Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Προσκύνημα στο Άουσβιτς από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος
Προσκύνημα στο Άουσβιτς από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος

Προσκύνημα στο Άουσβιτς από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος

Τιμήθηκε στον Βόλο για την αντιρατσιστική του δράση

Στην κατάμεστη αίθουσα «Γιάννης Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, πραγματοποιήθηκε (9/5) εκδήλωση με τίτλο: «ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΩ ΑΘΡΩΠΩΝ-για την συνύπαρξη, την ανοχή, την ειρήνη και την αγάπη, σε καιρούς δύσκολους».

Κατά την διάρκειά της τιμήθηκε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. ΙΓΝΑΤΙΟΣ από το Κ.Ι.Σ.Ε. «ως έκφραση αναγνώρισης για το έργο του υπέρ του διαθρησκειακού διαλόγου και τον αγώνα του κατά του ρατσισμού, της ς και του αντισημιτισμού».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι:

  • Μωυσής νσταντίνης, Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβούλιο Ελλάδος
  • Γεώργιος Πετράκος, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • Μαρσέλ Σολομών, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου

Ομίλησαν οι:

-Ηλίας Σαμπετάι, Ραβίνος Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας

  • Κώστας Ανδρουλιδάκης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης

-Γιώργος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Ο τιμώμενος Μητροπολίτης συγκίνησε ιδιαίτερα με την αναφορά του στην επίσκεψή του πριν λίγες ημέρες και την συμμετοχή του στην “ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ-THE MARCH OF THE LIVING”, που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε ανάμνηση της ΠΟΡΕΙΑΣ ΘΑΝΑΤΟΥ, που οι Ναζί δολοφόνοι υποχρέωσαν να κάνουν, τους εξαθλιωμένους κρατουμένους των τερατωδών στρατοπέδων εξόντωσης, ΆΟΥΣΒΙΤΣ-ΜΠΙΡΚΕΝΑΟΥ, λίγες μόνον μέρες πριν την απελευθέρωσή τους από τον προελαύνοντα τότε «Κόκκινο Στρατό», τον Ιανουάριο του 1945. Στη διάρκεια εκείνης της πορείας, έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι εξαντλημένοι, πεινασμένοι, σχεδόν γυμνοί και νηστικοί, περπάτησαν επί χιλιόμετρα σε έως και -30 C°

O κ. Ιγνάτιος προσεκλήθη προσωπικά από τον Πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης αυτής στην κ. Αχάραλε Ταμέρ, «ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για όσα έπραξε ο προκάτοχος Σας Σεβασμιώτατος Ιωακείμ για την σωτηρία των εβραίων κατοίκων του Βόλου στην σκοτεινή περίοδο 1941-1945».

Σημειώνεται ότι την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, οι Ναζί εφαρμόζοντας το τερατώδες «ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ», που εμπνεύστηκε ο Χάϊνριχ Χίμλερ, μετέφεραν σε κλειστά α για ζώα το σύνολο σχεδόν των εβραίων της Ελλάδος, στα στρατόπεδα θανάτου της Γερμανίας, Τσεχίας και Πολωνίας, τα φριχτά, Άουσβιτς-Μπιρκενάου, Τρεμπλίνκα, Μαϊντάνεκ, Μπέργκεν Μπέλσεν, Νταχάου, Τερεζίενστατ, Σόμπιμπορ κ.λπ. από τα οποία επέστρεψε λιγότερο από το 8%. Στη Θεσσαλονίκη, που ονομαζόταν «ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ», ζούσαν το 1940 περίπου 60.000 εβραίοι για περισσότερα από 450 χρόνια. Στα στρατόπεδα του θανάτου εξοντώθηκε το 96% του πληθυσμού και επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο λιγότεροι από 1900 ανθρώπους!

Το σύνολο των ανθρώπων που εξοντώθηκε από τους Ναζί «υπερανθρώπους» κατά την διάρκεια των ετών 1939-1945 ΜΟΝΟΝ στα στρατόπεδα του θανάτου είναι περίπου 9.000.000 από τους οποίους 6.000.000 εβραίοι και οι υπόλοιποι ήταν πολωνοί και σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, ψυχικά ασθενείς, ομοφυλόφιλοι, πολωνοί, τσιγγάνοι, μάρτυρες του Ιεχωβά και όλοι όσους το 3ο Ράϊχ θεωρούσε «μη-καθαρούς» ή «εν δυνάμει εχθρούς του.» Στα στρατόπεδα εξοντώθηκαν 1.500.000 παιδιά, από βρέφη έως 15 χρονών… Ο μέσος όρος ζωής όσων έφταναν εκεί ήταν 1 ώρα!

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, με προεξάρχοντες τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ, τον Μητροπολίτη Ζακύνθου ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ, τον Μητροπολίτη Τρίκκης ΔΙΟΝΥΣΙΟ και τον Μητροπολίτη Δημητριάδος ΙΩΑΚΕΙΜ, έσωσαν, με κίνδυνο της ζωής τους, χιλιάδες έλληνες εβραίους από ένα βέβαιο φριχτό και αποτρόπαιο θάνατο. Η Ελλάδα, διά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της έχει το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ να είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΧΩΡΑ στην κατεχόμενη Ευρώπη στην οποία υπάρχει μία εβραϊκή κοινότητα που διεσώθη εξ' ολοκλήρου: η Εβραϊκή Κοινότητα της Ζακύνθου.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος προσεκλήθη να ανάψει την 1η από τις 6 δάδες στην μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο στρατόπεδο του θανάτου Μπιρκενάου, τιμώντας τους Ορθοδόξους Χριστιανούς που διέσωσαν χιλιάδες ψυχές κάνοντας πράξη τα λόγια του Ευαγγελίου.

Στο μήνυμά του ενώπιον χιλιάδων νέων από 40 χώρες και σε απευθείας τηλεοπτική σύνδεση με τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της γης ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Έρχομαι εδώ όπου εκατομμύρια εβραίων και άλλων αδελφών μας δολοφονήθηκαν βάρβαρα, ως ταπεινός προσκυνητής, στο Όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του πράου και ταπεινού τη καρδία. Εύχομαι και προσεύχομαι, ώστε το αυτής της δάδας να φωτίσει τις διάνοιες και τις καρδιές όλων μας, για να ακολουθήσουμε το Ευαγγέλιο, προς ένα κόσμο συνύπαρξης, ανεκτικότητας, αγάπης και ειρήνης! Π ΞΑΝΑ ΚΑΝΕΝΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ!»

Συγκινητικότατο και διεθνούς σημασία για την Πατρίδα και την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι το γεγονός πως το banner με την Ελληνική Σημαία με το Σταυρό ετέθη τιμητικά μπροστά από την πορεία, καθ' όλη την διάρκεια της διαδρομής από το Άουσβιτς στο Μπιρκενάου.
aousvits_05
aousvits_16aousvits_08aousvits_17

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση