Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΚΚΛΗΣΙΑ / ΜΟΥΣΙΚΗ / Ολοκληρώθηκε στο Βόλο ο Ζ΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψαλτικής τέχνης
Ολοκληρώθηκε στο Βόλο ο Ζ΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψαλτικής τέχνης

Ολοκληρώθηκε στο Βόλο ο Ζ΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψαλτικής τέχνης


Αφιερωμένος στην μνήμη του μακαριστού δασκάλου και πρωτοψάλτη της Μητροπόλεως Δημητριάδος Μιχαήλ Μελέτη ήταν ο Ζ΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ψαλτικής Τέχνης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1/7 στο Θεσσαλίας, από τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών ΙΜΔ «».

Ο διαγωνισμός συγκέντρωσε πενήντα συμμετοχές από όλη την και πιο συγκεκριμένα 21 από τη Μαγνησία, 6 από τη , 5 από την Καρδίτσα, 5 από την Καστοριά, 3 από την Βοιωτία, 3 από την , 2 από την Αττική, αλλά και από την , την Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Κοζάνη και το Αγρίνιο.

Τα βραβεία και τους επαίνους απένειμε ο μητροπολίτης Δημητριάδος , ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι όπως έχουν έρθει τα πράγματα στην σημερινή εποχή η ελληνική γλώσσα θα διασωθεί μόνο μέσα από την βυζαντινή μουσική κι τη Λατρεία της Εκκλησίας, ενώ παρότρυνε τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό να γίνουν ερμηνευτές και εκφραστές του κειμένου.

«Η ψαλτική δεν μπήκε ποτέ στο Μουσείο, στο χρονοντούλαπο που κάποιοι ήλπιζαν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα του Ιεροψαλτικού έργου στην Θεία Λατρεία: «Είναι κομμάτι απόλυτα αναγκαίο για την Θεία Λατρεία, ακόμη και ο Επίσκοπος μόνος του, δεν μπορεί να τελέσει τη λειτουργία, καθώς οι είναι αυτοί που εκφράζουν αυτό που θέλει να πει ο λαός. Η αγιαστική πράξη δεν έχει νόημα χωρίς τον λαό».

Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός έχει σαν στόχο την προβολή της γνήσιας Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ψαλτικής Παράδοσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας, την ενίσχυση του φρονήματος των νέων Ιεροψαλτών και σπουδαστών της ψαλτικής τέχνης, την προσφορά κινήτρων για περαιτέρω μελέτη και βελτίωσή τους και τη γνωριμία και την ανάπτυξη δεσμών αγάπης και ευγενούς άμιλλας μεταξύ των διαγωνιζομένων.

Οι διαγωνιζόμενοι ερμήνευσαν έναν κοινό ύμνο, τον υποχρεωτικό ανά επίπεδο, και έναν ακόμη του επιπέδου της κατηγορίας, στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Η πενταμελής Κριτική Επιτροπή, εγνωσμένου κύρους αποτελούνταν από τους: αρχιμ. Επιφάνιο Οικονόμου, εκπρόσωπο Ι.Μ. Δημητριάδος, καθηγητή Βυζ. Μουσικής, χοράρχη της χορωδίας των ιερέων, Δημοσθένη Παϊκόπουλο, άρχοντα μουσικοδιδάσκαλο τ.Μ.τ.Χ.Ε., πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Αιγάλεω, Φώτιο Κεσετζή, άρχοντα πρωτοψάλτη Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής, πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Παλαιού Ψυχικού, Κυριαζή (Ζάχο) Νικολέρη, άρχοντα μουσικοδιδάσκαλο τ.Μ.τ.Χ.Ε και Δημήτριο Μανώλη, καθηγητή Βυζ. Μουσικής, λαμπαδάριο Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Ν. Ιωνίας.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Έργα οδικής ασφάλειας σε περιοχές του Βόλου #έργαοδικήςασφάλειας - https://t.co/NKSIuVxnTo -

  • Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποκτά ο Δήμος Αλοννήσου #ΔήμοςΑλοννήσου - https://t.co/jor6ECiQtV -

  • Αιτήσεις για μόνιμες θέσεις καθηγητών στη Μαγνησία #ΑΣΕΠ - https://t.co/S1QrObMjZk -

"Αλιεύοντας" την είδηση