Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Κύκλος προγραμμάτων σπουδών στην ιστορία από τη Μαγνήτων Κιβωτός
Κύκλος προγραμμάτων σπουδών στην ιστορία από τη Μαγνήτων Κιβωτός

Κύκλος προγραμμάτων σπουδών στην ιστορία από τη Μαγνήτων Κιβωτός

Διευρύνει τον κύκλο προγραμμάτων σπουδών αυτή τη φορά στον τομέα της ιστορίας ο φορέας πολιτιστικού της  Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», στο πλαίσιο λειτουργίας της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας .

Ειδικότερα διοργανώνεται ν για ενήλικες το οποίο θα διεξαχθεί δια ζώσης, ενώ παράλληλα θα υπάρχει υποστήριξη μέσω ειδικής ιστοσελίδας  της Ακαδημίας και ειδικής πλατφόρμας τηλς (moodle).

Το με τίτλο «Κάτω από το χαλί της ιστορίας: Πώς γράφεται και πώς κρίνεται ένα ιστορικό έργο» υλοποιείται με την επιστημονική συνδρομή του αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικής Ιστορίας, Εκπαίδευσης και Διδακτικής της Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  Αντώνη Σμυρναίου και του επίκουρου καθηγητή ς και Συνεργατικών  Περιβαλλόντων  Μάθησης υποστηριζόμενα από Τ.Π.Ε. Βασίλη Κόλλια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τον ψηφιακό σχεδιασμό του εργαστηρίου μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης έχει ο οργανωτικός γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού», δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στόχος του Εργαστηρίου δεν είναι η παρακολούθηση ιστορικών διαλέξεων ή η προσφορά μιας οριστικής ιστορικής αφήγησης, αλλά η μύηση στην ιστορική επιστήμη και η συμμελέτη των διοργανωτών με τους συμμετέχοντες σε αυτό ζητημάτων που αφορούν την εν γένει προσέγγιση ενός ιστορικού θέματος, τη συγκρότηση του ιστορικού λόγου και την ιστορική κριτική. Πρόκειται για ένα περιβάλλον μάθησης ενηλίκων (το οποίο θα έχει και ψηφιακή διάσταση) και απευθύνεται σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την ιστορία/ιστοριογραφία και είναι πρόθυμοι να καταβάλλουν, στο μέτρο του δυνατού, κάποιο χρόνο και κόπο γι' αυτή την μύηση. Το κέρδος των συμμετεχόντων αναμένεται να είναι η βαθύτερη και πλατύτερη κατανόηση της ιστορικής/ιστοριογραφικής διαδικασίας, αλλά και των ιστορικών δρώμενων εν γένει, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να σταθεί αρωγός και στην κατανόηση της ιστορίας που διαδραματίζεται σήμερα και στο εγγύς .

Σε αυτήν λοιπόν την προοπτική θα εξεταστούν ζητήματα, όπως οι παλαιές και οι σύγχρονες αντιλήψεις για την ιστορία, η συμβολή της φιλοσοφίας της ιστορίας στην ιστοριογραφία, η ιστορική γνώση, το ιστορικό γεγονός και τα κριτήρια επιλογής του, η έννοια της αντικειμενικότητας στην ιστορία, οι ομοιότητες και οι διαφορές της ιστορικής από τη λογοτεχνική αφήγηση, η μελέτη των ιστορικών πηγών και η χρήση τους στην ιστοριογραφία, η «ιστορική ενσυναίσθηση», ο ρόλος του ιστορικού στη συγκρότηση του ιστορικού λόγου, η ωφέλεια και οι χρήσεις της ιστορίας στις ανθρώπινες κοινωνίεςκ. ά.

Στο Εργαστήριο Ιστορίας, το οποίο θα προσφέρεται ν, είναι δυνατό να συμμετάσχουν μέχρι 25 ενήλικες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (με βασική γνώση Η/Υ) μετά από αίτησή τους (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Το εργαστήριο θα πραγματοποιείται κάθε δεκαπενθήμερο και θα διαρκέσει από το Νοέμβριο του 2018 ως το Μάιο του 2019. Στο τέλος θα δοθεί Βεβαίωση Συμμετοχής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα πεδία έως  την 22α Οκτωβρίου 2018, στη διεύθυνση http://learn.cultureacademy.gr/  και παράλληλα θα πρέπει να στείλουν ένα σύντομο βιογραφικό στην διεύθυνση: folkacademia@gmail.com.

Μετά την τελική επιλογή των ενδιαφερομένων στο εργαστήριο, θα σταλεί μήνυμα αποδοχής της εγγραφής καθώς και σχετικές οδηγίες για το εργαστήριο και την πρόσβαση στην πλατφόρμα.

Για την πληρέστερη των εκπροσώπων των μέσων μαζικής επικοινωνίας και δι' αυτών του κοινού, την προσεχή Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018, στις 12.00, στο Πνευματικό Κέντρου του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού, ο μητροπολίτης Δημητριάδος και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», Ιγνάτιος, ο εμπνευστής του Εργαστηρίου Ιστορίας.  αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας, Εκπαίδευσης και Διδακτικής της Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αντώνης Σμυρναίος και ο επίκουρος καθηγητής ς και Συνεργατικών  Περιβαλλόντων  Μάθησης υποστηριζόμενα από Τ.Π.Ε.  Βασίλης Κόλλιας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα πραγματοποιήσουν .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση