Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Παρουσίαση επετειακής έκδοσης – Ημερολογίου 2020 «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια του Πηλίου και της Όθρυος
Παρουσίαση επετειακής έκδοσης – Ημερολογίου  2020 «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια του Πηλίου και της Όθρυος

Παρουσίαση επετειακής έκδοσης – Ημερολογίου 2020 «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια του Πηλίου και της Όθρυος

Παρουσίαση της επετειακής έκδοσης – Ημερολογίου 2020 «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια του Πηλίου και της Όθρυος Λαϊκή αρχιτεκτονική και φυσικό περιβάλλον.» θα γίνει τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019,ώρα 18.00, στην αίθουσα α΄ ορόφου του «Κτιρίου Τσικρίκη» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γαμβέτα – Ιάσονος) στον Βόλο.

Ο φορέας πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη του πολιτιστικού αποθέματος», έχει ήδη σχεδιάσει και υλοποιήσει ετήσιες θεματικές δράσεις και εκδηλώσεις με τη συνδρομή πολιτιστικών φορέων και συλλόγων από την όλη την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων αλλά και την περιοχή της Αγιάς.

Μέσα σ’ αυτά τα πέντε χρόνια λειτουργίας της «Μαγνήτων Κιβωτού», έχουν προκύψει τρία θέματα και πέντε θεματικές εκδόσεις που ξεπερνούν την έννοια ενός ημερολογίου, αγγίζοντας τα όρια μιας Επετειακής Έκδοσης.

Για το 2020 το θέμα που θα απασχολήσει τον φορέα αλλά και τις συνεργασίες του με τους άλλους φορείς, όπως πάντοτε το επιδιώκει, είναι το φυσικό περιβάλλον.

Το θέμα για το 2020 φέρει τον τίτλο «Μάγνητες & φυσικό περιβάλλον» και θα αποτελέσει μια ευρύτερη θεματική περιοχή ώστε να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν δράσεις, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που στηρίζονται στις παρακάτω έννοιες: Φύση, Πολιτισμός, Ιστορία, Περιβάλλον. Οι έννοιες αυτές θα διατρέχουν συνολικά το σχεδιασμό για το θεματικό έτος 2020.

Επιπρόσθετα πρόκειται για τρεις έννοιες αλληλεξαρτώμενες, οι οποίες τελικά είναι ομάδα εννοιών με ευρύτερη την τέταρτη, αυτής του Περιβάλλοντος, με την διττή υπόσταση που περιλαμβάνει το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Άλλωστε η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι σε άμεση σύνδεση και συνάρτηση την έννοια του χώρου. Στη Μαγνησία η έννοια του χώρου συνδέεται μεταξύ άλλων με περιοχές ιδιαίτερου κάλους όπως το όρος Όθρυς, το Πήλιο, η Λίμνη Κάρλα, το σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων και άλλες περιοχές ιδιαίτερου κάλλους.

Μέσα σ’ αυτό το πλούσιο περιβάλλον εντάσσονται και ανήκουν οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, οι Μονές, οι Εκκλησίες, τα μνημεία, το Θαλάσσιο πάρκο, οι περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, τα παραδοσιακά γεφύρια, οι κρήνες και τα προστατευόμενα αρχιτεκτονικά σύνολα, και στον οποίο δημιουργούνται και ανήκουν τα πολιτιστικά τοπία.

Σκοπός της «Μαγνήτων Κιβωτού», στο πλαίσιο του θεματικού έτους «Μάγνητες & φυσικό περιβάλλον» είναι να συνεισφέρει στην καταγραφή, στη και στην ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Η προτάσεις, οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις στο πλαίσιο του θεματικού έτους, πιθανά μπορεί να βελτιώσουν την νέα οπτική που πρέπει να δημιουργήσουμε για το περιβάλλον, με κριτήριο την ποιότητα και τις αειφόρους αρχές, έτσι ώστε η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας να θεμελιωθεί σε υγιείς και σταθερές βάσεις.

Βασικός στόχος του θεματικούς έτους 2020 «Μάγνητες και Περιβάλλον» είναι η εμπέδωση της αντίληψης για την ενότητα του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Η Επετειακή έκδοση – Ημερολόγιο 2020, η οποία παρουσιάζεται την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, στον φιλόξενο χώρο του «Κτιρίου Τσικρίκη» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποτελεί την έκτη κατά σειρά θεματική έκδοση – ημερολόγιο αποτελώντας μια εκδοτική σειρά (Λαϊκός πολιτισμός & Τοπική Ιστορία) που προσπαθεί να επιτύχει την καταγραφή και την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας.

Φέτος η επιλογή του θέματος της έκδοσης αλλά και του λογότυπου του θεματικού έτους συνδυάζει το συμβολισμό για το φυσικό περιβάλλον αλλά και τα επιτεύγματα και τη παρέμβαση του ανθρώπου μέσα στη φύση με το παραδοσιακό γεφύρι (συνδυασμός υλικών της φύσης όπως το ξύλο και η πέτρα) με την τέχνη και την τεχνολογία (ιδιαίτερη τεχνική κατασκευής γεφυριού). Επίσης το παραδοσιακό γεφύρι είναι μια ανάμεσα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Επιλέχτηκαν πέτρινα τοξωτά γεφύρια από ολόκληρο Πήλιο καθώς και από το βουνό της Όθρυος. Σίγουρα δεν είναι δυνατόν σε μια τέτοια ειδική έκδοση να παρουσιαστούν όλα τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια.

Αυτό το έκανε με μεγάλη αγάπη και ακρίβεια ο ερευνητής Νίκος Χαρατσής το 1992 (πρώτη έκδοση) του βιβλίου «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια στο Πήλιο. Για τον λόγο αυτό επιλέχτηκε, κατά την εφετινή παρουσίαση να τιμηθεί ο Νίκο Χαρατσή.
Αυτό το βιβλίο αποτέλεσε τον οδηγό για την δική μας επιλογή, τα κείμενα και την νέα φωτογράφηση από το συνεργάτη φωτογράφο της «Μαγνήτων Κιβωτού» Βαγγέλη Τσιάμη. Βέβαια πολύτιμη υπήρξε για μας και η συμβολή της καταγραφής των γεφυριών της Όθρυος από τον ΕΟΣ Αλμυρού όπου στην ιστοσελίδα του φορέα, παρουσιάζετε πλούσιο υλικό με την επιμέλεια του Κων/νου Ζούπη.

Για την καταγραφή των παραδοσιακών γεφυριών, το Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού» αισθάνεται ιδιαίτερη ανάγκη να εξάρει την εξαιρετική, αβίαστη, ποιοτική και πλήρως υποστηρικτική συνεργασία, συνοδεύοντας τον φωτογράφο Βαγγέλη Τσιάμη αλλά και παρέχοντας πολλές πληροφορίες, τους παρακάτω αναφερόμενους συνεργάτες και φίλους της:
α) το μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού» Κώστα Γκουντάρα, για την καταγραφή των Γεφυριών της Όθρυος και συνολικά της περιοχής Αλμυρού,
β) τον Γιάννη Ιατρού, πρόεδρο του Συλλόγου, «Οι Φίλων Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου» για τα γεφύρια του Νότιου Πηλίου,
γ) τον Γιάννη Κερασιώτη, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Μακρινίτσας, για τα γεφύρια όλης της περιοχής του Κεντρικού Πηλίου. Επίσης ευχαριστίες εκφράζονται στον Γιώργο Γκράσσο για τις πολύτιμες συμβουλές και κατευθύνσεις που πρόσφερε, τον ΕΟΣ Αλμυρού και τον Κων/νο Ζούπη.

Το κεντρικό κείμενο της Επετειακής έκδοσης – Ημερολόγιο του 2020, έχει συγγράψει ο δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, οργανωτικός γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού», ενώ την συνολική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο γενικός γραμματέας του φορέα, Νίκος Τσούκας.

Η παρουσίαση της Συλλεκτικής έκδοσης – Ημερολογίου 2020 θα ξεκινήσει με προβολή ολιγόλεπτης ψηφιακής απεικόνισης, από τον Θοδωρή Σδρούλια, αρχιτέκτονα-τηλεπαρουσιαστή.

Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππιτζής και ο Γιώργος Γκράσσος, εκπαιδευτικός, διευθυντής 14ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, θα αναφερθούν στο περιεχόμενο της Συλλεκτικής έκδοσης – Ημερολογίου 2020.

Η τελική τοποθέτηση – κλείσιμο της εκδήλωσης θα γίνει από τον μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού» Ιγνάτιο, ο οποίος θα κάνει και την Απονομή Τιμητικής Διάκρισης στις κόρες του αείμνηστου Νίκου Χαρατσή, Ιφιγένεια και Ελένη, για την πολυετή προσφορά του πατέρα τους στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την καταγραφή και των παραδοσιακών καλντεριμιών και των πέτρινων τοξωτών γεφυριών.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση