Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Η Μητρόπολη Δημητριάδος τίμησε τον φιλόλογο Κώστα Γανωτή
Η Μητρόπολη Δημητριάδος τίμησε  τον φιλόλογο Κώστα Γανωτή

Η Μητρόπολη Δημητριάδος τίμησε τον φιλόλογο Κώστα Γανωτή

Υπάρχουν περιπτώσεις που η απόδοση τιμής σε έναν σημαντικό άνθρωπο συνιστά μεγαλύτερη τιμή για τον τιμώντα παρά για τον τιμώμενο. Αυτό συνέβη το Σάββατο (24/9) στο Πν. Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, όπου η Τοπική Εκκλησία είχε την μεγίστη τιμή και ευλογία να τιμήσει τον σπουδαίο Φιλόλογο και Συγγραφέα ν/νο Γανωτή, έναν άνθρωπο του Αγίου Πνεύματος, με καταγωγή από το Βόλο, που αφιέρωσε τη ζωή του στην Εκπαίδευση και στην διακονία της Εκκλησίας και της οικογένειας.

Για τον ν/νο Γανωτή πρώτος μίλησε ο Νίκος Σαμπαζιώτης, υπεύθυνος των εκδόσεων «Αρχονταρίκι». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην προσωπική του σχέση με τον κ. Γανωτή και ανέλυσε τα πολλά χαρίσματά του: «Είναι βιωματικός και όχι κηρυκτικός. Τα του είναι παραμυθία. Είναι ερωτευμένος με την Ελληνική γλώσσα. Είναι ένας σύγχρονος διδάχος, ακούραστος ιεραπόστολος, με πνευματική ανδρεία, που διδάσκει και στηρίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας και εκφράζει άψογα την , χωρίς να της χαϊδεύει τ' αυτιά. Αυτές είναι οι χάρες του, αλλά κυρίως έχει την ΧΑΡΗ του Θεού, που καταυγάζει την ζωή του».

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Μητροπολίτης Σισανίου & Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος μίλησε για τον τιμώμενο ως γονιό, ως εκπαιδευτικό, ως πατέρα και ως άνθρωπο του Θεού: «Είναι από τους ευλογημένους εκείνους ανθρώπους που έρχεται στην Εκκλησία όχι για να σώσει την Εκκλησία, αλλά για να σωθεί στην Εκκλησία. Που έρχεται στην Εκκλησία όχι για να την αλλάξει, αλλά για να αλλαγεί και να μεταμορφωθεί μέσα σε Αυτήν. Δεν έρχεται με την αλαζονεία του καλού, αλλά με την ταπείνωση του αμαρτωλού. Δεν έχει την νοοτροπία του Φαρισαίου, αλλά την τελωνική ταπείνωση… όταν έχεις ακούσει τον πατερικό λόγο, «αγάπη σημαίνει καύσις καρδίας υπέρ όλης της κρίσεως» και γνωρίζεις τον κ. Γανωτή, τότε καταλαβαίνεις καλύτερα τον λόγο…».

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην γνωριμία και πολυχρόνια συνεργασία του με τον κ. Γανωτή στον Ρ/Σ «Πειραϊκή Εκκλησία», όπου διαπίστωσε ότι είχε να κάνει με έναν «άγιο του Θεού». «Ήρθε η ώρα να πω ένα «ευχαριστώ», γιατί διδάχθηκα κοντά του τί σημαίνει να είσαι άνθρωπος του Θεού και της Εκκλησίας… Δοξάζω το Θεό γιατί λίγους αλλά σημαντικούς ανθρώπους φανερώνει στη ζωή μας για να νιώσουμε τη Χάρη Του!».

Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος απένειμε στον φιλόλογο και συγγραφέα Κων/νο Γανωτή την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Τοπικής Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος.

Στην του ο τιμηθείς κ. Γανωτής, τόνισε ότι «εμείς οι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι απέναντι στους επαίνους διαθέτουμε την μνήμη των αμαρτιών μας. Και το περιεχόμενο αυτής της μνήμης είναι και βαρύ και πλούσιο, μετά από τέτοια ζωής, γι΄ αυτό οι έπαινοι έρχονται και ισορροπούν μέσα μου με τη γνώση της αναξιότητάς μου…». Σε άλλο σημείο της ς του επεσήμανε ότι «η Εκκλησία μας στην εποχή μας είναι υποχρεωμένη να δείξει στον κόσμο του Θεού τα πράματα. Μόνον οι Μάρτυρες το κατάφεραν, ως ένα σημείο.

Κανείς από τους ανθρώπους που είναι ευχαριστημένοι σ' αυτή τη ζωή δεν είναι σε θέση να δείξει του Θεού τα πράματα. Με συνέχει το γεγονός ότι ο κόσμος φεύγει από τα χέρια όλων ημών που ασχολούμαστε με τα της Εκκλησίας. Ένας άνθρωπος μπορεί να αποτύχει από μόνος του. Ένας ολόκληρος λαός, όμως, δεν μπορεί να αποτύχει χωρίς την ευθύνη των ηγετών του, όχι μόνο των πολιτικών, αλλά και των πνευματικών. Ιερείς, Δάσκαλοι, γονείς, έχουμε τεράστια ευθύνη, γιατί ο κόσμος φεύγει από τα χέρια μας.

Είμαστε συνένοχοι στην πτώση. Πώς συμβιβαζόμαστε με το γεγονός ότι μια κοινωνία 11.000.000 ανθρώπων έχει 300.000 εκτρώσεις το χρόνο. Κανένας τζιχαντιστής δεν κατόρθωσε να σκοτώσει τόσο κόσμο! Η πτώση των νέων στα ναρκωτικά οφείλεται στην ανευθυνότητα των γονέων. Η έκπτωση της Παιδείας ξεκινά από την ανεπάρκεια των γονέων να μεταδώσουν στα παιδιά τους αρχές και αξίες και πίστη στον Θεό. Οικογένειες που είναι ενωμένες με την και το θέλημα του Θεού έσωσαν τον κόσμο και δεν τους επηρέασε η κακή Παιδεία… Η Ελλάδα σβήνει δημογραφικώς. Απειλούμαστε με την αιώνια ανυπαρξία μας.

Γι' αυτό είμαι πολύ ανήσυχος και δε μπορώ να συμβιβαστώ με την απώλεια που έχει φιλοδωρήσει στην ανθρωπότητα ο λεγόμενος «μέγας» πολιτισμός μας. Πρέπει ν' αλλάξουμε τον τρόπο της Χριστιανικής μας ζωή. Πρέπει να γίνουμε εσωτερικοί Χριστιανοί. Να καταλάβουμε ότι η άσκηση θα μας σώσει και όχι η γνώση και τα δάκρυα της μετανοίας, τα γλυκύτερα δάκρυα…».

Η , που συντόνισε ο Νίκος Βαραλής, ολοκληρώθηκε με μουσικό παραδοσιακό πρόγραμμα, που παρουσίασαν τα παιδιά του τιμηθέντος π. Γεώργιος και Στέφανος Γανωτής.

ganotis_01

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση