Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Παρουσίαση επετειακής έκδοσης – Ημερολογίου 2020 «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια του Πηλίου και της Όθρυος
Παρουσίαση επετειακής έκδοσης – Ημερολογίου  2020 «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια του Πηλίου και της Όθρυος

Παρουσίαση επετειακής έκδοσης – Ημερολογίου 2020 «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια του Πηλίου και της Όθρυος

Προυσίση της επετειακής έκδοσης – Ημερολογίου 2020 «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια του Πηλίου και της Όθρυος Λαϊκή αρχιτεκτονική και φυσικό περιβάλλον.» θα γίνει τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019,ώρα 18.00, στην αίθουσα α΄ ορόφου του «Κτιρίου Τσικρίκη» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γαμβέτα – Ιάσονος) στον Βόλο.

Μέσα σ' αυτά τα πέντε χρόνια λειτουργίας της «Μαγνήτων Κιβωτού», έχουν προκύψει τρία θέματα και πέντε θεματικές εκ που ξεπερνούν την έννοια ενός ημερολογίου, αγγίζοντας τα όρια μιας Επετειακής Έκδοσης.

Για το 2020 το θέμα που θα απασχολήσει τον φορέα αλλά και τις συνεργασίες του με τους άλλους φορείς, όπως πάντοτε το επιδιώκει, είναι το φυσικό περιβάλλον.

Επιπρόσθετα πρόκειται για τρεις έννοιες αλληλεξαρτώμενες, οι οποίες τελικά είναι ομάδα εννοιών με ευρύτερη την τέταρτη, αυτής του Περιβάλλοντος, με την διττή υπόσταση που περιλαμβάνει το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Άλλωστε η της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι σε άμεση σύνδεση και συνάρτηση την έννοια του χώρου. Στη Μαγνησία η έννοια του χώρου συνδέεται μεταξύ άλλων με περιοχές ιδιαίτερου κάλους όπως το , το Πήλιο, η Λίμνη Κάρλα, το σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων και άλλες περιοχές ιδιαίτερου κάλλους.

Μέσα σ' αυτό το πλούσιο περιβάλλον εντάσσονται και ανήκουν οι αρχαιολογικοί , οι ιστορικοί τόποι, οι Μονές, οι Εκκλησίες, τα μνημεία, το Θαλάσσιο πάρκο, οι περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, τα παραδοσιακά γεφύρια, οι κρήνες και τα προστατευόμενα αρχιτεκτονικά σύνολα, και στον οποίο δημιουργούνται και ανήκουν τα πολιτιστικά τοπία.

Βασικός στόχος του θεματικούς έτους 2020 «Μάγνητες και Περιβάλλον» είναι η εμπέδωση της αντίληψης για την ενότητα του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Φέτος η επιλογή του θέματος της έκδοσης αλλά και του λογότυπου του θεματικού έτους συνδυάζει το συμβολισμό για το φυσικό περιβάλλον αλλά και τα επιτεύγματα και τη παρέμβαση του ανθρώπου μέσα στη φύση με το παραδοσιακό γεφύρι (συνδυασμός υλικών της φύσης όπως το ξύλο και η πέτρα) με την τέχνη και την τεχνολογία (ιδιαίτερη τεχνική κατασκευής γεφυριού). Επίσης το παραδοσιακό γεφύρι είναι μια γέφυρα ανάμεσα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Επιλέχτηκαν πέτρινα τοξωτά γεφύρια από ολόκληρο Πήλιο καθώς και από το βουνό της Όθρυος. Σίγουρα δεν είναι δυνατόν σε μια τέτοια ειδική έκδοση να παρουσιαστούν όλα τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια.

Αυτό το έκανε με μεγάλη αγάπη και ακρίβεια ο ερευνητής Νίκος Χαρατσής το 1992 (πρώτη έκδοση) του βιβλίου «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια στο Πήλιο. Για τον λόγο αυτό επιλέχτηκε, κατά την εφετινή παρουσίαση να τιμηθεί ο Νίκο Χαρατσή.
Αυτό το βιβλίο αποτέλεσε τον οδηγό για την δική μας επιλογή, τα κείμενα και την νέα φωτογράφηση από το συνεργάτη φωτογράφο της «Μαγνήτων Κιβωτού» Βαγγέλη Τσιάμη. Βέβαια πολύτιμη υπήρξε για μας και η συμβολή της καταγραφής των γεφυριών της Όθρυος από τον ΕΟΣ Αλμυρού όπου στην ιστοσελίδα του φορέα, παρουσιάζετε πλούσιο υλικό με την επιμέλεια του Κων/νου Ζούπη.

Για την καταγραφή των παραδοσιακών γεφυριών, το Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού» αισθάνεται ιδιαίτερη ανάγκη να εξάρει την εξαιρετική, αβίαστη, ποιοτική και πλήρως υποστηρικτική , συνοδεύοντας τον φωτογράφο Βαγγέλη Τσιάμη αλλά και παρέχοντας πολλές πληροφορίες, τους παρακάτω αναφερόμενους συνεργάτες και φίλους της:
α) το μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού» Κώστα Γκουντάρα, για την καταγραφή των Γεφυριών της Όθρυος και συνολικά της περιοχής Αλμυρού,
β) τον Γιάννη Ιατρού, πρόεδρο του Συλλόγου, «Οι Φίλων Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου» για τα γεφύρια του Νότιου Πηλίου,
γ) τον Γιάννη Κερασιώτη, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Μακρινίτσας, για τα γεφύρια όλης της περιοχής του Κεντρικού Πηλίου. Επίσης ευχαριστίες εκφράζονται στον Γιώργο Γκράσσο για τις πολύτιμες συμβουλές και κατευθύνσεις που πρόσφερε, τον ΕΟΣ Αλμυρού και τον Κων/νο Ζούπη.

Το κεντρικό κείμενο της Επετειακής έκδοσης – Ημερολόγιο του 2020, έχει συγγράψει ο δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, οργανωτικός γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού», ενώ την συνολική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο γενικός γραμματέας του φορέα, Νίκος Τσούκας.

Η παρουσίαση της Συλλεκτικής έκδοσης – Ημερολογίου 2020 θα ξεκινήσει με προβολή ολιγόλεπτης ψηφιακής απεικόνισης, από τον Θοδωρή Σδρούλια, αρχιτέκτονα-τηλεπαρουσιαστή.

Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππιτζής και ο Γιώργος Γκράσσος, , διευθυντής 14ου Δημοτικού Σχολείου , θα αναφερθούν στο περιεχόμενο της Συλλεκτικής έκδοσης – Ημερολογίου 2020.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση