Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΚΚΛΗΣΙΑ / Ο ιεροψαλτικός κόσμος της Δημητριάδος τίμησε τον προστάτη του Όσιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη
Ο ιεροψαλτικός κόσμος της Δημητριάδος τίμησε τον προστάτη του Όσιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη

Ο ιεροψαλτικός κόσμος της Δημητριάδος τίμησε τον προστάτη του Όσιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη

Σε πανηγυρικό κλίμα, ο ιεροψαλτικός κόσμος της τοπικής   Εκκλησίας, ιεροψάλτες, καθηγητές και μαθητές της Σχολής Βυζ. Μουσικής, τίμησε την μνήμη του Προστάτου Αγίου του Ιωάννου του Κουκουζέλους, με τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου.

Στον εορτασμό παρέστησαν η βουλευτής Ζέττα Μακρή, ιεροψάλτες και μαθητές της Σχολής και μουσικόφιλοι.

Τα αναλόγια στελέχωσε πλειάδα ιεροψαλτών, υπό τον πρωτοψάλτη και τον λαμπαδάριο του Μητροπολιτικού ναού, . Ευστάθιο Γραμμένο και Ευθύμιο Παπαγεωργίου, αντίστοιχα.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο επίσκοπος  τέλεσε τον επίσημο Αγιασμό της έναρξης της νέας Σχολικής χρονιάς της Σχολής, στο τέλος του οποίου χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών  Γεώργιος Σιώκος, πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πορταριάς.

Ο κ. Σιώκος τόνισε το «επιτακτικό καθήκον» του ιεροψαλτικού κόσμου, που είναι «να παραμείνουμε πιστοί στην πατροπαράδοτη Ελληνική Βυζαντινή Μουσική και να συνεχίσουμε ακούραστα να υμνούμε και να δοξάζουμε τον Τριαδικό Θεό, με τους θεσπέσιους και κατανυκτικούς ύμνους της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, της μόνης Μουσικής που αρμόζει να ακούγεται στους Ιερούς Ναούς μας…».

Τον λόγο πήρε στην συνέχεια ο δ/ντής της Σχολής Βυζ. Μουσικής αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στο δυναμικό και ελπιδοφόρο ξεκίνημα της Σχολής και την νέα χρονιά και για τις πρωτοβουλίες που ήδη υλοποιούνται και άλλες που σχεδιάζονται για το άμεσο , ενώ τόνισε την διττή αποστολή της Σχολής, που είναι η διαμόρφωση γνήσιου Εκκλησιαστικού ήθους στους μαθητές, μέσα από την σπουδή μιας τέχνης ιερής και λατρευτικής και όχι κοσμικής, όσο και η συνέχιση της μακράς ιεροψαλτικής παράδοσης του τόπου, που η Σχολή υπηρέτησε πιστά όλα τα χρόνια της ιστορίας της, με δ/ντές τους αειμνήστους μεγάλους δασκάλους και πρωτοψάλτες, Μανώλη Χατζημάρκο και Μιχάλη Μελέτη.

Από την μεριά του, ο κ. επεσήμανε ότι «διά των ύμνων, ο ομιλεί στις ψυχές των ανθρώπων και αυτή είναι η ευθύνη μας… Στα χέρια των Ιεροψαλτών και των μαθητών βρίσκεται το της ιεροψαλτικής μας παράδοσης». Ο ίδιος  χαιρέτισε το του Συνδέσμου και ευχήθηκε στα μέλη του νέου Δ/κού Συμβουλίου, ενώ κάλεσε σε ενότητα, «που είναι η πεμπτουσία της εκκλησιαστικής μας ζωής». Χαιρέτισε το  που επιτελείται στην Σχολή, «που είναι γνωστό πέραν από τα σύνορα της Τοπικής μας Εκκλησίας» και εξέφρασε την χαρά του για την αγάπη του λαού και την αποδοχή της Σχολής από την τοπική κοινωνία.

Ακολούθως απένειμε τους τίτλους σπουδών, ήτοι, απολυτήρια, ιεροψάλτου, και διπλώματα Βυζ. Μουσικής, στους αποφοιτήσαντες της περσινής σχολικής χρονιάς.

κολούθησε μικρή που φιλόφρονα παρέθεσε ο  Μητροπολιτικός Ναός.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Οικονομική ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών του Δήμου Νοτίου Πηλίου - https://t.co/ZiXV7tpJB0… -

  • - https://t.co/5PY8XQt1hg -

  • Σύλληψη 26χρονου για #κλοπές και ληστείες  #κλοπές - https://t.co/xxAeKqUf8N -

"Αλιεύοντας" την είδηση