Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Μνήμη του Τιμίου Προδρόμου στη Μητρόπολη Δημητριάδος
Μνήμη του Τιμίου Προδρόμου στη Μητρόπολη Δημητριάδος

Μνήμη του Τιμίου Προδρόμου στη Μητρόπολη Δημητριάδος

Θυρανοίξια παλαιού καθολικού στην Ανατολή ς

Την μνήμη της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του του Προδρόμου τίμησε η Τοπική Εκκλησία, με επίκεντρο Ιερές Μονές και Ιερούς ενοριακούς Ναούς του Πηλίου.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. χοροστάτησε στον Ιερό Ναό Τιμίου Πρόδρομου Βυζίτσας, παρουσία πλήθους προσκυνητών.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «ο Τίμιος έχει σε όλους κάτι να μας πει. Καταρχάς, μας διδάσκει με την εμπιστοσύνη στον Θεό και την πιστότητα στην αποστολή του, που τον ανέδειξαν τον τελευταίο των Προφητών και τον πρώτο των Ευαγγελιστών…

Το επόμενο χαρακτηριστικό του είναι η αλήθεια του λόγου του… Όποιος παραμένει πιστός στην αλήθεια αυτού που κηρύττει έχει ως τίμημα, πολλές φορές και την ίδια του τη ζωή.

Και ο πλήρωσε την τιμιότητα των λόγων του με τον έλεγχο της εξουσίας, που δεν αντέχει την αλήθεια, αλλά συνήθως προτιμά το εύκολο ψέμα…

Τέλος, ο Πρόδρομος δίδαξε τί σημαίνει λιτότητα και αυτάρκεια στη ζωή μας… Στην εποχή μας, έχοντας εμποτιστεί με τη λογική της υπερκατανάλωσης, καλούμεθα να πληρώσουμε το τίμημα… Να γιατί ο Πρόδρομος μιλά σε όλους μας…».

Ανήμερα της εορτής ο κ. λειτούργησε στον Ιερό Nαό Τιμίου Προδρόμου Αφετών, παρουσία της υφυπουργού Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων Μαρίνας Χρυσοβελώνη, της αντιπεριφερειάρχου Θεσσαλίας Δωροθέας Κολυνδρίνη, του δημάρχου Νοτίου Πηλίου Νικολάου Φορτούνα και πλήθους προσκυνητών.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Επιφάνιος , Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος, εξ ονόματος της ενορίας, απένειμε τιμητική πλακέτα στον απερχόμενο εφημέριο του χωριού, πρωτ. Σταο Σταθαράκο, «επί τη συμπληρώσει τεσσαράκοντα (45) ετών ευδοκίμου Ιερατικής διακονίας στην ενορία» και εξ' ονόματος της Ιεράς Μητροπόλεως Τιμητικό Δίπλωμα.

Ο κ. Ιγνάτιος εξήρε το ήθος και την απλότητα του π. Σταματίου, αλλά και το γεγονός ότι άνοιξε το δρόμο για την διαδοχή του, στο πρόσωπο του Ιερομονάχου Θεοκλήτου.

Τον συνεχάρη για όσα προσέφερε στον τόπο του, μένοντας πιστός στο καθήκον και στην αποστολή του και τόνισε ότι, όπου υπάρχει ευλαβής ιερέας, εκεί προκύπτει και καλός διάδοχος.

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το παραδοσιακό , που παρασκευάζεται στο χωριό αυτή τη μέρα και τέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων στο νέο Σπίτι του Πολιτιστικού Συλλόγου Αφετών «Αφέντρες των Αφετών».

Θυρανοίξια αναστηλωμένου Καθολικού
Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Ανατολής ς

Το Σάββατο 27/8 ο κ. Ιγνάτιος τέλεσε τα Θυρανοίξια του αναστηλωμένου Καθολικού της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς, παρουσία του Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου, τοπικών αρχόντων και πλήθους προσκυνητών.

Στην προσφώνησή της η Ηγουμένη της Μονής, Γερόντισσα Θεοδέκτη τόνισε ότι «σήμερα ζούμε το θαύμα της μεταμόρφωσης του ξεχασμένου Ναού, του χαμένου και απόμερου Μοναστηριού, από ερείπια σε λειτουργικό χώρο, από χαλάσματα σε στολίδι, από επικίνδυνο και κλειστό σκοτεινό όγκο, σε φωτεινό φάρο προσευχής, άσκησης και κατάνυξης».

Τέλος, ευχαρίστησε ονομαστικά όσους και όσες εργάστηκαν και προσέφεραν ποικιλοτρόπως στην πραγμάτωση του έργου.

Από τη μεριά του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην εικόνα που αντίκρισε όταν πρωτοεπισκέφθηκε τη Μονή, εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης, ενώ εξήρε το θαύμα που επετέλεσε ο Θεός και ο Τίμιος Πρόδρομος, στα πρόσωπα των Μοναζουσών, οι οποίες έδωσαν ζωή στον τόπο. Χαρακτήρισε το έργο «δώρο Θεού και καρπό πίστεως και εμπιστοσύνης» και συνεχάρη από καρδιάς την Γερόντισσα και την Αδελφότητα, καθώς και τους συμπαραστάτες στο έργο της Μονής.

prodrom4prodrom2prodrom1prodrom

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση