Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΚΚΛΗΣΙΑ / Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α΄
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α΄

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α΄

Είκοσι πέντε χρόνια πέρασαν από τότε που ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης ο ΄ ανέλαβε τη σταυρική διακονία του Οικουμενικού Θρόνου. Κατά το διάστημα αυτό κλήθηκε επανειλημμένως να διατηρήσει λεπτές ισορροπίες μεταξύ της προσήλωσης στην Ορθόδοξη και της απαραίτητης ανανέωσης του σώματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εν μέσω μάλιστα πρωτόγνωρων παγκόσμιων συνθηκών.

Ευθύνη βαρύτατη, μόχθος πολύς, ενατένιση διαρκής στο όραμα μιας Ορθοδοξίας γνήσιας αλλά και κατανοητής στον σύγχρονο κόσμο αποτελούν μέχρι σήμερα τους μόνιμους συνοδοιπόρους του σεπτού Προκαθημένου, ο οποίος κλήθηκε να μετασχηματίσει το λαμπρό μορφωτικό και πνευματικό του απόθεμα σε ποιμαντική διακονία, απαραίτητη σε μια χειμαζόμενη από μύριες δοκιμασίες , αλλά και σε ένα αμήχανο από οξύτατα προβλήματα κόσμο.

Εγκαίρως κατάφερε να αναχθεί υπεράνω διχογνωμιών και συγκρούσεων, διατηρώντας πάντα νηφάλια στάση και προωθώντας την πολυπόθητη ενότητα μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά και των διαφορετικών θεολογικών και εκκλησιαστικών τάσεων μέσα στον Ορθόδοξο χώρο.

Αποκορύφωμα αυτού του στόχου υπήρξε χωρίς αμφιβολία η σύγκληση της Πανορθόδοξης Συνόδου στην κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού του τρέχοντος έτους.

Η αναζήτηση όμως αυτής της ενότητας επεξετάθη και στο διαχριστιανικό πεδίο. Με ενέργειες λεπτές και συστηματικές διατήρησε ζωντανή την επαφή με τις άλλες Χριστιανικές Ομολογίες και προώθησε τον διαχριστιανικό διάλογο. Αν και το όραμα της Χριστιανικής ενότητας αντιμετωπίζει ακόμη πλήθος εμποδίων, η διατήρηση το οράματος της «μίας ποίμνης και του Ενός Ποιμένος» (Ιω. 10:16) οφείλει την συνέχεια του και στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος με τρόπο σαφή πάντοτε διεκήρυσσε και συνεχίζει να προωθεί την «εν αληθεία» ενότητα.

Τέλος, η συνείδηση της αποστολής του δεν περιορίστηκε μόνον στα Εκκλησιαστικά πλαίσια. Αναζήτησε τον διάλογο με τα μεγάλα σύγχρονα παγκόσμια προβλήματα και δεν δίστασε να πάρει θέση σε φλέγοντα θέματα, όπως εκείνα της οικογένειας και της οικολογίας.

Με τον λόγο και την στάση του η παγκόσμια κοινότητα βρέθηκε ενώπιον μιας πρότασης ζωής, ικανής να την οδηγήσει στην υπέρβαση φαινομενικά ανυπέρβλητων αδιεξόδων. Πρόκειται για πρόταση ζωής, που αναδύεται από την δισχιλιετή Ορθόδοξη , διαποτισμένης από την Αγιοπνευματική εμπειρία των αγίων της Εκκλησίας μας, την οποίαν συνεχίζει με σταθερότητα και συνέπεια να διακονεί ο Πατριάρχης ο ΄.

Είθε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να τον ενισχύει, προς δόξαν Θεού και σωτηρία των ανθρώπων.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Οδηγούσε χωρίς #δίπλωμα   #δίπλωμα - https://t.co/7UhwKUJy6z -

  • Η ποδηλασία της Νίκης Βόλου έτρεξε για τη “Φλόγα” #ποδηλασίαΝίκηςΒόλου - https://t.co/FE3NdPFOqP -

  • Διανομή προϊόντων #ΤΕΒΑ στα Προπύλαια του Δημοτικού Σταδίου Βελεστίνου #ΤΕΒΑ - https://t.co/tpkKe3pY24 -

"Αλιεύοντας" την είδηση