Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Στα Ελευθέρια της Χίου ο μητροπολίτης Δημητριάδος
Στα Ελευθέρια της Χίου ο μητροπολίτης Δημητριάδος

Στα Ελευθέρια της Χίου ο μητροπολίτης Δημητριάδος

Στην ακριτική Χίο βρέθηκε ο μητροπολίτης , το διήμερο 10-11/11, προσκεκλημένος του οικείου μητροπολίτου Χίου, Ψαρών & Οινουσσών Μάρκου, προκειμένου να συμμετάσχει στις πανηγυρικές εκ για την συμπλήρωση 107 χρόνων από την απελευθέρωση της νήσου από τους τούρκους και την μνήμη των Πολιούχων της Χίου Αγίων Μεγαλομαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος & Βικεντίου.

Οι εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν με πάνδημη συμμετοχή, παρουσία των Αρχών του νησιού και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Βικτώρων της πόλης της Χίου.

Την παραμονή της ς, μετά το πέρας του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς Εικόνος των Αγίων στην παραλία της πόλης, με κατάληξη την κεντρική πλατεία, όπου πανηγυρικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Ιγνάτιος, που εξήρε την της Χίου ως τόπου μαρτύρων της πίστεως, αγωνιστών του έθ, αλλά και ευεργετών, μέσα από τα κατορθώματά τους στην παγκόσμια ναυτιλία. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μείζον προσφυγικό θέμα, με λόγο ήπιο και ενωτικό, λέγοντας ότι οι μητροπολίτες της ηπειρωτικής Ελλάδας δεν θα πρέπει να ξεχνούν τα νησιά που σηκώνουν δυσανάλογα το φορτίο της διαχείρισής του.
Μάλιστα, τάχθηκε με την επικρατούσα θέση ότι, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών πρέπει να επιμεριστεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Συστήνοντας ψυχραιμία και ενότητα, ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε ότι η ορθόδοξη πίστη είναι ο συνεκτικός κρίκος του έθ, είναι αυτή που τον κράτησε ενωμένο κάτω από δύσκολες περιόδους σκλαβιάς, επί 400 και πλέον χρόνια.

Ανήμερα της ς, στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό της Χίου, τελέστηκε πανηγυρική , ιερουργούντος του κ. Ιγνατίου, συλλειτουργούντος του οικείου ιεράρχου Μάρκου, με την συμμετοχή των Αρχών και ευλαβών Χριστιανών.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Δημητριάδος αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο μητροπολίτης Χίου Μάρκος απένειμε στον ομότιτλό του τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Ισιδώρου, εξαίροντας την θετική συμβολή του κ. Ιγνατίου στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Εκκλησία και την πατρίδα , όσο και την καθοριστική συμβολή του στην διοργάνωση, εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του .

Από την μεριά του, ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε για την τιμητική και τόνισε ότι θα είναι πάντοτε ευλαβικός προσκυνητής της ηρωοτόκου και Αγιοτόκου Χίου, με σεβασμό στο ένδοξο παρελθόν της, αλλά και στην προσφορά της στα εθνικά μας πράγματα διαχρονικά. Τόνισε, επίσης ότι οι επικείμενοι εορτασμοί «είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναβαπτισθούμε στο πνεύμα των πατέρων μας που έχυσαν το αίμα τους για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθέρια. Είναι, όμως, και ευκαιρία αυτοκριτικής, γιατί εκείνες οι ένδοξες ημέρες είχαν και στιγμές διχασμού… Ταυτόχρονα, είναι μια ευκαιρία να οραματιστούμε την Ελλάδα του μέλλοντος…».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση