Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Πλήθος  κόσμου στη μονή  Τιμίου Προδρόμου στην  Ανατολή Αγιάς
Πλήθος  κόσμου στη μονή  Τιμίου Προδρόμου στην  Ανατολή Αγιάς

Πλήθος  κόσμου στη μονή  Τιμίου Προδρόμου στην  Ανατολή Αγιάς

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Έχουμε ανάγκη από προδρόμους»

Στην προδρομική αποστολή που πρέπει να έχει κάθε αναφέρθηκε στο κήρυγμά του ο  Δημητριάδος  Ιγνάτιος, που χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στην Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς,  με αφορμή τον εορτασμό της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού.

Παρουσία πλήθους προσκυνητών  κάλεσε να μιμηθούμε τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο που αποτελεί πρότυπο ζωής για τον καθένα μας: «Ο Πρόδρομος είχε πλήρη συνείδηση της αποστολής του. Ήξερε γιατί ο Θεός τον ήθελε. Ήξερε ποιο ήταν το έργο που έπρεπε να επιτελέσει πάνω στην γη. Επιλεγμένος από τον Θεό, βιώνει το θαύμα από αυτή την πρώτη του ύπαρξη, αλλά παραμένει πιστός στην αποστολή του».

Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε και στο τάλαντο της ταπεινοφροσύνης, που διέθετε ο Πρόδρομος, υπογραμμίζοντας ότι μόνο ο ταπεινός μπορεί να έχει πάντοτε ενώπιον του την αποστολή του, την εμπιστοσύνη στον Θεό και την αγάπη και να ξέρει προπαντός πότε θα αφήσει χώρο, θα υποχωρήσει και εν τέλει θα αποχωρήσει.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην προδρομική αποστολή που πρέπει να έχουν , γονείς και εκπαιδευτικοί τονίζοντας: «Εμείς οι καλούμεθα να διδάξουμε την αλήθεια του Χριστού στους ανθρώπους. Κι η παγίδα υπάρχει και σε μας, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, γιατί ο Θεός μας δίνει την χάρη του Αγίου Πνεύματος να την διαχειριστούμε και είναι πολύ εύκολο να ξεχάσουμε την αποστολή μας και να αρχίσουμε να μετρούμε οπαδούς και πολλές φορές να κρύβουμε ουσιαστικά τον Χριστό από τις ψυχές των ανθρώπων. Πόσες ψυχές δεν έχουν γκρεμιστεί, όταν έστησαν τα είδωλα κάποιοι, ονομάστηκαν ακόμα και πνευματικοί κι όταν γκρεμίστηκε το είδωλο γκρεμίστηκαν κι οι ψυχές που είχαν εξαρτηθεί από το είδωλο. Αλίμονο σ' αυτόν που δεν θα σταθεί αντάξιος της αποστολής που ανέλαβε μέσα στην Εκκλησία.

Και ο κάθε γονιός έχει μία προδρομική αποστολή. Γιατί και οι γονείς μας που μας έφεραν στην ζωή κι αυτοί παρέλαβαν ως δώρο αυτή την ζωή. Κανείς δεν έχει την ζωή από μόνος του. Κι όταν ξέρουν ότι αυτά τα παιδιά είναι και παιδιά του Θεού, τότε γίνονται προδρομικοί απέναντι στα παιδιά τους. Ανοίγουν δρόμο αλήθειας, ξέρουν να τα παιδαγωγήσουν, ξέρουν να είναι αυθεντικοί απέναντι στην ελευθερία των παιδιών τους. Ο σωστός πατέρας και η σωστή λειτουργούν προδρομικά, με ταπείνωση, με επίγνωση του σκοπού ότι έφεραν στη ζωή τα παιδιά για να τους δώσουν την και να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες.

Γιατί όχι και οι δάσκαλοι, που σε λίγες ημέρες θα κληθούν να πάρουν στα χέρια τους όλα τα παιδιά του κόσμου, για να τα οδηγήσουν στη γνώση. Πόση συνείδηση έχουν για τον σκοπό που αναλαμβάνουν; Αλήθεια, τί μεγάλη η αποστολή του εκπαιδευτικού; Κι όμως, πολλές φορές κι οι εκπαιδευτικοί παγιδεύονται σε μία εγωιστική στάση, στερώντας από τα παιδιά τη δυνατότητα να δουν τους ανοικτούς ορίζοντες».

Εξάλλου, ο   υπογράμμισε ότι «Έχουμε ανάγκη στην εποχή μας από προδρόμους, να μας δείξουν την αλήθεια και να την υπερασπιστούν μέχρι αίματος, κι ας χάσουν την και τα προνόμια. Μόνο τότε θα ξαναβρούμε την όντως αλήθεια».

Τέλος, ο κ. Ιγνάτιος εξήρε την προδρομική στάση των μοναχών και κυρίως του Γέροντα της Μονής, που λειτούργησε προφητικά στην εποχή του και τους έδειξε τί σημαίνει η χαρά της απλότητας, η χαρά και η αρμονία μέσα στη , καθώς είχε την χάρη να προσεγγίζει ψυχές από άλλες πατρίδες, καθώς η ορθοδοξία μπορεί να μιλήσει στην ψυχή του κάθε ανθρώπου.

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση