Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Στα Κανάλια τη Δευτέρα οι Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις
Στα Κανάλια τη Δευτέρα οι Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις

Στα Κανάλια τη Δευτέρα οι Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις

Συνεχίζονται οι «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ 2016» τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016, στις 7.30 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Κανάλια , ενώ στις 9.00 το βράδυ, θα δοθεί μουσική συναυλία με την Ορχήστρα «ΙΩΝΙΑ» και τον Βασίλη Αγροκώστα στον προαύλιο χώρο του ναού.

Ξεχωριστή σημασία για τον θεσμό έχει η πραγματοποίηση της ς στο παραλίμνιο χωριό τα Κανάλια , το οποίο διαθέτει μια πλούσια ιστορία, έναν λαμπρό λιμναίο πολιτισμό, ο οποίος αν και χάθηκε στα βάθη του χρόνου. Έχει να επιδείξει αλλά και να επιβεβαιώσει, ότι ο μεγαλύτερος και πολυτιμότερος θησαυρός κάθε ανθρώπου, είναι ο πολιτισμός και η ιστορία όπως την έπλασε ο τόπος του.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι, για πρώτη φορά, εντάσσετε η περιοχή των Καναλίων στον κύκλο των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων 2016», στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στους πρόποδες του Δυτικού Πηλίου και έχει κατά παράδοση ιστορία τριών αιώνων.

Συγκεκριμένα στις 16 Μαρτίου του 1804 έγιναν τα εγκαίνια του ναού, ήταν τρίκλιτος βασιλική με δύο παρεκκλήσια αφιερωμένα, το δεξιό στα Εισόδια της Θεοτόκου και το αριστερό στους Αγίους Κων/νο & Ελένη.

Η καταστροφή έγινε όταν στις 16 Νοέμβριου 1943, γερμανοί κατακτητές προκάλεσαν ανεπανόρθωτες στα Κανάλια αλλά και στην εκκλησία, καίγοντας και ανατινάζοντας την. Στα χρόνια μας, στον Ναό σώζεται η θαυματουργή της Παναγίας της Καναλιώτισσας, ευλογία Κυρίου για τον τόπο.

Τη, Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016, στις 7.30 το απόγευμα, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. θα τελέσει την Ιερά Παράκληση στην Παναγία , στο Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Κανάλια ς και στη συνέχεια, στις 9.00 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί μουσική συναυλία στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.

Θα εμφανιστεί η Ορχήστρα «ΙΩΝΙΑ» με τον Βασίλη Αγροκώστα, που θα παρουσιάσουν τραγούδια του λαού αφιερωμένα στην Παναγιά.

Η Ορχήστρα και Χορωδία «ΙΩΝΙΑ» ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2005 με έδρα το Ωδείο Νέας Ιωνίας. Διευθυντής της ορχήστρας είναι ο Νεκτάριος Δεμελής, καθηγητής παραδοσιακής – βυζαντινής μουσικής, παραδοσιακών οργάνων και εκπαιδευτικός μουσικής στην Α/βάθμια Εκπαίδευση.

Η φετινή εκδήλωση είναι ενταγμένη στο «Θεματικό Έτος Πολιτισμού 2016» της «Μαγνήτων Κιβωτού» με θέμα: «Μάγνητες και ο ». Για τον λόγο αυτό θα παρουσιαστούν τοπικές γεύσεις, φτιαγμένες με μεράκι από τις γυναίκες του χωριού, στο πνεύμα των ημερών, δηλαδή νηστίσιμες, με τον συντονισμό του πατρός Αθανασίου και της Βασιλικής Τράκη.

Μαζί θα είναι o Ηλίας Λιαμής, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης και ανώτερων θεωρητικών της μουσικής, ενώ κατέχει και την προεδρία της Συνοδικής Επιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Συγγραφέας και Θεολόγος Δημήτριος Καραβασίλης, παλαιοί ές του Σεβασμιωτάτου, που θα αναφέρονται στο πνεύμα των ημερών με εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις τους.

"Αλιεύοντας" την είδηση