Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Μνήμη Αλώσεως στην Μητρόπολη Δημητριάδος
Μνήμη Αλώσεως στην Μητρόπολη Δημητριάδος

Μνήμη Αλώσεως στην Μητρόπολη Δημητριάδος

Με ιδιίτερη επιτυχί, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29/5, ημέρα μνήμης της Αλώσεως της Κων/λεως, στο Πν. Κέντρο της Μητροπόλεως, το βυζαντινό ορατόριο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΗΜΕΡΑ», σε ποίηση Θανάση Ευσταθίου, ποιητή – συγγραφέα, μουσική σύνθεση του Άρχοντος μουσικοδιδάσκαλου της Μ.τ.Χ.Ε. Κυριαζή () Νικολέρη  και θεο επιμέλεια του πρωτ. Θωμά Συνοδινού, προϊσταμένου του Καθεδρικού Ναού Αθηνών. Το σπουδαίο αυτό έργο περιγράφει όλη την ιστορική πορεία του Βυζαντίου, που είναι η πρώτη εφαρμοσμένη στην ανθρώπινη κοινωνία χριστιανική κοσμοθεωρία.

Το Ορατόριο απέδωσαν εξαιρετικά ο χορός Ιεροψαλτών της Ι.Μ. Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την δ/νση του Δημητρίου  Ανδ. Χατζηγεωργίου, θεολόγου – πρωτοψάλτου του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ο Βυζαντινός χορός ψαλτριών «Αι Άδουσαι», υπό την δ/νση της δομεστίκαινας  Σέβης Μαζέρα-Μάμαλη, διδάκτορος Βυζαντινής Μουσικολογίας.

Τις δύο χορωδίες συνέδραμαν:

Μονωδία: Ράνια Σταματίου

Τα παιδιά: Λαΐνας Ιωάννης, Μακεδών Αλέξανδρος, Χατζηγεωργίου Γιώργος.

Απαγγελία Αποστολικού αναγνώσματος: Ευστάθιος Δ. Γραμμένος

Απαγγελία Ευαγγελικού αναγνώσματος: Αρχιμ. Σεραφείμ Κοντακτσής

Αφηγητές: Κατερίνα Αντωνακάκη, ηθοποιός και Ευθύμιος Παπαγεωργίου, MSc Μεσαιωνικής Φιλολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λαμπαδάριος Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγίου Νικολάου .

          Την εκδήλωση έκλεισε ο επίσκοπος  Ιγνάτιος, ο οποίος συνεχάρη τους συντελεστές της παρουσίασης του Ορατορίου και τόνισε ότι «σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης, κατά την οποία οι έχουμε την δυνατότητα να στοχαστούμε, να γνωρίσουμε την ιστορία και κυρίως να κρατήσουμε την ελπίδα και την ενότητά μας για το μέλλον. Το έργο αυτό είναι δημιούργημα αποκλειστικά δικών μας ανθρώπων, της τοπικής μας κοινωνίας και ως προς την συγγραφή και ως προς την μουσική του επένδυση και βεβαίως αποδίδεται από τους Ιεροψάλτες μας και όχι μόνο, γεγονός που αναδεικνύει τον μεγάλο πνευματικό πλούτο του τόπου μας, που είναι ό,τι καλύτερο, για να πιστεύουμε και να ελπίζουμε ότι πως πάλι με χρόνους και καιρούς, κάθε τι πνευματικό και αυθεντικό θα είναι δικό μας».

          Ακολούθως,  απένειμε στον  Ζάχο Νικολέρη την Ανώτατη της Μητροπόλεως Δημητριάδος, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, για την πολυχρόνια Ιεροψαλτική και μουσικο προσφορά του και στον  Θανάση Ευσταθίου τιμητική διάκριση για την δημιουργία του Ορατορίου.

          Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο φορέας Πολιτισμού της τοπικής  Εκκλησίας «Μαγνήτων Κιβωτός» και ο «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης».

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση