Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Πραγματοποιήθηκε το 10ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής στον Βόλο
Πραγματοποιήθηκε το 10ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής στον Βόλο

Πραγματοποιήθηκε το 10ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής στον Βόλο

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Πρέπει να κρατήσουμε πάση θυσία την ενότητα»

Με μεγάλη πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 18/11, στο της Μητροπόλεως , το 10ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής, που διοργάνωσε ο της  Μητροπόλεως Δημητριάδος «», υπό την αιγίδα της Τοπικής  Εκκλησίας και με την χορηγία της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στο σπουδαίο αυτό μουσικολογικό γεγονός παρέστησαν η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Β. Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο θεματικός Γεώργιος ς και πλήθος φιλόμουσων ακροατών.

Το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στην μνήμη του άρχοντος πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Χρυσάνθου Θεοδοσόπουλου και συμμετείχαν:

Α. Ο Μικρός Βυζαντινός χορός της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, υπό την δ/νση του άρχοντος πρωτοψάλτου της  Αρχιεπισκοπής Αμερικής Φωτίου Κετσετζή,

Β. Ο Βυζαντινός Χορός του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης, υπό την δ/νση του άρχοντος υμνωδού της Μ.τ.Χ.Ε.  Φωτίου Τζανίδη

Γ. Ο Βυζαντινός Χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της  Μητροπόλεως Δημητριάδος, υπό την δ/νση του πρωτοψάλτου του Ι. Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και καθηγητού Βυζ. Μουσικής Δημητρίου Χατζηγεωργίου.

Όλες οι χορωδίες απέδωσαν εξαιρετικά, με απόλυτη πιστότητα και συνοχή, ιερά μελωδήματα που συνέθεσε εκτέλεσε, με τον δικό του ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο, ο αείμνηστος πρωτοψάλτης Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος και απέσπασαν τον δίκαιο έπαινο και το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Το Φεστιβάλ χαιρέτησαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Μητροπόλεως Δημητριάδος  Ευστάθιος Γραμμένος, πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας  Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Για τον αείμνηστο Χρύσανθο μίλησε από καρδιάς ο άρχων μουσικοδιδάσκαλος της Μ.Τ.Χ.Ε. Κυριαζής Νικολέρης.

Την εκδήλωση έκλεισε ο μητροπολίτης Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε τους συντελεστές του Φεστιβάλ και τόνισε ότι «όλοι μας, ο επίσκοπος, οι κληρικοί, οι ψάλτες, οι άρχοντές μας και ο λαός μας συμμετέχουμε σε μια τέχνης, αλλά και Λατρείας.

Ο Ιεροψαλτικός κόσμος εκπροσωπεί όλες τις τάξεις του λαού μας και συνεχίζει την παράδοση με μορφές σαν τον αείμνηστο Χρύσανθο, που σφραγίζουν την εποχή τους, κρατούν ζωντανή την παράδοση, μεταδίδουν το φως στους νεώτερους».

Επίσης  εξήρε το γεγονός της ενότητας, που προέκυψε και από αυτήν την εκδήλωση, «για την οποία πρέπει, ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό, να προσευχόμαστε. Περνάμε σε περίοδο που η ενότητα θα μετρηθεί και να μην ξεχνάμε πως, στον τόπο μας, όταν η διχόνοια εισχώρησε και μάλιστα πρώτα στον χώρο της Εκκλησίας, τότε προέκυψε εθνικός . Θα είναι τεράστια η ευθύνη για όποιον πριμοδοτήσει έναν τέτοιο διχασμό, που δεν πρέπει να τον ζήσουμε σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας. Πρέπει να σφυρηλατήσουμε πάση θυσία αυτήν την ενότητα, χωρίς, όμως, να διακυβεύσουμε τίποτα απ' αυτά που παραλάβαμε και πρέπει να παραδώσουμε στους διαδόχους μας».

Αμέσως μετά,  απένειμε, μετά θάνατον, στον αείμνηστο πρωτοψάλτη Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο, την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Τοπικής  Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, την οποία παρέλαβαν οι δύο εκ των τεσσάρων θυγατέρων του.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου Ευθύμιος Παπαγεωργίου, φιλόλογος.

"Αλιεύοντας" την είδηση