πραγματοποίησε δύο εμφανίσεις, υπό τη δ/νση του Αρχιμ. Επιφανίου , αφήνοντας άριστες εντυπώσεις και αποκομίζοντας το θερμό χειροκρότημα και τους επαίνους των ακροατών της. Η πρώτη εμφάνιση (24/5) πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Βρανίων, σε εκδήλωση – αφιέρωμα στους Αγίους αυταδέλφους Ισαποστόλους και Φωτιστές των Σλάβων Κύριλλο και Μεθόδιο, παρουσία πολλών Κληρικών, των Αρχών της πόλης και μεγάλου φιλόμουσου κοινού.

Η δεύτερη εμφάνιση (26/5) πραγματοποιήθηκε στη Γκαλερί της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, στο Βελιγράδι, παρουσία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Βελιγραδίου & Πάσης ς κ. Ειρηναίου, του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου, πολλών μελών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Σερς, του Πρέσβη της Ελλάδος στο Βελιγράδι κ. Κων/νου Οικονομίδη, και πλήθους φιλόμουσων Σέρβων και Ελλήνων ακροατών. Στην ίδια εκδήλωση εμφανίστηκε και η Μεικτή Χορωδία της Νέας Αγχιάλου, υπό τη δ/νση του Γιώργου Διαμαντόπουλου.

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «η σημερινή καλλιτεχνική ευκαιρία είναι μία ακόμη απόδειξη της ενότητας που ζούμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτό είναι το μήνυμα που η Ορθοδοξία φέρνει στον σύγχρονο κόσμο: ενότητα και συνύπαρξη, αφού για την ενότητα μπορούν να μιλούν μόνον εκείνοι που φέρουν την αλήθεια και η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία φέρνει στον κόσμο την αλήθεια του Χριστού…». Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις διαχρονικές σχέσεις συνύπαρξης και βαθειάς φιλίας των δύο λαών και Εκκλησιών και απηύθυνε πρόσκληση στον Προκαθήμενο της Σερβικής Εκκλησίας να επισκεφθεί την Ιερά και ως Πατριάρχης.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Χαιρετισμό του Μακ. Πατριάρχου κ. Ειρηναίου, ο οποίος ευχαρίστησε και συνεχάρη την Χορωδία των Κληρικών μας, που, όπως τόνισε, «μας έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε την Βυζαντινή – Εκκλ/κή Μουσική», καθώς και την Χορωδία της Νέας Αγχιάλου, που απέδωσε μέλη που σχετίζονται με τον Εθνομάρτυρα Ρήγα Φεραίο, ο οποίος, ως γνωστόν δολοφονήθηκε στο Βελιγράδι από τους Τούρκους. «Με την αυτή», σημείωσε ο κ. Ειρηναίος, «επικυρώνουμε την ιστορική σχέση και φιλία των δύο λαών, το γεγονός ότι είμαστε μία Εκκλησία, άρα ένας λαός του Χριστού. Οι καιροί που ζούμε δείχνουν την ανάγκη της ενότητας, που είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάττουμε». Τέλος, ευχήθηκε ο Θεός να βοηθήσει για την υπέρβαση της ς, «που μόνο με την πίστη στον Θεό και την ενότητα μπορεί να επιτευχθεί».

Κατά την διάρκεια της ς στη Σερβία, η Χορωδία των Κληρικών επισκέφθηκε, εκτός του Βελιγραδίου, τις πόλεις, Βράνια, Νις και Νόβι Σαντ, πραγματοποίησαν προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα Βελιγραδίου και στις Ιερές Μονές Αγίου Προχόρου, της Επισκοπής Βρανίων, Ραβάνιτσα, της Επισκοπής Μπρανιτσέβου, Βέλικα Ρέμιτα, της Επισκοπής Σρεμ, ενώ επισκέφθηκε την οικία όπου γεννήθηκε ο Όσιος Ιουστίνος Πόποβιτς στα Βράνια, τον Πύργο των Κρανίων και τα Ανάκτορα του Μεγάλου Κωνσταντίνου στο Νις και τον Πύργο Νεμπόισα στο Βελιγράδι, όπου μαρτύρησε ο Ρήγας Βελεστινλής, στη μνήμη του οποίου και των συντρόφων του, τελέστηκε Τρισάγιο και εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος.

?

?

?

?

?

?

?

?

serb_05

serb_04

serb_03

serb_02

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση