Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΚΚΛΗΣΙΑ / Με συγκίνηση ο Επιτάφιος Θρήνος στον Βόλο
Με συγκίνηση ο Επιτάφιος Θρήνος στον Βόλο

Με συγκίνηση ο Επιτάφιος Θρήνος στον Βόλο

Σε κλίμα συγκίνησης και με τον νου στραμμένο στους ανθρώπους που πονούν και υποφέρουν στο κρεββάτι του πόνου, όσο και στους ιατρούς και στους νοσηλευτές, που δίνουν μαζί τους την μάχη για τη ζωή, τελέστηκε απόψε στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου Βόλου η ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου.

Χοροστάτησε ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, παρουσία της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή, κάποιων βουλευτών της Μαγνησίας , της αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη και πιστών, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Με την έναρξη των εγκωμίων το ιερό κουβούκλιο του Επιταφίου μεταφέρθηκε στον προαύλιο χώρο του Ναού και τοποθετήθηκε επί ειδικής εξέδρας, απ’ όπου συνεχίστηκε η ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο κ. Ιγνάτιος, ο οποίος τόνισε ότι «απόψε η Εκκλησία λαμπροφορεί, παρά το γεγονός ότι ψάλλουμε Επιτάφιο Θρήνο, γιατί ο θρήνος αυτός δεν οδηγεί στο τίποτα και στο μηδέν, αλλά μέσα από αυτόν διατρανώνεται η ελπίδα, που γίνεται βεβαιότητα, ότι δεν υπάρχει … Ο Χριστός βάδισε εκούσια προς το Πάθος και την Σταύρωση και οι διώκτες του πίστευαν ότι, με τον τρόπο αυτό, θα Τον οδηγούσαν στο τέλος του. Πολλοί, μέχρι σήμερα, πίστεψαν ότι θα φέρουν ένα τέλος στην πίστη στον Χριστό, αλλά διαψεύστηκαν παταγωδώς… Ο Χριστός μόνος βαδίζει το εκούσιο Πάθος και δεν αρνείται να ολοκληρώσει την αποστολή Του, να φέρει ένα τέλος στον Άδη και στον θάνατο…».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στον συγκλονιστικό διάλογο μεταξύ των δύο συσταυρωθέντων ληστών, από τον οποίο «ο ένας νιώθει ότι δίπλα του σταυρώνεται Εκείνος που μπορεί να του χαρίσει το δώρο της άφεσης των αμαρτιών. Βιώνει εσωτερικό συγκλονισμό, καθότι συνειδητοποιεί ότι η ελπίδα δεν έχει χαθεί γι’ αυτόν. Ο Κύριος δέχεται την μετάνοιά του και τον καθιστά τον πρώτο οικήτορα του Παραδείσου. Ο άλλος παρέμεινε αμετανόητος, είχε κυριευθεί ήδη από την απελπισία κι έχασε την ευκαιρία της σωτηρίας».

Ο κ. Ιγνάτιος μίλησε για την ταφή του Κυρίου, «που, όμως, είναι πρόσκαιρη. Ο Άδης δεν μπορεί να κρατήσει την πηγή της ζωής. Ο Δημιουργός δίδει το μήνυμα της σωτηρίας στους κεκοιμημένους, οι οποίοι, πλέον, γεύονται την προοπτική της Αναστάσεως».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην δοκιμασία που βιώνει η κοινωνία μας και η ανθρωπότητα επί ένα και πλέον έτος: «όλοι μας βρεθήκαμε σε μια πορεία μοναχική, όπου αναμετριόμαστε, ανά πάσα στιγμή, με τον εαυτό μας, για να μην απελπιστούμε, με το θέλημά μας, για να μη χάσουμε αυτά που θεωρούσαμε στη ζωή μας, θυσιάζοντας τα δικαιώματά μας υπέρ των άλλων. Κληθήκαμε, ως κοινωνία, να ενώσουμε δυνάμεις για ’ αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και φθάσαμε σ’ ένα μεταίχμιο από το οποίο όλα εξαρτώνται, για να ξαναβρούμε τις ζωές μας. Αυτό, όμως, προϋποθέτει, ακόμα, το πνεύμα της θυσίας και της προσφοράς. Ο Χριστός επιτρέπει τις δοκιμασίες στη ζωή μας, για να αποκτήσουμε ταπεινό φρόνημα, γιατί πιστέψαμε ότι η επιστήμη και η τεχνολογία μας έλυσαν όλα τα προβλήματα και ήρθε ο αόρατος εχθρός να μας θυμίσει ότι ανήκουμε στο ανθρώπινο γένος και έχουμε διαρκή ανάγκη από το έλεος του Θεού. Ο μας χαρίζει την επιστήμη, για να δοθεί η απάντηση, με το εμβόλιο, σ’ αυτή την πανδημία. Γι’ αυτό, να επιδείξουμε εμπιστοσύνη και να μην αφήσουμε την καχυποψία να φωλιάσει στον νου μας. Ως Εκκλησία, κάναμε το καθήκον μας. Πήραμε τολμηρές αποφάσεις, γιατί θέλουμε να συμβάλουμε στην υπέρβαση της δοκιμασίας… Έρχεται η ώρα της χαράς και της νίκης, αδελφοί, γιατί καταργήθηκε ο Άδης και νικήθηκε ο . Να κρατήσουμε μέσα μας την εμπειρία αυτής της Μεγάλης Εβδομάδος, έχοντας βεβαία την ελπίδα ότι η νίκη είναι κοντά».

Τέλος, κάλεσε τον λαό να προσευχηθεί «για τους αδελφούς μας που δοκιμάζονται από την πανδημία στα νοσηλευτικά της πατρίδας μας, για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που δίνουν την μάχη για την ζωή, αλλά και για εκείνους που χάσαμε τούτο τον καιρό της μεγάλης δοκιμασίας. Κάποιοι δεν μπορούν να είναι μαζί μας. Τουλάχιστον, ας τους αγκαλιάσουμε με τις προσευχές μας».

Το Άγιον Πάσχα στην Μητρόπολη Δημητριάδος


Το Μέγα Σάββατο εορτάζουμε την Θεόσωμο Ταφή του Κυρίουκαι την εις Άδου κάθοδο, διά των οποίων το ανθρώπινο γένος λυτρώθηκε από την φθορά και έγινε μέτοχος της αιωνίου ζωής.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (1/5), στους ναούς και στις μονές της τοπικής Εκκλησίας θα τελεστούν ο Εσπερινός του Πάσχα (Α΄ Ανάσταση) και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.
Ο μητροπολίτης θα λειτουργήσει στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.
Η 1η Ανάσταση θα ξεκινήσει στις 8.00 π.μ. και θα απολύσει στις 10.30 π.μ. Θα μεταδοθεί απ’ ευθείας από τοπικό τηλεοπτικό σταθμ, τον Ρ/Σ «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και το κανάλι της Μητροπόλεως στο youtube.

Στις 8.00 μ.μ. σε όλους τους ναούς της τοπικής Εκκλησίας θα ξεκινήσει η Παννυχίδα του Πάσχα, που θα οδηγήσει στην διανομή του Αγίου Φωτός και στον πανηγυρισμό της ζωηφόρου και φωτοφόρου Αναστάσεως του Κυρίου. Θα ακολουθήσει η πανηγυρική Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.
Ο επίσκοπος θα λειτουργήσει στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.
Η Ακολουθία θα μεταδοθεί απ’ ευθείας από τηλεοπτικό , τον Ρ/Σ «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και το κανάλι της Μητροπόλεως στο youtube.

Την Κυριακή του Πάσχα (2/5), στις 10.00 π.μ., στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου Βόλου θα τελεστεί ο Αναστάσιμος Εσπερινός της Αγάπης, χοροστατούντος του κ. Ιγνατίου. Κατά την διάρκεια του Εσπερινού, θα αποδοθεί το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως σε διάφορες γλώσσες και θα ψαλεί στην Ομηρική διάλεκτο.

Ο Εσπερινός της Αγάπης θα μεταδοθεί απ’ ευθείας από τηλεοπτικό σταθμό astra, τον Ρ/Σ «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και το κανάλι της Μητροπόλεως στο youtube.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνελήφθη 69χρονος οδηγός στον Αλμυρό #οδηγόςαυτοκινήτου - https://t.co/02rG7UPeZJ -

  • Διαδοχικοί μικροσεισμοί Ν/Δ του Βόλου #ασθενείςσεισμικέςδονήσεις - https://t.co/Aj4sT135Yi -

  • Σύσκεψη Κ. Αγοιραστού με Χρ. Τριαντόπουλο και δημάρχους για τον #Ιανό #Ιανό - https://t.co/NftnNBgPa4 -

"Αλιεύοντας" την είδηση