Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΚΚΛΗΣΙΑ / Μήνυμα του Μητροπολίτου Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνατίου για την εορτή των Θεοφανίων 2016
Μήνυμα του Μητροπολίτου Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνατίου  για την εορτή των Θεοφανίων 2016

Μήνυμα του Μητροπολίτου Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνατίου για την εορτή των Θεοφανίων 2016

«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις».

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, Παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

Εορτή λαμπρή και μεγάλη η σημερινή πανήγυρις των Θεοφανείων! Σήμερα τα ουράνια συνομιλούν με τα επίγεια και μας αποκαλύπτεται το μυστήριο της σωτηρίας μας στην ολότητά του. Στον Ιορδάνη ποταμό φανερώνεται όχι μόνο ο Ιησούς ως Μεσσίας, ως Υιός του Θεού, που έρχεται για να ξεκινήσει το διδακτικό και σωστικό Του έργο. Συγχρόνως, με τη Βάπτιση του Χριστού, έχουμε, όπως ψάλλουμε στο απολυτίκιο της εορτής, την πρώτη αποκάλυψη στον κόσμο του μεγαλύτερου από όλα τα μυστήρια, τη φανέρωση της προσκυνήσεως της Αγίας Τριάδος.

Είναι μυστήριο η Τριαδικότητα του Θεού, όχι γιατί είναι κάτι κεκρυμμένο, αλλά διότι υπερβαίνει την ανθρώπινη διάνοια. Γιατί, πώς γίνεται να εξηγήσουμε λογικά ότι ο είναι, ταυτόχρονα, Ένας και τρεις; Και όμως, αυτή είναι η καρδιά της χριστιανικής πίστης. Ο Ένας είναι κατά βάση Πατέρας. Εκείνος που γεννά τον Υιό, Εκείνος από τον Οποίον εκπορεύεται το . Ο , στον οποίο πιστεύουμε, δεν είναι ένας μοναχικός, απομονωμένος στην τελειότητά Του, αυτοαναφορικός . Είναι Ένας Θεός και συγχρόνως Τρία Πρόσωπα, που εκ φύσεως μοιράζονται την Θεϊκή ουσία μέσα σε κοινωνία αγάπης.

«Ο Θεός αγάπη εστί», διακηρύσσει ο ευαγγελιστής Ιωάννης. Όντας αγάπη ο Θεός, είναι παράλληλα κοινωνία. Δεν γίνεται να υπάρχει αγάπη που δεν κοινωνείται, που δεν μοιράζεται. Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, και ιδιαίτερα ο Μέγας Βασίλειος, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ο Θεός υπάρχει ως κοινωνία προσώπων. Το είναι του Θεού, η ύπαρξή Του ταυτίζεται με το γεγονός της κοινωνίας των Τριών προσώπων, του Πατρός, του Υιού και του . Δεν γίνεται να υπάρξει ο Πατήρ δίχως Υιό και Πνεύμα. Έτσι τα πρόσωπα της Τριάδος συν-υπάρχουν ταυτόχρονα δίχως καμία χρονική προτεραιότητα.

Στη Βάπτιση του Χριστού βλέπουμε τη σύμπραξη και κοινωνία των προσώπων, διότι η ενέργεια της Τριάδος προς τον κόσμο είναι πάντοτε κοινή και αδιαίρετη. Ο Πατήρ αναγνωρίζει τον Υιό και επιβεβαιώνει ότι είναι δική Του η βούληση να σωθεί ο κόσμος. Το κατέρχεται στον Ιησού και τον καθιστά Χριστό, που θα πει χρισμένος, κατά την ανθρώπινη φύση Του. Με άλλα λόγια, η φανέρωση του Ενός και μόνου αληθινού Θεού είναι ενέργεια και έργο των Τριών Προσώπων. Επομένως, η ενότητα του Θεού ταυτίζεται με την κοινωνία των προσώπων.

Η Εκκλησία θεωρείται εικόνα της Αγίας Τριάδος. Πρώτον, διότι είναι έργο της Αγίας Τριάδος και δεύτερον, διότι καλείται να αντανακλά το γεγονός της κοινωνίας των Τριών Θείων Προσώπων, διασώζοντας συγχρόνως την ενότητά της. Στην τοπική μας Εκκλησία, ως τοπική φανέρωση της μίας, αγίας, καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας, αγωνιζόμαστε όλοι μαζί να γινόμαστε αυτό στο οποίο έχουμε κληθεί. Δηλαδή, να δείχνουμε στον κόσμο ότι η Εκκλησία του Θεού είναι κοινωνία προσώπων και αγάπης, με πρότυπο τον εν Τριάδι Θεό. Με τον τρόπο αυτό, το δόγμα της Αγίας Τριάδος δεν είναι μία θεωρία ή ιδέα, αλλά γίνεται πράξη. Δοξάζω το Θεό, διότι προΐσταμαι μίας ζωντανής τοπικής Εκκλησίας, της οποίας τα ενεργά μέλη πασχίζουν να κάνουν τη μας πιο «κοινωνική», με τη θεολογική σημασία της λέξης, που μόλις περιγράψαμε. Δηλαδή, να αντανακλά την κοινωνία των προσώπων και την αγάπη της Αγίας Τριάδος.

Για τον λόγο αυτό, επιθυμώ και φέτος να ευχαριστήσω και να επαινέσω όλους σας. Ξεκινώντας από τους αξίους Ιερείς μας και τους άμεσους συνεργάτες τους στο λατρευτικό και ενοριακό τομέα: τους Ιεροψάλτες, τους Επιτρόπους, τις Νεωκόρους και τα Μέλη των Ερανικών Επιτροπών. Ιδιαίτερη και ευγνωμοσύνη οφείλουμε στις ευλαβείς κυρίες, οι οποίες καθημερινά, με ένθεο ζήλο και συγκινητική εργατικότητα, υποστασιοποιούν τη χριστιανική αγάπη στα Ενοριακά Χριστού, αλλά και στους εθελοντές και εθελόντριες του Εράνου της Αγάπης, καθώς επίσης σε όλα τα στελέχη των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων της Μητροπόλεώς μας, που με θαυμαστή ανιδιοτέλεια, αυταπάρνηση και πολλούς κόπους στρατεύονται στην κοινή προσπάθεια κανένας να μην αισθάνεται μόνος και αποκομμένος από την κοινωνία των ανθρώπων. Στον ίδιο αγώνα συμμετέχετε και όλοι εσείς, όλοι μαζί, κλήρος και λαός, ως Λαός του Θεού και μέλη της Τοπικής μας Εκκλησίας, ώστε να γινόμαστε όλοι μαζί εικόνα και φανέρωση της κοινωνίας και της αγάπης του Πατρός και του Υιού και του .

Σήμερα, στον Ιορδάνη μας αποκαλύπτεται η προσκύνηση της Αγίας Τριάδος. Ας μην περιοριστούμε μόνο στη λατρευτική προσκύνηση. Ας μην λησμονήσουμε, κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, που μόλις ξεκίνησε, αλλά και κάθε ημέρα της ζωής μας, ότι αποστολή μας είναι να φανερώνουμε την αγάπη ως κοινωνία, σύμφωνα με το πρότυπο της Αγίας Τριάδος. Αυτή θα είναι και η χρησιμότερη μαρτυρία μας σε εποχές φανατισμού, μίσους και αλληλοσπαραγμού, όπως η δική μας.

Χρόνια πολλά, άγια και σωτήρια !

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

† Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Είκοσι έξι θετικά κρούσματα στα rapid test στη Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/SJSSao6dUy -

  • Υπό μερικό έλεγχο #φωτιά στη Χαλυβουργία  #φωτιά - https://t.co/JsI89fCvCp -

  • Τέσσερις στους δέκα ανεμβολίαστους θα νοσήσουν #εμβολιασμένο - https://t.co/KOkL9gp2AF -

"Αλιεύοντας" την είδηση