Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Μήνυμα μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού Ιγνατίου προς μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά
Μήνυμα μητροπολίτη  Δημητριάδος & Αλμυρού Ιγνατίου  προς  μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά

Μήνυμα μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού Ιγνατίου προς μαθητές για τη νέα σχολική χρονιά

Μήνυμα εξέδωσε ο  Δημητριάδος & Αλμυρού Ιγνατίου προς για τη νέα σχολική χρονιά.

Στο μηνυμα αναφέρεται:

“Αγαπητά μου παιδιά,

Σήμερα όλοι εδώ συγκεντρωμένοι, ετοιμάζεστε να ξεκινήσετε μία καινούργια χρονιά.

Όλοι σας βρίσκεσθε μπροστά σε μία καινούργια σχολική τάξη, με τις δικές της ιδιαιτερότητες και με πρωτόγνωρες δυσκολίες. Όλοι πάντα φοβόμαστε το καινούργιο. Υπάρχει, όμως, ένας τρόπος να ξεπεράσετε αυτόν τον φόβο. Πώς; Με το να θυμάστε πόσα πράγματα έχετε καταφέρει ως τώρα. Όλοι ξέρετε πως συχνά, μέχρι τώρα, στη ζωή σας παρουσιάστηκαν δυσκολίες. Κι όμως, βρίσκεστε σήμερα εδώ, έχοντας ξεπεράσει όλα όσα  παρουσιάστηκαν στο παρελθόν. Τα ξεπεράσατε με το πείσμα και την αισιοδοξία, που κρύβει ο στίχος ενός τραγουδιού που ακούγεται πολύ στις μέρες μας: «Σιγά  μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ».

Κι αφού έτσι τα καταφέρατε μέχρι τώρα, έχετε κάθε λόγο να περιμένετε με ελπίδα και αισιοδοξία και όλα εκείνα που θα σας φέρει το μέλλον.

Η κάθε τάξη, όπως και κάθε περίοδος της ζωής, έχει τις δικές της δυσκολίες. Γι' αυτό και το σχολείο, πέρα από τις γνώσεις που σας προσφέρει, πέρα από την προετοιμασία για μικρές και μεγάλες εξετάσεις, σας προπονεί για αγώνες και ξεπέρασμα των κάθε είδους εμποδίων.

Πρώτος είναι, βεβαίως, εκείνος για την απόκτηση αυτών των γνώσεων. Αξίζουν τον κόπο, γιατί θα σας εξοπλίσουν για το ταξίδι της ζωής. Σύντομα θα βρεθείτε σε μία κοινωνία, που έχει υψηλές απαιτήσεις σε γνώσεις και δεξιότητες.

Δεύτερος είναι εκείνος για το ξεπέρασμα των δυσκολιών που έχουν να κάνουν με τις ανθρώπινες σχέσεις. Στο σχολείο θα μάθετε να συνυπάρχετε, να συγχωρείτε, να διεκδικείτε, να παραχωρείτε και όσο μπορείτε να αγαπάτε. Σύντομα θα διαπιστώσετε, πως τέτοιους ανθρώπους έχει ανάγκη η κοινωνία μας όσο ποτέ άλλοτε.

Υπάρχει, όμως, και ένας τρίτος αγώνας. Είναι εκείνος που χρειάζεται για να υπερασπίζεστε αρχές και αξίες που διδαχτήκατε από τους γονείς σας και τους φωτισμένους δασκάλους που συναντήσατε μέχρι τώρα. Αξίες, που η ιστορία έδειξε, πως όταν λείψουν, ο κατρακυλά στην σκληρότητα, την αδικία και το μίσος. Αν θέλετε να παραμένετε άνθρωποι ακέραιοι, τίμιοι, ευγενείς, άνθρωποι με κοινωνικούς οραματισμούς και πνευματικά ιδανικά, πρέπει να αγωνιστείτε με συνέπεια, επιμονή και μέθοδο.

Το τραγούδι που σας ανέφερα προηγουμένως έχει κι έναν άλλο στίχο:

«Μου λεν ο είναι ανήμερο θεριό, κι όταν δαγκώνει, εγώ καλά είναι να σωπαίνω».

Ε, λοιπόν, εγώ σας προτρέπω, όταν ο κόσμος αυτός δαγκώνει, να μην σωπαίνετε, αλλά να αντιστέκεστε με το εξασκημένο σας μυαλό και με το φως της ς σας.

Αυτού του είδους οι αγώνες, πολλές φορές αποδεικνύονται οι πιο δύσκολοι, ιδιαίτερα στη δική μας εποχή, που θεωρεί επιτυχία μόνον την δύναμη και τον πλούτο. Και ίσως έρθουν στιγμές που θεωρήσετε πως τέτοιοι είδους αγώνες είναι από την αρχή χαμένοι. Τις στιγμές αυτές σας παρακαλώ να θυμάστε πως έχετε έναν προστάτη και έναν βοηθό. Είναι ο Θεός της ς, πάντα έτοιμος να βοηθήσει και να στηρίξει, είναι ο Χριστός μας. Όσο ζούσε στη γη, έδωσε κι Εκείνος τον δικό Του αγώνα απέναντι στην σκληρότητα και την υποκρισία. Και μάλιστα, στον αγώνα αυτό, έμεινε ανυποχώρητος και έφτασε μέχρι τη θυσία. Όποιος θέλει να μείνει πιστός στον ίδιο δρόμο, θα Τον βρει πάντοτε σύντροφο και συνοδοιπόρο. Αυτό μας θυμίζει και ο σταυρός που φοράμε. Αυτός είναι το σύμβολο της ελπίδας και της νίκης απέναντι στο κακό και το μίσος ανάμεσα στους ανθρώπους.

Πολλοί αγώνες, λοιπόν, σας περιμένουν και φέτος. Αγώνες και νίκες. Σηκώστε ψηλά το κεφάλι, υψώστε ψηλά την καρδιά σας και θα έχετε να θυμάστε πως το σχολείο σας έμαθε πολλά, κυρίως, όμως, σας έμαθε πως μπορείτε να ξεπερνάτε κάθε δυσκολία.

«Θα πάω να χτίσω μία φωλιά στον ουρανό»,  λέει ξανά το τραγούδι.

Εκεί, σας παρακαλώ κι εγώ, να χτίσετε τη φωλιά σας. Εάν αναζητήσετε στον ουρανό, αλλά και στα πρόσωπα όλων των ανθρώπων τον Χριστό, την πηγή της ς, της ειλικρίνειας και της αληθινής ς, να είστε βέβαιοι πως δεν θα σας λείψει ποτέ το κουράγιο, η έμπνευση και η ελπίδα. Τα χρειάζεστε εσείς, τα χρειάζεται κι ολόκληρη η πατρίδα μας

Μέσα από την καρδιά μου σας εύχομαι και η νέα αυτή χρονιά να είναι καλοτάξιδη.”

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση