Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΚΚΛΗΣΙΑ / Λαμπρός ο εορτασμός των Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης στον Βόλο
Λαμπρός ο εορτασμός των Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης στον Βόλο

Λαμπρός ο εορτασμός των Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης στον Βόλο

Ιγνάτιος: «Είναι να αποκτήσουμε μια νέα αυτογνωσία»

 

Με την δέουσα λαμπρότητα, αλλά και με τους περιορισμούς που επιβάλουν τα ισχύοντα μέτρα, για την προστασία της δημόσιας υγείας, πραγματοποιήθηκε φέτος η μεγάλη πανήγυρις των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον περικαλλή ομώνυμο ναό του .

Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε στο προαύλιο του ναού, χοροστατούντος του μητροπολίτου    Ιγνατίου, παρουσία της βουλευτού Μαγνησίας   Ζέττας Μακρή, εκπροσώπων των Αρχών και πλήθους συντεταγμένων πιστών.

Στην ομιλία του   τόνισε ότι «η τιμή των Αγίων μας φέρει στο νου μας τον Τίμιο Σταυρό, αλλά και τον Ίδιο τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Ιησού Χριστό. Ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν εκείνος που έλαβε το  μήνυμα του ουρανού, έκανε τον Σταυρό σύμβολο του Βασιλείου και πίστεψε στον Χριστό ως τον μόνο αληθινό Θεό. Ενώ η μητέρα του Ελένη, προσκυνήτρια ούσα στους Αγίους Τόπους, έζησε την μεγάλη να φέρει στο φως τον Τίμιο Σταυρό και να τον καταστήσει επίκεντρο της ζωής των πιστών, στήριγμα και σωτηρία του λαού.

Γι’ αυτό, στην των Αγίων δεσπόζει ο Σταυρός του Κυρίου, γιατί η Εκκλησία θέλει να μας θυμίζει ότι καλούμαστε σε Σταυρώσιμη και Αναστάσιμη, μια με προορισμό τον ουρανό, που ανοίγεται, όμως, διαρκώς στον κάθε άλλο, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει πίστη στον αληθινό Θεό, χωρίς έμπρακτη αγάπη στον αδελφό, που είναι η ζωντανή του Θεού. Γι’ αυτό, η κάθετη διάσταση του Σταυρού συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου ν’ απευθύνεται στον ουρανό, δηλ. να συνομιλεί με τον Θεό, ενώ η οριζόντια μας θυμίζει ότι πατούμε στην γη, όπου συνυπάρχουμε με αδελφούς, τους οποίους οφείλουμε να προσεγγίζουμε με έργα αγάπης, προσφοράς και θυσίας, γιατί δεν υφίσταται πίστη προς τον Θεό, εάν δεν μεταφραστεί σε έμπρακτη αγάπη προς τον αδελφό…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, παρατήρησε ότι «είμαστε βαπτισμένοι στο όνομα της Αγίας Τριάδος, για να συγκροτούμε το Σώμα του Χριστού στην Θεία Ευχαριστία κι έτσι να σταυρωνόμαστε για τους ανθρώπους, κρατώντας ζωντανή την κοινωνία με τον νικητή του θανάτου Ιησού Χριστό. Αυτός ο Χριστός δεν επετίμησε ποτέ κάποιον, γιατί δεν επετέλεσε στο ακέραιο τα καθήκοντά του απέναντι σ’ Εκείνον. Ο Χριστός στηλίτευσε όσους δεν στάθηκαν με αγάπη απέναντι στους άλλους, για να διδάξει ότι αυτό που ζητεί απ’ όλους μας είναι η αυθεντική, θυσιαστική, σταυρώσιμη και ταπεινή αγάπη στον αδελφό, η οποία έτσι μεταφράζεται σε έμπρακτη πίστη σ’ Εκείνον. Αυτό που πράξαμε όλοι μαζί στον τόπο μας, την περίοδο του πόνου και της δοκιμασίας, με πρώτα τα μέλη της Εκκλησίας, που θυσίασαν τα πάντα, ήταν η αγάπη για τον ελάχιστο αδελφό. Κάποιοι προβληματίστηκαν και στάθηκαν επικριτικά απέναντι στους Ποιμένες, που αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα, που πόνεσαν πρώτα εκείνους. Σήμερα, όμως, μπορούμε να καυχώμεθα ότι συμβάλαμε στο να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις επιπτώσεις της πανδημίας στην πατρίδα μας. Προτάξαμε την αγάπη στον ελάχιστο αδελφό μας. Κι όποιος προτάσσει την αγάπη, τότε θυσιάζει ό,τι έχει και δεν έχει.

Ο Θεός μας παιδαγώγησε, ως προς την αυτάρκεια που νιώσαμε και στην παντοδυναμία μας. Να, που ήρθε ένας αόρατος εχθρός και φόβισε όλη την ανθρωπότητα. Καταρρίφθηκε ο πύργος της αυτάρκειας. Είναι να αποκτήσουμε μια νέα αυτογνωσία και με ταπείνωση να δεχτούμε ότι όλα εξαρτώνται από το θέλημα του Θεού. Ο Θεός μας παιδαγώγησε στην υπομονή και κρατήσαμε ζωντανή την ελπίδα, που προκύπτει απ’ αυτήν, ότι ζει Κύριος ο Θεός. Κερδίσαμε την εμπειρία της συμπόρευσης στην αληθινή υπομονή, με την ελπίδα της αυθεντικής αγάπης, που ο Σταυρός του Χριστού μας προσφέρει, και την πεποίθηση ότι η θυσία μας δεν πήγε χαμένη, αλλά οικοδομούμε ένα καινούργιο αύριο, που μπορεί να φέρει κι άλλες θυσίες. Κρατώντας, όμως, την ενότητα που σφυρηλατήσαμε, τούτο τον καιρό, θα δώσουμε και πάλι το «παρών», για να μην νιώσει κανείς εγκαταλειμμένος και μόνος…».

Κλείνοντας τον λόγο του, τόνισε ότι, «ως Έθνος και ως λαός έχουμε το προνόμιο να είμαστε κληρονόμοι του μεγάλου Βυζαντινού πολιτισμού, που θεμελίωσε ο Μέγας Κωνσταντίνος. Να τον κρατήσουμε ζωντανό, γιατί αποδείξαμε πως, όταν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να επιτυγχάνουμε εξαιρετικά αποτελέσματα και να γινόμαστε παράδειγμα προς μίμησιν σ΄ ολόκληρο τον κόσμο».

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική , ιερουργούντος του κ. Ιγνατίου, παρουσία του δημάρχου   Αχ. Μπέου και του βουλευτού Μαγνησίας   Κώστα Μαραβέγια.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος τη  Μητροπόλεως αρχιμ. Μάξιμος Παπαϊωάννου.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εμβολιασμός: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους 18-24 ετών #εμβολιασμόςCovid - https://t.co/mxYkWnwdmq -

  • Παρουσιάζεται το βιβλίο «#Βασιλική» της Λεμονιάς Μουλά #Βασιλική - https://t.co/kBgYuiE1qn -

  • Εκτελούσε παράνομα #εργασίες σε εξωτερικό λουτρό  #εργασίες - https://t.co/RckgBgYdkI -

"Αλιεύοντας" την είδηση