Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Μεγάλη επετειακή εκδήλωση στην Ευαγγελίστρια
Μεγάλη επετειακή εκδήλωση στην Ευαγγελίστρια

Μεγάλη επετειακή εκδήλωση στην Ευαγγελίστρια

Με μία σημαντική επετειακή εκδήλωση λόγου και μουσικής κορυφώνονται οι 40 περίπουεκδηλώσεις που διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα της Μητρόπολης και σε συνεργασία με τούς Μικρασιατικούς Συλλόγους της Νέας Ιωνίας.

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 8.00 το βράδυ στο προαύλιο της Ευαγγελίστριας, μετά τον Πανηγυρικό , θα λάβει χώρα η κεντρική Επετειακή Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλία του γνωστού ιστορικού και συγγραφέα  Ευάνθη Χατζηβασιλείου, ο οποίος είναι καθηγητής νεότερης Ιστορίας στο του Εθνικού και Καποδιστριακού Αθηνών και γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία. Είναι συγγραφέας και του βιβλίου ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣ: 50 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ και επιμελείται την σελίδα ιστορίας της κυριακάτικης Καθημερινής. Το θέμα της ομιλίας του θα είναι «Το Μικρασιατικό ζήτημα 1915-1922». Με απλό τρόπο θα βοηθήσει το κοινό να καταλάβει την ιστορία αυτής της τραγωδίας.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα, με τραγούδια που αποτυπώνουν την τραγωδία της Καταστροφής, την προσφυγιά αλλά και το πολιτιστικό μεγαλείο της Σμύρνης. Η ανδρική χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών καί η γυναικεία χορωδία ψαλτριών «Αι Άδουσαι» θα συμπράξουν ξανά όχι όμως για να ψάλλουν αλλά για να τραγουδήσουν τα τραγούδια της Σμύρνης. Οι θα τραγουδήσουν σε διδασκαλία του Δημήτρη Χατζηγεωργίου και της δρ. Σέβης Μαζέρα-Μάμαλη. Σολίστ θα είναι ο καταξιωμένος ερμηνευτής Βασίλης Αγροκώστας, ενώ αφηγητής θα είναι ο Νίκος Βαραλής.

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ

Η εκδηλωση θα γίνει στο πλαίσιο της εορτής του Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης και των συν αυτώ. Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 6.30 θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός ς, χοροστατούντος του μητροπολίτου Κερκύρας  Νεκταρίου και με τη συμμετοχή του μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνατίου.

Το πρωί της Κυριακής 18 Σεπτεμβρίου θα τελεσθεί ο Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο των ανωτέρω δύο μητροπολιτών, ενώ στο τέλος θα τελεσθεί μνημόσυνο για τα θύματα της μικρασιατικής καταστροφής και τους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Στο προαύλιο του ναού θα γίνει στη συνέχεια δέηση και στεφάνων.

Ακολούθως, στις 11.00 το πρωί στην οδό Προύσης (μεταξύ των οδών ς και Εφέσου) θα γίνει ο Αγιασμός θεμελιώσεως του ναού Αγίου Χρυσοστόμου από τόν μητροπολίτη Δημητριάδος  Ιγνάτιο, παρουσία των αρχών και του λαού.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση