Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Παρουσιάστηκε στον Βόλο του βιβλίο του π. Επιφανίου Οικονόμου για τον Μακαριστό Χριστόδουλο
Παρουσιάστηκε στον Βόλο του βιβλίο του π. Επιφανίου Οικονόμου για τον Μακαριστό Χριστόδουλο

Παρουσιάστηκε στον Βόλο του βιβλίο του π. Επιφανίου Οικονόμου για τον Μακαριστό Χριστόδουλο

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου , παρουσιάστηκε την Δευτέρα 27/1, το νέο βιβλίο του αρχιμ. Επιφανίου Οικονόμου, ιεροκήρυκος, με τίτλο «, Μητροπολίτης & Αλμυρού 1974-1998», 12 χρόνια μετά την εις Κύριον εκδημία του Μακαριστού Ποιμενάρχου της και Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το παρών έδωσε ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, πολλοί κληρικοί και πιστοί, που τίμησαν για μία ακόμα φορά την μνήμη του αλησμόνητου Χριστοδούλου, διαδηλώνοντας ότι παραμένει για πάντα ζωντανός στις καρδιές.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο δημοσιογράφος Γεώργιος Παπαθανασόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα νεανικά και πρώιμα, στον Μοναχισμό και στην Ιερωσύνη, χρόνια του Μακαριστού Χριστοδούλου, καταθέτοντας πλήθος προσωπικών μαρτυριών και αναμνήσεων από την συμπόρευση μιας ολόκληρης ς στο πλάι του, με πιστότητα και ανιδιοτέλεια.
Εντύπωση προκάλεσαν αποσπάσματα επιστολών τα οποία ανέγνωσε, που ο Μακαριστός τού απέστειλε, όταν ως νεαρός Αρχιμανδρίτης υπηρετούσε στο ακριτικό Κιλκίς, απεσταλμένος, προς τούτο από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον Α΄. Σε μία απ' αυτές, ο Χριστόδουλος αναφερόταν στο έργο της ιεραποστολής, το οποίο από τότε δονούσε την καρδιά του: «Κάποτε ομιλήσαμε περί ιεραποστολής. Είναι κάτι που μου αρέσει, με ικανοποιεί, με ευχαριστεί. Είναι μέγα όντως υπούργημα, να γίνεσαι νυμφαγωγός ψυχών προς Κύριον. Σκέπτομαι πως αυτό ήτο το έργον του Κυρίου και από των Αποστόλων μέχρι του Κοσμά του Αιτωλού και των συγχρόνων μας, διά να περιορισθώ εις την Ελλάδα μας. Είναι έργον φλόγας, που καίει τα ξερά κι ετοιμάζει το έδαφος για την καρποφορίαν…».

Περαίνοντας τον λόγο του, ο ομιλητής παρατήρησε ότι ο Χριστόδουλος «από νέος στην ηλικία έδειξε τις ικανότητές του και τα χαρίσματά του, τα τάλαντά του. Πνευματικότης, ομιλία, αντίληψη, αμεσότητα, ευχάριστη διάθεση, αγάπη στο διάβασμα, ψάλσιμο, γνώσεις και Γνώση, καλοσύνη, αγάπη στον συνάνθρωπο, θάρρος στην έκφραση της γνώμης του…».

Επόμενος ομιλητής ήταν ο πρωτ. Δημήτριος Κατούνης, εφημέριος του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού και δ/ντής της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός».
Ο π. Δημήτριος κατέθεσε τις προσωπικές του μαρτυρίες από την διακονία του Χριστοδούλου στην Δημητριάδα, τότε που ο ίδιος συνδέθηκε μαζί του με ακατάλυτους πνευματικούς δεσμούς, ως ιερόπαις και αναγνώστης, αρχικώς και ως κληρικός, χειροτονημένος από εκείνον, στην συνέχεια.

Χαρακτήρισε τον Χριστόδουλο «χαμογελαστό κληρικό, καταδεκτικό, ευχάριστο, ωφέλιμο, ανθρώπινο, πληθωρικό, που άφησε πίσω το άρωμα του καλού ποιμένος…». Αναφερόμενος στον συγγραφέα του βιβλίου, επεσήμανε ότι «ο π. Επιφάνιος τιμάει τον μακαριστό γέροντά του όχι με συναισθηματικές αερολογίες, αλλά με επιστημονική καταγραφή όλου του πλούτου της σκέψεως του ανδρός αυτού, που τιμήθηκε από το Θεό με αμέτρητα και ατίμητα δώρα και τίμησε την Εκκλησία και το έθνος με τη διακονία και τη ζωή του…». Ολοκλήρωσε με την επισήμανση ότι «είναι αξιοστο και αξιέπαινο το ότι σε τόσο σύντομο διάστημα από την εκδημία του εκλιπόντος, ο π. Επιφάνιος κατάφερε να συγκεντρώσει όλον αυτόν τον συγγραφικό πλούτο, να τον κατατάξει, να τον μελετήσει, να τον εκδώσει και να μας τον προσφέρει, έτσι ώστε το πρόσωπο του Μακαριστού Χριστοδούλου να παραμένει αείζωο και φωτεινό…».

Τον λόγο έλαβε, στην συνέχεια, ο συγγραφέας π. Επιφάνιος Οικονόμου, ο οποίος ευχαρίστησε τον επίσκοπο Ιγνάτιο για την ελευθερία και την άνεση που τού παρέχει όλα αυτά τα χρόνια, για να ασχοληθεί με το πρόσωπο και το έργο του Μακαριστού Χριστοδούλου, χωρίς τις οποίες αυτό δεν θα μπορούσε να φθάσει ως εδώ. Ευχαρίστησε τον σύμβουλο καθηγητή του Αθανάσιο Καραθανάση για την συνετή επιστημονική του καθοδήγηση στην συγγραφή της μελέτης.

Ευχαρίστησε τους ομιλητές και όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και επεσήμανε ότι «το βιβλίο αυτό είναι η προσωπική μου ψυχής και ευγνωμοσύνης προς εκείνον που καθόρισε και θα καθορίζει την ζωή μου έως τέλους και με καταδέχθηκε δίπλα του από τα παιδικά μου χρόνια… Προσωπικότητες σαν τον Χριστόδουλο δεν πεθαίνουν ποτέ. Πεθαίνουν όσοι ξεχνιούνται και ο Χριστόδουλος δεν θα ξεχαστεί ποτέ!». Ο π. Επιφάνιος ανακοίνωσε πως τα έσοδα από την διάθεση του βιβλίου θα προωθηθούν εξ' ημισείας στο Κέντρο Σίτισης του Μητροπολιτικού ναού «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ» και στην ενίσχυση των αμίσθων κληρικών της τοπικής Εκκλησίας.

Την εκδήλωση έκλεισε ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο οποίος τόνισε ότι ήταν θέλημα Θεού η σύνδεσή του με τον Μακαριστό Χριστόδουλο και την Αδελφότητα. Παρατήρησε ότι είχε χάρισμα στο να επιλέγει ανθρώπους κοντά του: «Πιστεύω π. Επιφάνιε, ότι σε έχει επιλέξει. Για εμάς, ανθρώπινα, υπάρχει μια αδικία. Στα μ του, όμως και στον Θεό, είναι μια δικαίωση, γιατί κάνεις ένα μοναδικό έργο. Ήσουν επιλεγμένος να διασώσεις το σπουδαίο και μεγάλο έργο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, το συγγραφικό και όχι μόνο. Ο μισθός σου θα έρθει από τον Θεό, γιατί διασώζεις έναν δικό του άνθρωπο, μοναδικό, που τον έφερε στην ζωή μας…».

Ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε τους ομιλητές και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Μακαριστό Χριστόδουλο, που τον επέλεξε να διακονεί από αυτή την θέση, «γιατί πρώτος εγώ νιώθω την δωρεά να ποιμαίνω έναν λαό σαν και σας».

Την εκδήλωση συντόνισε ο δ/ντής του Ρ/Σ «Ορθόδοξη Μαρτυρία», Νίκος Βαραλής.

Την Τρίτη 28/1, ημέρα της εις Κύριον εκδημίας του Μακαριστού Χριστοδούλου, στον Μητροπολιτικό Ναό του Βόλου τελέστηκε Θεία Λειτουργία και τον ετήσιο μνημόσυνο, προεξάρχοντος του κ. Ιγνατίου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση