Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Ομιλία του Γιάννη Πατρίκου για τον γέροντα Ευσέβιο Ματθόπουλο
Ομιλία του Γιάννη Πατρίκου για τον γέροντα Ευσέβιο Ματθόπουλο

Ομιλία του Γιάννη Πατρίκου για τον γέροντα Ευσέβιο Ματθόπουλο

«Ο αρχιμανδρίτης γέροντας Ευσέβιος Ματθόπουλος (1849 – 1929), ο αναγεννητής της Ελλαδικής Ορθοδόξου Εκκλησίας – 90 χρόνια από την όσια κοίμησή του», θα είναι το θέμα που θα αναπτύξει ο φιλόλογος Ιωάννης Πατρίκος, πρώην λυκειάρχης, στην του σήμερα Τετάρτη και ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα της «Χριστιανικής Στέγης – Απόστολος Παύλος» (28ης Οκτωβρίου 98 – Κ. Καρτάλη).

Ο αοίδιμος αρχιμανδρίτης γ. Ευσέβιος Ματθόπουλος, οσία μορφή, που με το πνευματικό, δημιουργικό, ιεραποστολικό του έργο σημάδευσε στις αρχές του 20ού αιώνα και στα μετέπειτα μέχρι σήμερα χρόνια, την πνευματική πορεία της Ορθοδόξου Ελλαδικής Εκκλησίας.

Η όλη του εδράστηκε στην απόλυτη εφαρμογή της νουθεσίας του Αποστόλου Παύλου «Έργον ποίησον ευαγγελιστού». Το 1907, με ομάδα φωτισμένων θεολόγων, κληρικών και λαϊκών ίδρυσε την αδελφότητα Θεολόγων «Ζωή». Ο Άγιος Νεκτάριος, ο θαυματουργός, σύγχρονος του γ. Ευσεβίου, είχε αποφανθεί, λέγοντας: «Ο π. Ευσέβιος είναι άνθρωπος του Θεού».

Μέγα και πολύπτυχο το ιεραποστολικό, πνευματικό έργο στην Ελλάδα και Κύπρο: Διάδοση της Αγίας Γραφής, Θείο Κήρυγμα από τους βωβούς ως τότε άμβωνες των Ιερών Ναών, Κατηχητικά Σχολεία, Χριστιανικές Μαθητικές Ομάδες, Αρρένων – Θηλέων, Κύκλοι συμμελέτης Αγίας Γραφής, Προνοίας, Χριστιανικής Ενώσεως Επιστημόνων, φοιτητών, Εκπαιδευτικών, Γονέων, Εργαζομένων Νέων, Γυναικείες Αδελφότητες με πρωτόγνωρη πνευματική και κοινωνική δράση, Χριστιανικά Φοιτητικά Οικοτροφεία, Αρρένων και Θηλέων, Χριστιανικές Κατασκηνώσεις, διάδοση χριστιανικών βιβλίων και περιοδικών για όλες τις ηλικίες, κι άλλη αλογάριαστη πνευματική και κοινωνική προσφορά.

Από το κίνημα του Ευσεβίου ξεπήδησαν πλήθος αξίων αρχιερέων, ιερέων, εκπαιδευτικών και άλλων κοινωνικών εργατών. Το όλο σημερινό ηθοπλαστικό έργο της εκκλησίας στηρίζεται στα θεμέλια που έβαλε ο π. Ευσέβιος. Αλλά και η σημερινή αναγέννηση του Αγίου Όρους, και η Ορθόδοξος Εξωτερική Ιεραποστολή, αφετηρία έχουν το Χριστοτερπές έργο του γ. Ευσεβίου.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνάντηση διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΒ Α.Ε. με τον Αιγύπτιο πρέσβη στην Ελλάδα - https://t.co/TpKkYnW7Xh… -

  • #Κολωνός: Συνελήφθησαν ακόμη 7 άτομα για την υπόθεση μαστροπείας #Κολωνός - https://t.co/q28LAXTTPO -

  • Πρόγραμμα Επιστημονικής Ελληνογαλλικής Συνεργασίας #ΙΚΥ - https://t.co/yxJrtuteta -

"Αλιεύοντας" την είδηση