Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Σε πλήρη λειτουργία τα Σπίτια Γαλήνης της Μητροπόλεως Δημητριάδος
Σε πλήρη λειτουργία τα Σπίτια Γαλήνης της Μητροπόλεως Δημητριάδος

Σε πλήρη λειτουργία τα Σπίτια Γαλήνης της Μητροπόλεως Δημητριάδος

          Σε πλήρη λειτουργία τέθηκαν τα των ενοριών της  Μητροπόλεως Δημητριάδος, για το νέο εκκλησιαστικό έτος.

Την Πέμπτη 15/9, στον ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, επί τη μνήμη του Οσίου Ευφροσύνου του Μαγείρου, προστάτου των ενοριακών μας συσσιτίων, χοροστατούντος του μητροπολίτου Δημητριάδος  Ιγνατίου. Στον συμμετείχαν οι ιερείς  – υπεύθυνοι των Σπιτιών Γαλήνης και εκατοντάδες εθελοντών και εθελοντριών, που  διακονούν στις αντίστοιχες δομές.

Στο τέλος του Εσπερινού, τελέστηκε ο Αγιασμός ενάρξεως λειτουργίας των ενοριακών συσσιτίων.

Ο επίσκοπος Ιγνάτιος σημείωσε ότι οι εθελοντές «είναι ο πυρήνας, οι εκφραστές, αυτοί που πραγματοποιούν το σπουδαίο αυτό έργο, για τους ελάχιστους αδελφούς». Εξέφρασε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του στους εθελοντές, «γιατί αναλαμβάνετε να κάνετε πράξη αυτό που σημαίνει η Εκκλησία του Χριστού. Τα λόγια αγάπης είναι εύκολα, είναι δύσκολο να κάνουμε πράξη την αγάπη. Είστε η έμπρακτη παρουσία του Χριστού στην ζωή των ανθρώπων, καθώς γίνεσθε μιμητές Χριστού». Ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε τους ιερείς, που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των ενοριακών συσσιτίων, «γιατί εμπνέονται απ’ αυτό το έργο κι έχουν δημιουργήσει, ο καθένας στην ενορία του, μία εστία αγάπης, προσφοράς και θυσίας». Επεσήμανε ότι η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη, «αλλά αντέχουμε στα δύσκολα. Ο πόλεμος είναι στην της Ευρώπης, διχάζει, υποσκάπτει τα θεμέλια της ενότητας και μας πονά, όπως κάθε πόλεμος, δημιουργεί πλείστα προβλήματα, όπως το ενεργειακό, που μας αναγκάζει να μειώσουμε κάθε τι το περιττό, για να συμβάλλουμε, όλοι μαζί, στο μέτρο του δυνατού, στην αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης. Στους Ναούς μας θα δώσουμε πρώτοι το παράδειγμα, θα κάνουμε τις απαραίτητες θυσίες, για να μη στερηθεί κανείς το ελάχιστο».

Τέλος κάλεσε και άλλες εθελόντριες να στελεχώσουν τα ενοριακά έργα, «για να αποκτήσουν την εμπειρία της προσφοράς και της θυσίας, ενώ επεσήμανε την ανάγκη της ενότητας και της στήριξης των κληρικών μας, που κάνουν μεγάλο αγώνα».

Ο ελάχιστος φωτισμός στους ναούς της Μητροπόλεως Δημητριάδος

Συμβολική κίνηση εξοικονόμησης ενέργειας

               Η  Μητρόπολη, εκτιμώντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τόπο, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της λεγομένης ενεργειακής κρίσης, προχωρά, με απόφαση του μητροπολίτου Δημητριάδος  Ιγνατίου, σε μία συμβολική κίνηση.

Συγκεκριμένα, οι εφημέριοι και εκκλησιαστικοί επίτροποι καλούνται, από τούδε να μην κάνουν χρήση όλων των πολυελαίων και προβολέων που υπάρχουν στους  ναούς της   Μητροπόλεως αλλά να μειωθεί κατά το δυνατόν ο φωτισμός, στον βαθμό που είναι απαραίτητος για την ανάγνωση και τα τελούμενα κατά τις   Ακολουθίες και την Θεία Λειτουργία.

               Με τον τρόπο αυτό, η τοπική  Εκκλησία δίνει ένα μήνυμα ότι υπάρχει λελογισμένη κατανάλωση ενέργειας, η οποία εκτός από το ευεργετικό που θα έχει στην παρούσα έκτακτη και δύσκολη συγκυρία, συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο επιβαρύνεται από τους τρόπους παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας. Από την απαγόρευση αυτή εξαιρούνται η τέλεση των Μυστηρίων του Γάμου και της Βάπτισης, προς αποφυγή διαμαρτυριών και παρεξηγήσεων, καθώς οι Ακολουθίες της πανηγύρεως του ναού ή της μονής. Επίσης, επιτρέπεται ο αναγκαίος φωτισμός τις βραδινές ώρες για λόγους ασφαλείας.

               Τα ως άνω περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο σημείωμα του επισκόπου  Ιγνατίου προς τους εφημερίους της  Μητροπόλεως Δημητριάδος, το οποίο έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή.

Ευχέλαιο για τους εκπαιδευτικούς  

          Το Μυστήριο του  Ευχελαίου, υπέρ υγείας των εκπαιδευτικών λειτουργών της επαρχίας όλων των βαθμίδων, θα τελέσει και φέτος ο  μητροπολίτης Δημητριάδος  Ιγνάτιος, κατόπιν συνεννοήσεως με τους δ/ντές Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Το  Ευχέλαιο θα τελεστεί την Δευτέρα 19/9, στις 6.30 μ.μ., στον Μητροπολιτικό  ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση