Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Νέος διάκονος στην Μητρόπολη Δημητριάδος
Νέος διάκονος στην Μητρόπολη Δημητριάδος

Νέος διάκονος στην Μητρόπολη Δημητριάδος

 

 

Με κτάνυξη, λμπρότητα και ιεροπρέπεια η Τοπική Εκκλησία εόρτασε σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, την είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, εισάγοντας, έτσι, όλους  στα Άγια των Αγίων της πίστεως, την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο Δημητριάδος  Ιγνάτιος λειτούργησε στον Ιερό αό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, εν μέσω  πιστών και τέλεσε την εις διάκονον του π. Σταύρου Κελέση, εγγάμου, 28 ετών, πτυχιούχου του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., πτυχιούχου Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και – έως πρότινος – λαμπαδαρίου του Ιερού αού Αγίου εωργίου Βόλου.

Στην ομιλία του ο επίσκοπος εξέφρασε την χαρά του και της Τοπικής Εκκλησίας για την ενός νέου ανθρώπου να εισέλθει στον κλήρο: «τον τελευταίο καιρό, όσα παιδιά μας γίνονται κληρικοί έχουν μεγαλώσει στα χέρια μας, όπως συμβαίνει και με τον νέο, οσονούπω, διάκονό μας, που ανατράφηκε στην Εκκλησία, έχοντας υπόδειγμα ευλαβέστατους ιερείς, μετέχοντας ενεργά στο νεανικό έργο της Μητροπόλεώς μας…».

Κάλεσε δε τον χειροτονούμενο να μην ξεχάσει ποτέ ότι γίνεται διάκονος των Μυστηρίων του ταπεινού  Χριστού: «ουδέποτε πρέπει να ξεχάσουμε, όποια θέση κι αν έχουμε στην Εκκλησία, ότι λειτουργούμε ως Διάκονοι του λαού του Θεού. Και η διακονία αυτή προϋποθέτει άκρα ταπείνωση, πνεύμα θυσίας, μίμηση Χριστού, που αν και Θεάνθρωπος, έφθασε στο έσχατο σημείο της ανθρώπινης ταπείνωσης, στον Σταυρό. Ο Χριστός έζησε βασιλική υποδοχή στα Ιεροσόλυμα. Μόνο ο Ίδιος ήξερε, όμως, τί τον περιμένει. Εισήλθε στα Ιεροσόλυμα, για να φθάσει εκουσίως μέχρι τον ολγοθά. Γνώριζε την επιπόλαιη στάση του λαού, που σύντομα θα ανατρεπόταν, αφού ανάμεσά τους υπήρχαν πάντοτε οι Φαρισαίοι, που έβλεπαν τα συμφέροντά τους να θίγονται από τον ταπεινό Ιησού και δεν άντεξαν την αλήθεια Του. Έτσι λειτουργεί, όμως, μέχρι και σήμερα η Εκκλησία μας. Εν δόξη εισέρχεσαι σήμερα. Πλήθος λαού θα φωνάξει το «Άξιος!». Εντούτοις, οφείλω να σου υπενθυμίσω, ότι θα έρθουν και οι δύσκολες στιγμές, από τις οποίες ουδείς εξαιρείται. Το δεχθήκαμε όταν είπαμε το «ναι» στην κλήση. Σε καλώ, απέναντι στη βία, τον χλευασμό και την ειρωνία, να αντιτάσσεις την ταπεινή αγάπη. Αυτή πάντοτε νικά. Όχι η βία και η εξουσία, αλλά η αλήθεια και η ταπείνωση. Αυτό διασώζουμε στην Εκκλησία μας.

 

Αυτό θα διδαχθούμε στην Μεγάλη Εβδομάδα. Θα δούμε τον Νυμφίο να συγχωρεί τους πιο αμαρτωλούς των ανθρώπων και να κατακεραυνώνει τους Φαρισαίους. Θα δεις τον Ιησού να πλένει τα πόδια των Μαθητών του και να γίνεται υπόδειγμα αληθινής ταπείνωσης. Θα Τον δεις να εγκαταλείπεται από όλους. Κι όταν βρεθείς στην ίδια θέση, να γνωρίζεις κι εσύ και όσοι νιώθουν απελπισία και , ότι ο Χριστός είναι μαζί μας! Μόνο όταν βαδίζεις τον δρόμο του Γολγοθά, θα μπορείς να κηρύττεις την Ανάσταση…».

Τέλος ζήτησε τις προσευχές του λαού να στηρίζει ο Θεός τους κληρικούς  και θύμισε την άρνηση και αδυναμία του Κράτους να αντεπεξέλθει στις διαχρονικές υποχρεώσεις του έναντι του ιερού κλήρου.

Ευχαρίστησε τον λαό , γιατί στηρίζει τους νέους, αμίσθους κληρικούς , προκειμένου να μη μένει νεκρό ούτε ένα θυσιαστήριο. Κάλεσε, εκ νέου σε ενότητα, για να αντιμετωπίσουμε τις νέες εθνικές κρίσεις, θυμίζοντας ότι η ενοποιός   δύναμη είναι η Ορθόδοξη πίστη  και η εκκλησιαστική ζωή.

 

"Αλιεύοντας" την είδηση