Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Ολοκληρώθηκαν οι Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2018
Ολοκληρώθηκαν οι Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2018

Ολοκληρώθηκαν οι Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2018

Με ιδιίτερη επιτυχί ολοκληρώθηκε ο κύκλος των Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων 2018, που, για πέμπτη συνεχή χρονιά, διοργάνωσε στον τόπο μας ο φορέας Πολιτισμού της Μητροπόλεως Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός» και ανέδειξε δύο σημαντικά στοιχεία: Η Μαγνησία και η περιοχή της Αγιάς εξέπεμψαν την πλέον παρατεταμένη δέηση, καθ'όλη τη διάρκεια των δεκαπέντε ημερών, για τα αθώα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου μήνα.

Οι δεήσεις του μητροπολίτη Ιγνατίου γίνονταν σε κάθε παράκληση προς την Παναγιά  , ευαισθητοποιώντας, ταυτόχρονα, τον λαό  σε θέματα συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Τούτο είναι το πρώτο αξιοσημείωτο γεγονός των εκδηλώσεων και το δεύτερο είναι η περαιτέρω ανάδειξη σημαντικών μνημείων, η προστασία και η προσπάθεια αναζωογόνησής τους. 

Οι φετινές δράσεις των «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΩ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΩ 2018»  πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα από 1-13/8, διατηρώντας σταθερό τον αρχικό τους οραματισμό:

·         Την Παρακλητική προσέγγιση της Παναγίας μας, της Πλατυτέρα των ουρανών και Κυρίας των Αγγέλων, της προστάτιδας του Γένους μας και καταφυγής του λαού μας, με την συμμετοχή των πιστών στις Παρακλήσεις.

·         Την πραγματοποίηση,  σε προαύλιους  χώρους Ιερών  Ναών και Μοναστηριών, υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων πολιτισμού, με μουσικές, παραδοσιακούς χορούς και  τραγούδια του λαού μας αφιερωμένα στην Παναγιά, συνδυασμένα με λόγο και εικόνα, με σκοπό τον εμποτισμό των κατοίκων και των επισκεπτών στους θησαυρούς της Παράδοσής μας. 

·         Επιπλέον, την ανάδειξη «κρυμμένων» εξαιρετικών θρησκευτικών και πολιτισμικών χώρων της περιοχής μας και την συμβολή στην αναβάθμισή τους.

Η συμμετοχή των πιστών υπήρξε και φέτος εντυπωσιακή και μάλιστα παρέμεινε αμείωτη μέχρι τέλους. Τα υψηλής αισθητικής παραδοσιακά συγκροτήματα και ο βαθυστόχαστος λόγος των δύο αφηγητών, του διδάκτορα ς, συγγραφέα και μουσικολόγου Ηλία Λιαμή και του Θεολόγου, συγγραφέα και Δ/ντή Γυμνασίου της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ» Αθηνών Δημήτρη Καραβασίλη, ανανεούμενος κατά περίστασιν και αναλόγως του κάθε τόπου και του κάθε ακροατηρίου, απέδειξαν πως η Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας δεν αποτελεί μόνον οδό σωτηρίας, αλλά και παράγοντα υψηλής πνευματικής και καλλιτεχνικής καλλιέργειας. 

Μεγάλη σημασία, επίσης, είχε η διοργάνωση των «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΩΝ» και σε απομακρυσμένους τόπους και χωριά της Μητροπόλεως, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των πιστών της τοπικής Εκκλησίας, αλλά και να νιώσουν το ενδιαφέρον του Επισκόπου προσωπικώς.

Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί η διοργάνωση δραστηριοτήτων σε δύο ξεχωριστούς τόπους και Εκκλησιές: στην Άνω Κερασιά, καμένη από τους Γερμανούς και έκτοτε ακατοίκητη και στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών στην Ζαγορά, ένα παλιό και πολύ αξιόλογο , που θα γίνει προσπάθεια κτιριακής και πνευματικής ανακαίνισής του.

Το φετινό πρόγραμμα περιελάμβανε, επίσης, εκδηλώσεις στην Αγριά, στην Βελίκα Αγιάς, στην Βόλου, στην Αργαλαστή, στην Κάτω και στην Ευαγγελίστρια Ν. Ιωνίας.

Στις συμμετείχαν τρία μουσικά σύνολα: Η Παραδοσιακή Ορχήστρα του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Κίτσιου, το μουσικό σύνολο «ΡΑΣΤΩΔΙΑ», καθώς και το Παραδοσιακό σχήμα του Κώστα Μούτου, ενώ εμφανίστηκαν και τα χορευτικά συγκροτήματα  του Υδραίικου Ναυτικού ομίλου και της «ΔΩΔΩΝΗΣ» του Πειραιά.

Για πρώτη φορά μάλιστα, όλες οι   μεταδόθηκαν απευθείας από διαδικτυακό κανάλι. 

Με την πεποίθηση πως οι «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ» αποδεικνύουν ότι η Ορθόδοξη λατρευτική παράδοση αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της θρησκευτικής, πνευματικής, εθνικής και καλλιτεχνικής διαδρομής του Ορθόδοξου λαού  προς ένα καλύτερο μέλλον, αρχίζουν από τώρα οι προετοιμασίες του προγράμματος «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ 2019».

Ανεξαρτήτως των περιοχών που θα επιλεγούν, ο σκοπός παραμένει ίδιος: Το Ορθόδοξο θρησκευτικό και λατρευτικό συναίσθημα των ημερών του Δεκαπενταύγουστου να εναρμονιστεί με τον λόγο και τις μελωδίες της Ελληνορθόδοξης παράδοσης , με αποδέκτη το Ορθόδοξο πλήρωμα της Εκκλησίας και κυρίως τους νέους, οι οποίοι, μέσω τέτοιων ερεθισμάτων, εξοπλίζονται με πνευματικά ερεθίσματα και αγαθές αναμνήσεις. Αυτά θα αποτελέσουν τον σπόρο που θα δώσει νέους καρπούς και θα μεταβάλλουν την παράδοση, από καρπό του παρελθόντος σε εφαλτήριο του μέλλοντος. 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση