Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Νέος αρχιμανδρίτης στην Μητρόπολη Δημητριάδος
Νέος αρχιμανδρίτης στην Μητρόπολη Δημητριάδος

Νέος αρχιμανδρίτης στην Μητρόπολη Δημητριάδος

 Έν τριήμερο χράς και ευλογίας έζησε η τοπική Εκκλησία, από 29-31/7, καθώς υποδέχθηκε στους ιερατικούς κόλπους της ένα ακόμα εκλεκτό μέλος, που εντάχθηκε στην χορεία των αγάμων λληρικών της. Πρόκειται για τον π. Γεδεών, κατά κόσμον Ευάγγελο Γαλάνη, 39 ετών, με καταγωγή από τις Γλαφυρές, δ/ντή υποκαταστήματος μεγάλης αλυσίδας super market στον Βόλο.

Η ρασοφορία του π. Γεδεών έγινε την Παρασκευή 29/7, στον ναό Ζωοδόχου Πηγής, στον λόφο της Γορίτσας, από τον επίσκοπο  Ιγνάτιο, παρουσία κληρικών και λαϊκών προσκυνητών, εκπροσώπων των μοναστικών αδελφοτήτων της Μητροπόλεως, των γονέων του, συγγενών, φίλων και συνεργατών του νέου μοναχού.

Ο νέος μοναχός έλαβε το όνομα Γεδεών, εις τιμήν και μνήμην του τοπικού Αγίου Οσιομάρτυρος Γεδεών του εκ Καπούρνης, από το οικογενειακό δένδρο του οποίου έλκει την καταγωγή του.

Για τον λόγο αυτό, στην ακολουθία μεταφέρθηκαν από την ηγουμένη της μονής ς κάτω Ξενιάς, γερόντισσα Νυμφοδώρα, λείψανα του Αγίου Γεδεών, που φυλάσσονται στην μονή.

Στην ομιλία του ο μητροπολίτης εξέφρασε την χαρά της τοπικής  Εκκλησίας για την εισαγωγή ενός νέου ανθρώπου στην ζωή της απόλυτης αφιέρωσης στον Χριστό και στην Εκκλησία. «Ο Θεός αναδεικνύει τους εκλεκτούς του, για να αναλαμβάνουν σε κάθε εποχή την ευθύνη της μαρτυρίας, το υπόδειγμα της πίστης και της αφοσίωσης στον Χριστό, για ν' αντλούν οι πιστοί και να δοξάζουν τον Θεό. Στη εποχή της εκκοσμίκευσης, που οι φιλόσοφοι ονομάζουν μετανεωτερική, όπου οι αξίες καταλύονται και, για κάποιους η πίστη έχει εκλείψει, δίδεται μαρτυρία Χριστού, όταν νέοι άνθρωποι αποφασίζουν να αφιερωθούν στην Εκκλησία, με έναν τρόπο μοναδικό, που απαντά στις προσκλήσεις των καιρών. Τούτη την εποχή ανοίξαμε στον τόπο μας μια καινούργια σελίδα και καλέσαμε ανθρώπους, που συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό περιβάλλον, όπου εργάζονται και ταυτόχρονα δίδουν Χριστό και λειτουργούν τα Μυστήρια του Θεού στον κόσμο. Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που θα συνεχίσουν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, κρατώντας την εργασία τους και ταυτόχρονα θα διακονούν και την Εκκλησία».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο παιδικό όραμα του νέου μοναχού, «όταν συνειδητοποίησε ότι ανήκει στη γενιά του Αγίου Γεδεών. Ο περιπετειώδης βίος και το Μαρτύριο του Αγίου ενέπνευσε την ζωή του και έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, γιατί πίστεψε στην Αλήθεια και η Αλήθεια είναι ο Χριστός και όποιος αγαπήσει τον Χριστό ελευθερώνεται και αποφασίζει, ελευθέρως, ν' αφιερωθεί σ' Αυτόν». Ο

Μάλιστα κάλεσε τον π. Γεδεών να κρατήσει μέσα του την έμπνευση του Αγίου του, την αγάπη του στον Χριστό, την αφοσίωσή του στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στην , για να δικαιώσει τις ελπίδες όλων στο πρόσωπό του.

Το Σάββατο 30/7, στον ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε η εις διάκονον του π. Γεδεών, από τον  μητροπολίτη Δημητριάδος , ο οποίος θύμισε στον νέο διάκονο ότι «η ιερωσύνη είναι μία συνεχής διακονία
των μυστηρίων του Θεού, των ψυχών και των σωμάτων».

          Την Κυριακή 31/7, στον ναό Αναλήψεως του Χριστού , τελέστηκε η εις πρεσβύτερον του π. Γεδεών. Στην προσλαλιά του ο επίσκοπος επεσήμανε το γεγονός ότι οι συνάδελφοι του νέου κληρικού εκτίμησαν το ήθος του: «δεν είσαι ο αποτυχημένος, αλλά ο επιτυχημένος της ζωής, που θα μπορούσες να αναπαυθείς σε όσα μέχρι σήμερα έχεις πετύχει, διασφαλίζοντας το μέλλον σου. Όμως, αποφάσισες ν' ακούσεις τη φωνή του Θεού και να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου και στην Εκκλησία».

Αναφερόμενος στα πρόσωπα που συνέργησαν στην ζωή του π. Γεδεών,  παρατήρησε ότι «το Άγιο Πνεύμα δεν λειτουργεί μαγικά στη ζωή μας, αλλά μέσα από ανθρώπους που μας κατευθύνουν, μας ενθαρρύνουν, ως την στιγμή που το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Η ιερωσύνη είναι δώρο του Αγίου Πνεύματος, είναι έργο ιεραποστολής, με το παράδειγμα της ζωής μας, με τα έργα και το ήθος μας και όχι τους λόγους μας. Οι άνθρωποι σήμερα ζητούν παρηγορία και ελπίδα και ελπίδα υπάρχει, όσο υπάρχουν άνθρωποι που αφοσιώνονται στον Θεό και το καθιστούν φανερό στην ζωή μας».

Ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι ο νέος θα συνεχίσει την επαγγελματική του πορεία, «για να καταδειχθεί ότι η Εκκλησία δεν είναι έξω από την κοινωνία, οι Κληρικοί μας συνυπάρχουν με τον λαό μας και δίνουν διαρκώς μαρτυρία Χριστού. Χάρη σε εσάς, που προστίθεσθε στην χορεία των κληρικών μας, κρατώντας το επάγγελμά σας, μένουν ζωντανά τα Θυσιαστήρια, λειτουργούνται τα μοναστήρια μας. Είμαι βέβαιος, ότι το παράδειγμά σου θ' ακολουθήσουν κι άλλοι. Κι αυτό είναι το μεγάλο θαύμα της εποχής μας».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας  προεχείρησε τον π. Γεδεών σε αρχιμανδρίτη και ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει ιερατικά καθήκοντα στον ιδρυματικό ναό Αγίας Τριάδος Νοσοκομείου Βόλου.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση