Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Ο O Δημητριάδος Ιγνάτιος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, «Ουκρανικό» και Πατριαρχείο
Ο O Δημητριάδος Ιγνάτιος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, «Ουκρανικό» και Πατριαρχείο

Ο O Δημητριάδος Ιγνάτιος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, «Ουκρανικό» και Πατριαρχείο

Καλεσμένος στην εκπομπή «Κεντρική Καλησπέρα», ήταν για ακόμη μια φορά ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος και πήρε θέση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, το «Ουκρανικό» και το Πατριαρχείο.

Ο κ.Ιγνάτιος, στην αρχή της εκπομπής αναφέρθηκε στο θέμα της συνταγματικής ς, τονίζοντας ότι «όλοι ζητάμε τους διακριτούς ρόλους. Όλοι θέλουμε μέρα με την ημέρα και η Εκκλησία να μην είναι και να μην θεωρείτε όργανο του Κράτους, και το Κράτος να είναι ελεύθερο να κάνει από που πιστεύει και αυτό που του αρμόζει».

Επίσης πρόσθεσε πως «στην συγκεκριμένη περίπτωση και νομίζω απόλυτα δικαιολογημένα, θεωρούμε ότι προκειμένου να συμβεί αυτό δεν χρειάζεται καθόλου μα καθόλου η Συνταγματική αλλαγή και η παρέμβαση στο

«Είναι κάτι που έχω την αίσθηση ότι περισσότερο γίνεται θα το πω καθαρά για εσωτερική κατανάλωση μέσα από κάποιες εμμονές, ίσως πολλές φορές και καθαρά ιδεολογικές και δεν έχει κανένα ουσιαστικό αντικείμενο. Το κράτος μπορεί κάλλιστα με νομοθετικές ρυθμίσεις με την υπάρχουσα Συνταγματική τάξη να παρέχει και να δημιουργεί προϋποθέσεις, που συνεχώς και μέρα με την ημέρα θα είναι η διαμόρφωση των ρόλων Εκκλησίας και Κράτους προς το βελτιότερο» – ανέφερε.

Σε άλλο σημείο ο επίσκοπος είπε ότι “αυτή τη στιγμή τα άρθρα που περιλαμβάνει το Σύνταγμά μας, ως έχει διασφαλίζουν την ομαλή σχέση Κράτους και Εκκλησίας στην αλλά ταυτόχρονα και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δηλαδή έρχεται το ίδιο το και ρυθμίζει αυτές τις σχέσεις, που είναι ευαίσθητες, που έχουνε μία παράδοση ιστορική πίσω τους, που πρέπει εξαιρετικά τούτη την περίοδο να τις προσέξουμε όσο ποτέ άλλοτε. Αν θέλετε λοιπόν την άποψή μας, εμείς πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται καν να τεθεί θέμα συνταγματικής αλλαγής σε ότι αφορά τα άρθρα που περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα και έχουν σχέση με την Εκκλησία».

Για την πρόσφατη μεταξύ και Πατριαρχείου Μόσχας, ο μητροπολίτης Ιγνάτιος υπογράμμισε ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο μακροβιότερος θεσμός, έχει τεράστια σοφία, σύνεση και εμπειρία. Βεβαίως κάθε φορά καλείται να αντιμετωπίσει κρίσεις και καταστάσεις όπως και αυτή που έχει προκύψει τον τελευταίο καιρό, και θέλω να πιστεύω ότι θα εξελιχθούν όλα πάλι με γνώμονα πρώτα-πρώτα ανθρώπους, οι οποίοι πρέπει να έχουν εμπειρία και να εντάσσονται ουσιαστικά και σωστά στην ορθοδοξία.»

«Βεβαίως το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε και έχει αυτό το προνόμιο, εφόσον ουσιαστικά αυτό είχε δώσει και την πρώτη ας το πούμε έτσι αυτοκεφαλία στο και στη συνέχεια στη , να παρέμβει για να δώσει μία λύση σε αυτό το ζήτημα. Σε ένα αίτημα ενός λαού μέσω του Κοινοβουλίου, βεβαίως ακολουθώντας κανονικές διαδικασίες. Αυτές θα κριθούν στην πορεία, διότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τέλος, προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να ενταχθούν και πάλι στην Ορθόδοξη Εκκλησία» – πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ.Ιγνάτιος.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ελλάδα και τη στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο μητροπολίτης Δημητριάδος έδειξε ότι είναι ένα θέμα που στο θα ξεπεραστεί. «Είναι πράγματα που έχουν να κάνουν πολλές φορές και με τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά καμιά φορά και με διευθετήσεις, όχι του οικουμενικού χαρακτήρα της Ορθοδοξίας, αλλά ανάμεσα στις δύο εκκλησίες από ζητήματα που προκύπτουν.

Στα μάτια των ανθρώπων όντως καμιά φορά αναρωτιέται κανείς, αξίζει τον κόπο; Θέλω να πιστεύω ότι αυτά είναι αυτά που εύκολα ξεπερνιούνται…» υπογράμμισε ο κ.Ιγνάτιος.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση