Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Μήνυμα του Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου επί τω Αγίω Πάσχα

Μήνυμα του Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου επί τω Αγίω Πάσχα

Αγπητοί μου πτέρες και αδελφοί,

μου εν Κυρίω αγαπημένα,

Ανέτειλε η πιο χαρμόσυνη ημέρα του χρόνου. Ημέρα χαράς απερίγραπτης, ημέρα νίκης απέναντι στον φοβερότερο εχθρό του ανθρωπίνου γένους: τον Θάνατο. «  το τερπνόν» εορτάζουμε σήμερα. Την «εορτήν των εορτών και την πανήγυριν των πανηγύρεων», όπως αναφέρει στον αναστάσιμο κανόνα ο ο Δαμασκηνός.

Με την Ανάσταση του Χριστού μας, δεν καταργείται μόνον το γεγονός του θανάτου. Καταργείται και η αβάσταχτη ματαιότητα, που προκαλεί η βεβαιότητα του ερχομού του στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Χωρίς την πίστη στην Ανάσταση του Χριστού, χωρίς την πίστη στη νίκη Του επί του θανάτου, η κάθε μέρα, όσες χαρές ή επιτυχίες κι αν μας προσφέρει, αποτελεί  ένα ακόμη βήμα κοντύτερα προς ένα αναπόφευκτο και οριστικό τέλος. Αντίθετα, για εκείνον που ακούει και πιστεύει στο αναστάσιμο άγγελμα, η σημερινή ημέρα αποτελεί  , δηλ. πέρασμα, μέσω του οποίου οδηγείται «εκ του θανάτου εις την ζωήν» (Ιω. 5, 24).

Για  μια ακόμη φορά αξιωνόμαστε να δούμε ορθάνοιχτες τις πύλες του Πάσχα. Εάν αποφασίσουμε να οδηγήσουμε τη ζωή μας, μέσω αυτού του περάσματος, προς την ολόφωτη Βασιλεία του Θεού, θα γευτούμε την ίδια χαρά, την ίδια δύναμη και την ίδια ελπίδα που ενέπνευσε τους Αποστόλους, ενίσχυσε τους Μάρτυρες, στήριξε τους Οσίους και μετέβαλε την Εκκλησία του Χριστού, από περιθωριακή ομάδα ασήμαντων και φοβισμένων ανθρώπων, σε κιβωτό ανακαίνισης και σωτηρίας του κόσμου. Σήμερα όλη η πίστη μας βρίσκει το βαθύτατο νόημά της.

Όλη η του Χριστού μας, από τη Βηθλεέμ μέχρι τον τάφο Του, αποκαλύπτει τη λυτρωτική της σημασία. Ό,τι γνωρίζουμε για την Ενανθρώπηση του Θεού, τα θαύματά Του, τη διδασκαλία Του, τα πάθη και τη θυσία Του, λούζονται σήμερα με το αναστάσιμο φως και μας φανερώνουν την λυτρωτική τους σκοπιμότητα. Χωρίς την Ανάσταση, όλη μας η πίστη είναι μάταιη, όπως διαβεβαιώνει και ο . Χωρίς αυτήν, το ίδιο μάταιοι είναι οι σχεδιασμοί μας, οι στόχοι μας, οι σχέσεις μας και οι προσδοκίες μας.

Ζωηφόρος η Ανάσταση για τον καθένα από μας, ζωηφόρος και για όλη τη ζωή της Εκκλησίας. Η αναστάσιμη χαρά αποτελεί τη δύναμη της ενότητάς της. Αυτό που σήμερα μας βρίσκει εδώ ενωμένους, μέσα στο φως των πασχαλινών λαμπάδων,  είναι  η βεβαιότητα, πως κάθε μας λόγος και  κάθε μας πράξη μπορούν να αποτελέσουν μαρτυρία και προετοιμασία μιας επερχόμενης Βασιλείας ζωής και ανείπωτης χαράς. Μέσα σε κόσμο διχασμένο από την ιδιοτέλεια και τον φόβο του Θανάτου, εμείς ως μέλη της Εκκλησίας, ακολουθούμε ενωμένοι τον Χριστό στην νίκη Του επί του θανάτου και κάνουμε την Αγάπη Του θεμέλιο ενός καινούργιου κόσμου. Δεν παύουμε, βεβαίως, να ζούμε μέσα στον κόσμο. Βιώνουμε με όλους τους συνανθρώπους μας τα δεινά της βίας, της αδικίας, της σκληρότητας και της αδιαφορίας, που πολλές φορές μας πληγώνουν και μας πονούν.

Πολλές φορές, ακόμη και εμείς οι ίδιοι, γινόμαστε πρόξενοι πληγών στους άλλους. Είναι οι πληγές αυτές, που στιγμάτισαν και στιγματίζουν το πανάχραντο  σώμα του Λυτρωτή μας. Πληγές επώδυνες και θανάσιμες. Αιμορραγεί και πονάει όλη η ανθρωπότητα. Αιμορραγεί και πονάει και Αυτός μαζί της. Και στην απέραντη φιλανθρωπία Του, κατεβαίνει μέχρι τον  Άδη της ανθρώπινης ς. Εκεί που ο πόνος είναι αβάσταχτος και το σκοτάδι της απελπισίας βαθύ.  Όντως, είναι φοβερό το κεντρί του θανάτου.

Κοιτάξτε όμως! Το μνημείο είναι άδειο. Ο θάνατος νικήθηκε από την άπειρη αγάπη και φιλανθρωπία του. Προσέλαβε την ανθρώπινη φύση και της χάρισε την αθανασία. Ενωνόμαστε με Αυτόν και ζούμε. Ακολουθούμε τον δρόμο Του. Κάνουμε και εμείς δικές μας τις πληγές του συνανθρώπου μας και όλης της κοινωνίας μας και χαρίζουμε στον κόσμο τη ζωή. Κανείς πια ξένος για μας, κανείς αντίπαλος. Η αγάπη μεταξύ μας ανοίγει τα σφραγισμένα μνήματα της καρδιάς μας και σκορπά το αναστάσιμο φως σε κάθε μας βήμα. Η πίστη μας  σ' Αυτόν και η μεταξύ μας ενότητα γίνεται το Πάσχα όλου του κόσμου. Ενωνόμαστε μυστικά με τα εκατομμύρια των κεκοιμημένων Αγίων, που με τη ζωή και την αγάπη τους έγιναν το φως και το της γης και μαζί τους αναφωνούμε: «Πού είναι θάνατε η πίκρα σου; Πού είναι Άδη ο θρίαμβός Σου;  Ανέστη ο Χριστός και Τον ακολουθούμε στη ζωή. Ανέστη ο Θεός κι ο κόσμος όλος βρίσκει ξανά την ελπίδα και τη χαρά».

Μετά θερμών πασχαλίων ευχών και πατρικής αγάπης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ  ΙΓΝΑΤΙΟΣ

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση