Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Μεγάλη επετειακή εκδήλωση στην Ευαγγελίστρια
Μεγάλη επετειακή εκδήλωση στην Ευαγγελίστρια

Μεγάλη επετειακή εκδήλωση στην Ευαγγελίστρια

Με μία σημαντική επετειακή λόγου και μουσικής κορυφώνονται οι 40 περίπου που διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα της Μητρόπολης και σε συνεργασία με τούς Μικρασιατικούς Συλλόγους της Νέας Ιωνίας.

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 8.00 το βράδυ στο προαύλιο της Ευαγγελίστριας, μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό, θα λάβει χ η κεντρική Επετειακή Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η θα ξεκινήσει με ομιλία του γνωστού ιστορικού και συγγραφέα  Ευάνθη Χατζηβασιλείου, ο οποίος είναι νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία. Είναι συγγραφέας και του βιβλίου ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: 50 ΕΡΩΤΗΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ και επιμελείται την σελίδα ς της κυριακάτικης Καθημερινής. Το θέμα της ομιλίας του θα είναι «Το Μικρασιατικό ζήτημα 1915-1922». Με απλό τρόπο θα βοηθήσει το κοινό να καταλάβει την αυτής της τραγωδίας.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα, με που αποτυπώνουν την τραγωδία της Καταστροφής, την προσφυγιά αλλά και το πολιτιστικό μεγαλείο της Σμύρνης. Η ανδρική χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών καί η γυναικεία χορωδία ψαλτριών «Αι Άδουσαι» θα συμπράξουν ξανά όχι όμως για να ψάλλουν αλλά για να τραγουδήσουν τα της Σμύρνης. Οι χορωδίες θα τραγουδήσουν σε διδασκαλία του Δημήτρη Χατζηγεωργίου και της δρ. Σέβης Μαζέρα-Μάμαλη. Σολίστ θα είναι ο καταξιωμένος ερμηνευτής Βασίλης Αγροκώστας, ενώ αφηγητής θα είναι ο Νίκος Βαραλής.

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ

Η εκδηλωση θα γίνει στο πλαίσιο της εορτής του Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης και των συν αυτώ. Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 6.30 θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του μητροπολίτου Κερκύρας  Νεκταρίου και με τη συμμετοχή του μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνατίου.

Το πρωί της Κυριακής 18 Σεπτεμβρίου θα τελεσθεί ο Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο των ανωτέρω δύο μητροπολιτών, ενώ στο τέλος θα τελεσθεί μνημόσυνο για τα θύματα της μικρασιατικής καταστροφής και τους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Στο προαύλιο του ναού θα γίνει στη συνέχεια δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Ακολούθως, στις 11.00 το πρωί στην οδό Προύσης (μεταξύ των οδών Μαγνησίας και Εφέσου) θα γίνει ο Αγιασμός θεμελιώσεως του ναού Αγίου Χρυσοστόμου από τόν μητροπολίτη Δημητριάδος  Ιγνάτιο, παρουσία των αρχών και του λαού.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση