Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Πανηγύρισε η Ι. Μονή Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ στην Πορταριά
Πανηγύρισε η Ι. Μονή Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ στην Πορταριά

Πανηγύρισε η Ι. Μονή Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ στην Πορταριά

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Κόλαση η άρνηση της Αγάπης»

Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε την Τρίτη 18/7 ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στην του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ στην Πορταριά, επί τη ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους πιστών.

Ο μητροπολίτης, αναφερόμενος στον βίο του Οσίου Σεραφείμ, μίλησε για τον αναστάσιμο άνθρωπο, που πρέπει να γίνουμε μιμητές του, ώστε να κληρονομήσουμε τον Παράδεισο.

Στον λόγο του έδωσε το στίγμα της αληθινής ς που έκανε βίωμα ο Όσιος Σεραφείμ, τονίζοντας: «Ο Θεός μας έπλασε ελεύθερους και μας είπε: «Ή να είστε της Ανάστασης άνθρωποι, που σημαίνει θα μετέχετε στον Παράδεισο, αυτόν που κληρονομείτε από τον Υιό μου, που για σας έγινε άνθρωπος και Αναστήθηκε και νίκησε τον Θάνατο ή θα μείνετε στην άρνηση της Αγάπης κι αυτό είναι κόλαση». Ο Άγιος Σεραφείμ, έχοντας βρει τον εαυτό του μέσα στην έρημο κι έχοντας, πλέον, δει ότι μόνον ο είναι αυτός που μπορεί και του δίνει το έλεος, που συγχωρεί, που δίνει την χαρά στην ψυχή του ανθρώπου, γιατί αναστήθηκε και νίκησε τον θάνατο, ήρθε να πει ότι αυτή είναι η ομολογία της πίστεως, σιγουριά να έχει ο άνθρωπος και τότε μπορεί να χαίρεται την ζωή του, γιατί όλα αποκτούν νόημα και σημασία. Τότε η κάθε προσφορά, η κάθε θυσία, ο κάθε λογισμός, ο κάθε λόγος δεν μπορεί παρά να είναι αναστάσιμος, λόγος καλοσύνης, συγχωρητικότητας, συγκαταβατικός, παρηγορητικός, με άλλα λόγια, λόγος Αγάπης. ι' αυτό έλεγε και «χαρά μου», δεν έλεγε «χαρά σας», τους έκανε δικούς του και οι άνθρωποι το ένιωθαν αυτό, το νιώθουν ακόμη και σήμερα».

Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι, «βλέποντας την μορφή του Αγίου, νιώθουμε ότι είναι ένας άνθρωπος που ξεπέρασε τα ανθρώπινα και γευόμενος την με τον Χριστό, μπορούσε να τους κάνει όλους οικείους. Ήθελε όλοι να είναι δικοί του. Και δεν ξεχώριζε κανέναν. ιατί αυτό είναι ο αναστάσιμος άνθρωπος. Ο αναστήθηκε για όλους τους ανθρώπους, όπως ανατέλλει ο , που ο ίδιος δημιούργησε σε αδίκους και δικαίους, έτσι και ο Χριστός αναστήθηκε για να καλέσει αμαρτωλούς σε μετ… Θέλετε να διακρίνετε αναστάσιμο άνθρωπο; Όταν νιώθετε κοντά του ηρεμία. Όταν τον πλησιάζετε και νιώθετε μία δροσιά να σας πλημμυρίζει. Όχι φυσική δροσιά, ψυχική δροσιά. Γιατί ξέρει να συγχωρεί, να αντέχει, να σε δέχεται όπως είσαι…».

Ανήμερα της ς, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του καθηγουμένου της Μονής αρχιμ. Αθανασίου Κολλά, παρουσία πλήθους ευλαβών προσκυνητών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση