Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκδηλώσεων «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2019»
Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκδηλώσεων «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2019»

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκδηλώσεων «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2019»

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκδηλώσεων «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2019» που δόθηκαν  στους προαύλιους  χώρους Ιερών  Ναών και Μοναστηριών  της Μητροπόλεως, με τις εξαιρετικά υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις πολιτισμού, όπου παρουσιάζονταν μουσικές και  τραγούδια του λαού  αφιερωμένα στην Παναγιά, συνδυασμένα με έναν υπέροχο λόγο.

Αυτό είναι που συνετέλεσε ώστε να ελαφρύνει κάπως  το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα, προπάντων όμως να αγαλλιάσει και να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες, που αυτές τις ημέρες επισκέφθηκαν  τις πατρογονικές τους εστίες.

Επιπλέον, όπως κάθε χρόνο,  αναδεικνύονται «κρυμμένοι»  εξαιρετικοί θρησκευτικοί και πολιτισμικοί χώροι της περιοχής μας, που ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει καλύτερα την ιστορία τους, και να συμβάλει στην αναβάθμισή τους. Είναι πολύ χαρακτηριστική η έκπληξη του Ηλία Λιαμή, όταν για πρώτη φορά βρέθηκε για τον σκοπό αυτό στο Μοναστηριακό συγκρότημα της ς στη Μακρινίτσα.

Η συμμετοχή των πιστών υπήρξε και φέτος εντυπωσιακή και μάλιστα παρέμεινε σε όλες τις συναυλίες αμείωτη μέχρι τέλους.

Τα  παραδοσιακά συγκροτήματα και ο βαθυστόχαστος λόγος των δύο αφηγητών, του διδάκτορα Θεολογίας, συγγραφέα και μουσικολόγου Ηλία Λιαμή και του θεολόγου, συγγραφέα και διευθυντή Γυμνασίου της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ» Αθηνών Δημήτρη Καραβασίλη, ανανεούμενος κατά περίστασιν και αναλόγως του κάθε τόπου και του κάθε ακροατηρίου, απέδειξαν πως η Ελληνορθόδοξη παράδοση περιέχει λογοτεχνικά και στοιχεία ς με έντονη αναφορά στην Παναγιά, που δεν στερούνται καθόλου νοημάτων και υψηλής αισθητικής αφηγημάτων.

Μεγάλη σημασία επίσης είχε η διοργάνωση των «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΩΝ» και σε απομακρυσμέ τόπους και χωριά της Μητροπόλεως, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των πιστών της τοπικής Εκκλησίας αλλά και να νιώσουν το ενδιαφέρον του τοπικού επισκόπου προσωπικώς.

Αξίζει η καταγραφή ενός μικρού οδοιπορικού από την  4η Αυγούστου που ξεκίνησαν  και φέτος οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2019».

Την 4 Αυγούστου, από τον Άγιο Βλάσιο, στο Πήλιο ξεκίνησε η φετινή  πορεία με την φροντίδα και τις ευλογίες του πατρός Στεφάνου Κολυνδρίνη, τη συν του  δραστήριου Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Βλασίου Πηλίου και την συμμετοχή της Παραδοσιακής Ορχήστρας με τον  Νίκο Κερασιώτη – κλαρίνο, Μαρίνα Σαμαρά – Μπαρούτα τραγούδι, Χρήστο Δασκαλόπουλο – βιολί, Κωνσταντίνο Μούτο – λαούτο & τραγούδι και Αναστασία Λύτρα Κρουστά.

Στον πανηγυρίζοντα  Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στον Βόλο, την Τρίτη 6 Αυγούστου, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Ο Ηλίας Λιαμής, συνεπικουρούμενος από τον Δημήτρη Καραβασίλη, συνέχισαν να εντυπωσιάζουν με τον τεκμηριωμένο, εύστοχο περιεκτικό τους λόγο,  παρουσιάζοντας τη χρονιά αυτή την υπέροχη Ελληνική με αναφορά στην Παναγιά , στη Μάνα του λαού.

Η συνέχεια ήταν στον Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και στο Ανοιχτό Θέατρο της Βελίκας Αγιάς, όπου εντυπωσίασε και καταχειροκροτήθηκε ορχήστρα «Ραστωδία».

Ο μητροπολίτης  Ιγνάτιος χοροστάτησε στον Παρακλητικό Κανόνα προς την Θεοτόκο, στον Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και στη συνέχεια στο Ανοιχτό Θέατρο της Βελίκας, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μουσική εκδήλωση, συνέχεια της Παράκλησης.

Ακόμη μια εκδήλωση, η πέμπτη στη σειρά, που πραγματοποιήθηκε, κατόπιν πιεστικής επιθυμίας τόσο των κατοίκων και των φορέων της περιοχής,  με την συν  της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Βελίκας Αγιάς «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ», Αντωνίας Χατζοπούλου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι κάτοικοι και οι πολυάριθμοι επισκέπτες της περιοχής του παραλιακού μετώπου της γείτονος Λάρισας, κατέκλισαν το θέατρο, που στην συγκεκριμένη περίπτωση φάνηκε πολύ μικρό για να φιλοξενήσει αυτή τη συναυλία.   Οι θεατές έμειναν ενθουσιασμένοι από την εκδήλωση, σιγοτραγουδώντας με το συγκρότημα τα παραδοσιακά τραγούδια.

Η Ορχήστρα «Ραστωδία»,  που την αποτελούσαν οι εξαίρετοι και διακεκριμένοι μουσικοί,  Θανάσης Δραγάνης, Ούτι-Λαούτο,  Ελεάνα Βαρελά – τραγούδι, Ζήσης Γεωργαλιός- κανονάκι, Στράτος Μεγκές – κρουστά & τραγούδι, Αχιλλέας Τίγκας – πλαγίαυλος/νέυ και Βασίλης Λεμονιάς – βιολοντσέλο – τραγούδι, παρουσίασε μουσικές και  τραγούδια του λαού μας αφιερωμένα στην Παναγιά, και στον Αλμυρό, την επόμενη ημέρα Πέμπτη 8 Αυγούστου, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, με την παρουσία του νέου δημάρχου Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκου. Ιδιαίτερης μνείας αξίζει η φιλοξενία των πατέρων του ναού και των επιτρόπων, προεξάρχοντος του Κώστα Γκουντάρα, ο οποίος προλόγισε και την εκδήλωση.

Την 11 Αυγούστου, στον Άγιο Στέφανο του συνοικισμού Δημοσίων Υπαλλήλων, χάρις στην επιμονή του π. Δημητρίου Κοτρώτσου, ήταν η επόμενη Παράκληση, που έλαβε μια άλλη διάσταση λόγω του μοναδικού χώρου, που αντικρίζει όλο το Κεντρικό Πήλιο και τον Βόλο, αλλά και της επικείμενης πανσελήνου.

Ίσως ο καταλληλότερος χώρος στη Μητρόπολη  για την υλοποίηση του στόχου των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων» είναι το Μοναστηριακό Συγκρότημα της ς στη Μακρινίτσα. Υπέροχος ναός, φροντισμένος, με πολλά κειμήλια και ένας μοναδικός εξωτερικός χώρος, δοκιμασμένος από το παρελθόν σε εκδηλώσεις επιπέδου.

Οι πολυάριθμοι επισκέπτες της εκδήλωσης στη Μακρινίτσα είχαν την ευκαιρία προηγουμένως να επισκεφθούν το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας και να εκφραστούν με τα καλύτερα λόγια για τον τρόπο έκθεσης και τον πλούτο της Εκκλησιαστικής παράδοσης του χωριού.

Ο κύκλος των «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΩΝ 2019», έκλεισε στον πανηγυρίζοντα Ναό της Ευαγγελιστρίας, με την ευγενή φροντίδα του Δήμου Βόλου και του προϊσταμένου του αρχιμανδρίτου  Αμφιλόχιου Μήλτου. Υπέροχη και εδώ  η «ΡΑΣΤΩΔΙΑ», όπου τούτη τη φορά πλαισιώθηκε και από Μικρασιάτικα μουσικά στοιχεία.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση