Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Λαμπρή η εορτή της Αναλήψεως στον Βόλο
Λαμπρή η εορτή της Αναλήψεως στον Βόλο

Λαμπρή η εορτή της Αναλήψεως στον Βόλο

Χειροτονήθηκε νέος πρεσβύτερος

Με την δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε στην Τοπική Εκκλησία η μεγίστη Δεσποτική εορτή της Θείας Αναλήψεως, με επίκεντρο τον περικαλλή Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου. Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του μητροπολίτη Ιγνατίου, τον οποίο πλαισίωσαν κληρικοί. Παρέστησαν ο δήμαρχος Βόλου, εκπρόσωποι των Αρχών και μέγα πλήθος πιστών.

Στο κήρυγμά του τόνισε ότι «σήμερα γιορτάζουμε την χαρά του αποχωρισμού. Μπορεί ο κάθε αποχωρισμός να κρύβει μέσα του θλίψη, αλλά ο συγκεκριμένος είναι διαφορετικός. Οι μαθητές, έχοντας βιώσει την Ανάσταση του Κυρίου, Τον αντικρίζουν να αναλαμβάνεται στους ουρανούς. Ο τους ευλογεί και αυτή η ευλογία τους προκάλεσε χαρά, γιατί ανέμεναν, πλέον, την έλευση του Παρακλήτου. Αυτού που είναι η δύναμη της Εκκλησίας πάνω στη γη, που θα τους δώσει την χάρη του ιεραποστολικού έργου…».

Σε άλλο σημείο επεσήμανε ότι ο Κύριος «ανέβηκε στους ουρανούς με το ανθρώπινο σώμα. Κατέβηκε ως Θεός και έγινε άνθρωπος και αναστήθηκε ως άνθρωπος και Θεός, καθάρισε την ανθρώπινη φύση και έδωσε την ευκαιρία σε εμάς τους ανθρώπους να αναστηθούμε μαζί του και να κερδίσουμε και πάλι την δόξα, που απωλέσαμε λόγω της αμαρτίας… Πλέον, ο θάνατος έχει νικηθεί, ο Άδης έχει καταργηθεί, το Άγιο Πνεύμα κατέρχεται για να συγκροτήσει την Εκκλησία, ο είναι ο Σωτήρας του κόσμου…».

Επίσης παρατήρησε ότι «στην εποχή μας πολεμείται η πίστη, με τρόπο ύπουλο. Το πνεύμα του κόσμου θέλει να μας πείσει ότι όλα ξεκινούν και τελειώνουν πάνω στη γη. Και αυτή η στάση εξυπηρετεί εκείνα του συμφέροντα που θέλουν να μετατρέψουν τον άνθρωπο σε μονάδα, σε αριθμό, χωρίς ψυχή και αξία, με σαφώς υποβαθμισμένη την αξία του ως προσώπου. Όμως, η πίστη μας διδάσκει ότι ο κάθε άνθρωπος είναι απόλυτα ξεχωριστός, με αθάνατη ψυχή, που μπορεί να γεύεται την Βασιλεία των ουρανών απ' αυτήν την γη, χάρη στον Χριστό. Γι' αυτό, τούτη η είναι τόσο χαρμόσυνη και μας καλεί να μεταλάβουμε την χαρά των Μαθητών, βέβαιοι ότι ο Σωτήρας και Λυτρωτής μας είναι ο Χριστός…».

Τέλος, τόνισε ότι, «τούτη την ημέρα πρέπει εμείς οι κληρικοί να παρακαλέσουμε, από τα βάθη της καρδιάς μας, τον Χριστό να συγχωρήσει τις αμαρτίες μας. Κι εσείς να μας συγχωρήσετε, αδελφοί και να μας χαρίσετε τις προσευχές σας, για να σταθούμε αντάξιοι της κλήσεώς μας, για να συνεχίσουμε το έργο της Εκκλησίας, χάριν του λαού του Θεού…».

Ακολούθησε η λιτάνευση στους ς της ς των Ιερών Εικόνων της Θείας Αναλήψεως και της Παναγίας Ξενιάς, που φιλοξενείται στον Ναό τις ημέρες της πανηγύρεως.

Χειροτονία νέου πρεσβυτέρου

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του κ. Ιγνατίου, ο οποίος τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου του Ναού π. Σταύρου Κελέση, εγγάμου κληρικού, πτυχιούχου της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν η αεριφερειάρχης -Β. Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη και προσκυνητές.

Στην ομιλία του προς τον νέο πρεσβύτερο ο επίσκοπος τόνισε, μεταξύ άλλων: «αναλαμβάνεις να προσφέρεις την ευλογία του αναληφθέντος Χριστού στον λαό μας, ο οποίος την επιθυμεί. Αυτός ο λαός θα ζητά πάντα να βλέπει τα χέρια σου και να διαπιστώνει αν θα είναι χέρια Χριστού, θυσίας και προσφοράς, αγάπης και ανιδιοτέλειας, χέρια καθαρά, που θα φέρουν τα στίγματα του Σταυρού…».

Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο κύριο έργο του ιερέως, που είναι το μυστήριο της Ευχαριστίας, «που φέρνει τον Παράδεισο στην γη, σε κάθε Θεία Λειτουργία, γιατί προσφέρει τον Αναστημένο Χριστό στους πιστούς και μας ενώνει μαζί Του και μεταξύ μας. Γι' αυτό η Εκκλησία μας είναι κλήρου και λαού. Ο λαός μας θέλει τον ιερέα του όχι δικαστή ή κριτή, αλλά τον εκφραστή του ελέους του Θεού. Θέλει να βλέπει την μεταξύ μας ενότητα. Μόνον τότε μπορούμε να φέρουμε το Ευαγγέλιο στις καρδιές όλων των ανθρώπων κι εκείνων που ζουν εντός της Εκκλησίας και εκείνων που βρίσκονται εκτός. Καλείσαι να γίνεις ιεραπόστολος, μάλιστα στην ίδια μας την πατρίδα, όπου οφείλουμε να δείξουμε ποιος είναι ο αληθινός Χριστός, η αληθινή …».

Τέλος εξέφρασε την χαρά του, γιατί ο νέος κληρικός είναι σπλάχνο από τα σπλάχνα της Τοπικής Εκκλησίας, «που είναι ζωντανή, όπου όλοι μας αγωνιζόμαστε, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, να δώσουμε την μαρτυρία του Χριστού». Εξέφρασε δε την ευαρέσκειά του, γιατί ο π. Σταύρος, όπως και τόσοι άλλοι νέοι κληρικοί, εισέρχεται στην ιερωσύνη, χωρίς την παραμικρή κρατική εξασφάλιση, προσφέροντας την ζωή του όλη στην Εκκλησία.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση