Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Παρουσιάστηκε το Φωτογραφικό Λεύκωμα της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς
Παρουσιάστηκε το  Φωτογραφικό Λεύκωμα της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς

Παρουσιάστηκε το Φωτογραφικό Λεύκωμα της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς

 

Παρουσιάστηκε (12/4) στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας το Φωτογραφικό Λεύκωμα των εκδόσεων “Μίλητος” για την Ιερά Μονή Αγιάς.

Το λεύκωμα παρουσίασαν στο πολυπληθές κοινό, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων  Σταυρούλα Σδρόλια και ο εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων αναφέρθηκε αναλυτικά στις εργασίες που έγιναν για την αποκατάσταση του Πύργου, της Τράπεζας, του παρεκκλησίου και της συντήρησης των τοιχογραφιών, που χρονολογούνται από το 1559 έως το 1724. Σημείωσε, επίσης, ότι «η Ιερά Μονή αποτελεί μοναδικό μνημείο και η συντήρησή του, με την επιστασία της τότε 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ανέδειξε την απαράμιλλη του».

Ο εικαστικός  Χρήστος Παπανικολάου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι των τοιχογραφιών που χωρίζονται σε τρεις περιόδους – 16ο, 17ο και 18ο αι., αναλύοντας, με τη βοήθεια διαφανειών, το σκεπτικό των ζωγράφων κάθε περιόδου και ιδιαίτερα του Πελοποννήσιου Μοναχού Γαβριήλ. Αναφερόμενος στη Μονή, ο κ. Παπανικολάου σχολίασε ότι πρόκειται για ένα σπάνιο μνημείο όπου η θρησκευτική παράδοση συναντά την τέχνη, με ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

Την τίμησαν με την παρουσία τους, οι  Μητροπολίτες Λαρίσης & Τυρνάβου κ. και Δημητριάδος & Αλμυρού κ. , εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πλήθος κόσμου.

Στην του ο  Μητροπολίτης Λαρίσης έκανε λόγο για ένα μνημείο απαράμιλλου κάλλους, ένα τόπο μοναδικό και ιερό όπου η γη συναντά τον ουρανό και πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.
Τόνισε, ακόμη, ότι η Μονή του ενώνει τις δύο Μητροπόλεις Λαρίσης και Δημητριάδος. Κλείνοντας, πέρα από τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι συνέβαλλαν στην αποκατάσταση του Καθολικού της Μονής, του Πύργου και της Τράπεζας, αλλά και των τοιχογραφιών, ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στον Ηγούμενο, Αρχιμ. Αιμιλιανό Καζαντζίδη, που πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις για να αναδείξει αυτό το σπάνιο μνημείο θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μετά τους ομιλητές φανερά συγκινημένος μίλησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Αιμιλιανός  Καζαντζίδης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν τόσο για την αποκατάσταση της Μονής όσο και για την έκδοση του λευκώματος.

Ο  Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος έκλεισε την μιλώντας για την ενότητα της εκκλησίας, που αποδεικνύεται από τις αγαστές των δύο Μητροπόλεων, αναφέροντας μάλιστα ότι θεωρεί τον Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιγνάτιο συνοδοιπόρο του. Αναφορικά, με την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος τόνισε ότι πρόκειται για ένα μνημείο βιώματος, ζωής και συνέχειας. «Δεν είναι απλώς ένα επισκέψιμο μουσείο – μνημείο, είναι ένας τόπος που συνεχίζει να λειτουργεί μοναστικά. Ο ερχομός των πατέρων Αιμιλιανού και ικόδημου σε αυτό τον άγιο τόπο ήταν θέλημα Θεού», είπε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν ώστε η Ιερά Μονή να συνεχίζει να γράφει ιστορία.

 agias_vivlio_06

agias_vivlio_02

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση