Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Νέος μοναχός στην μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς
Νέος μοναχός στην μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς

Νέος μοναχός στην μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς

 

 

Ένας προστέθηκε στην χορεία των μοναστών της τοπικής Εκκλησίας και στην αδελφότητα της μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς.

Πρόκειται για τον π. Δαβίδ, κατά κόσμον Βασίλειο Δεληγιάννη, 32 ετών, με καταγωγή από το Ελευθέριο Λαρίσης, την ρασοφορία του οποίου τέλεσε το Σάββατο 8/8 ο μητροπολίτης Δημητριάδος   Ιγνάτιος, παρουσία αροσωπειών  μονών της τοπικής  Εκκλησίας και  προσκυνητών, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στην ομιλία του ο επίσκοπος χαρακτήρισε την ρασοφορία ενός νέου μοναχού «μεταμόρφωση. Ο μάς έδειξε την Θεία Του φύση, διδάσκοντας ότι και εμείς είμαστε κατά χάριν Θεοί, πλασμένοι για το και την χαρά. Οι μοναχοί μας είναι εκείνοι που ανεβαίνουν στο όρος Θαβώρ και βιώνουν την Μεταμόρφωση του Χριστού και επιζητούν, όπως οι μαθητές, να μείνουν εκεί, γιατί το κάθε μοναστήρι είναι μια κορυφή του Θαβώρ, όπου επιτυγχάνεται η με τον Θεό…».

Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε, επίσης, «ότι οι μοναχοί μας είναι μιμητές της Παναγίας μας, καθώς, όπως κι Εκείνη, δηλώνουν διαρκώς και ελευθέρως την υπακοή τους στο θέλημα του Θεού. Βιώνουν την εμπειρία της ζωντανής ς και συγκροτούν κοινότητα, μέσα στην οποία εφαρμόζουν την παρθενία, την ακτημοσύνη, την ομόνοια και την αγάπη, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον. Οι μοναχοί βιώνουν από κοινού την εμπειρία του θαύματος της ολοκληρωτικής αφιερώσεως, όμως, δεν απομονώνονται, παρά μόνον για την . Γίνονται λαμπάδες που καίγονται για όλους τους ανθρώπους. Στην εποχή μας, τα μοναστήρια γίνονται σταθμοί πνευματικού ανεφοδιασμού, δυνάμεως και στηριγμού για κάθε αναγκεμένο και κουρασμένο άνθρωπο…».

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στην αναγέννηση της μοναστικής ζωής στην επαρχία της Αγιάς, στην οποία καταλυτικά συνέβαλαν ο ηγούμενος της μονής Αρχιμ. Αιμιλιανός και ο πρώτος συμμοναστής του π. Νικόδημος, με τους οποίους δημιουργήθηκε σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η οποία αποδίδει ευκλεείς καρπούς: «πλέον, συγκροτείται μια αδελφότητα, που κοσμεί την μοναστική ζωή της τοπικής μας Εκκλησίας. Τα μοναστήρια μας περιτοιχίζουν την μητρόπολή μας, ενώ ταυτόχρονα, δημιουργούνται οι συνθήκες ανασυγκροτήσεως παλαιών και εγκαταλειμμένων μονών, γεγονός που ιδιαιτέρως μας χαροποιεί, γιατί ο μοναχισμός είναι η ραχοκοκαλιά της Εκκλησίας μας, το θερμόμετρο της ζωντανής πίστης… Ο αναλαμβάνει την ευθύνη να συνεχίσει την παράδοση, με ταπείνωση και υπακοή, αναλαμβάνοντας νέους και μάχες πνευματικές, έχοντας στο πλάι του συναγωνιστές τους συμμοναστές του και την προστασία της Παναγίας μας».

Τέλος,  επαίνεσε τους γονείς του νέου μοναχού, που έδωσαν την ευχή τους και επικρότησαν την του παιδιού τους και ευχήθηκε στην αδελφότητα κάθε ευλογία και πνευματική πρόοδο.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση