Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Κεκλεισμένων θυρών οι ναοί έως 16 Μαΐου
Κεκλεισμένων θυρών οι ναοί έως 16 Μαΐου

Κεκλεισμένων θυρών οι ναοί έως 16 Μαΐου

Με μάσκες και αντισηπτικά η ατομική

Νέα στο καθεστώς των κεκλεισμένων των θυρών στους ναούς και άλλους θρησκευτικούς χώρους για λειτουργίες και λατρευτικές συνάξεις δίνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, με ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας που δημοσιεύτηκε σήμερα, παρατείνεται μέχρι και τις 16 Μαΐου, με τις ήδη ισχύουσες προϋποθέσεις, η δυνατότητα τέλεσης λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων κλπ με την παρουσία μόνο θρησκευτικού λειτουργού και του απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού και χωρίς την παρουσία άλλων προσώπων. Επίσης, επιτρέπεται εκ νέου η ατομική .

Στην ΚΥΑ ορίζονται, επίσης, οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται για τη διασφάλιση των μέτρων προστασίας και πρόληψης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες η άρση των παραπάνω μέτρων θα ισχύσει από την Κυριακή 17 Μαΐου, όταν οι ναοί και οι άλλοι θρησκευτικοί χώροι θα ανοίξουν στους πιστούς, με την τήρηση πάντως των προληπτικών μέτρων (μάσκες, συγκεκριμένος αριθμός ατόμων με βάση το χώρο κ.ά).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ «ο συνολικός αριθμός των εντός των χώρων λατρείας παρευρισκομένων καθορίζεται σύμφωνα με την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ
επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα 500 τ.μ., ως μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται ο αριθμός πενήντα. Στον υπολογισμό του προηγούμενου εδαφίου περιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο η επιφάνεια του κύριου/ωφέλιμου χώρου που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες και δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιφάνειες τυχόν άλλων όμορων κυρίων χώρων του ακινήτου που εξυπηρετούν δραστηριότητες μη λατρευτικές (π.χ. χώροι σεμιναρίων και αναγνωστήριων), τυχόν βοηθητικών χώρων (π.χ. γραφείων, αποθηκών), χώρων υγιεινής, κοινοχρήστων κ.λπ.».

Επίσης, ορίζεται ότι «οι υπεύθυνοι των χώρων λατρείας οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τηρείται ανά πάσα στιγμή ο ανώτατος συνολικός αριθμός, η ως άνω αναλογία αριθμού φυσικών προσώπων/τετραγωνικών μέτρων, η απόσταση μεταξύ τους, καθώς και όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής, ιδίως όσον αφορά σε πρακτικές και αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για τις εκδηλώσεις του θρησκευτικού φρονήματος. Στις εισόδους των χώρων λατρείας υπάρχουν υποχρεωτικά δυο σταθμοί αντισηπτικών προς χρήση των προσερχόμενων. Η υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό είναι υποχρεωτική για όλους τους προσερχόμενους κατά την είσοδο στο χώρο λατρείας. Καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής στον χώρο λατρείας συνιστάται η χρήση προστατευτικής υφασμάτινης μάσκας από τους προσερχόμενους».

Ικανο Εκκλησίας για το άνοιγμα ναών στις 17 Μαΐου

Η Εκκλησία της Ελλάδος προετοιμάζεται για το άνοιγμα των ναών στους πιστούς στις 17 Μαΐου, με βάση τη σχετική κυβερνητική απόφαση, υπό την τήρηση των προληπτικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, με σχετική ανακοίνωση η ΔΙΣ «εκφράζει τη χαρά της για το γεγονός πως εισακούσθηκε το αίτημα του Αρχιεπισκόπου για άνοιγμα των ναών», προσθέτοντας πάντως «ασφαλώς, η Ιερά επιθυμούσε και ανέμενε την επιστροφή των πιστών στη Θεία Λατρεία από την πρώτη ημέρα της “σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα” στις 4/5, όπως είχε η ίδια ζητήσει». Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος είχε στείλει στις 22/4 επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη για σταδιακή άρση των μέτρων ως προς τις εκκλησίες.

«Κατόπιν πολλής συζητήσεως, όμως, η ΔΙΣ απεφάσισε να αποδεχθεί την απόφαση των οργάνων της Πολιτείας εκλαμβάνοντας και χρησιμοποιώντας το διάστημα μέχρι τις 17/5 ως δυνατότητα καλύτερης προετοιμασίας, υπό τις παρούσες υγειονομικές συνθήκες και προϋποθέσεις», όπως λέει.

Η ΔΙΣ αναφέρεται επίσης στην ομόφωνη απόφασή της περί της μη σύγκλησης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αφού ήδη η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το αίτημα για άνοιγμα των ναών, ενώ επαναλαμβάνει τη θέση της στο ζήτημα της Θείας Κοινωνίας το οποίο χαρακτηρίζει «αδιαπραγμάτευτο».

Από την άλλη, παρατηρεί ότι «οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου δέχθηκαν μεγάλη πολεμική τόσο από ορισμένους αδελφούς χριστιανούς, κληρικούς και λαϊκούς, όσο και από εκπροσώπους ΜΜΕ, ακόμη και κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι οποίοι, είτε από άγνοια είτε από κακή πληροφόρηση ή παρεξήγηση, χρησιμοποίησαν τον προσφιλή και εύκολο τρόπο της συκοφαντίας, της μυθοπλασίας και των ύβρεων. Ολους αυτούς η Ιερά τους συγχωρεί, τους ευλογεί πατρικά, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει ότι οφείλουν να αποκαταστήσουν τις συκοφαντίες για να μην παραμένουν εκτεθειμένοι έναντι του Θεού και της αληθείας».

Την ίδια στιγμή, τη δημιουργία «Ταμείου αρωγής για την COVID-19» εξήγγειλε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής για την αρωγή όλων των κατοίκων της Αμερικής, οι οποίοι χτυπήθηκαν από την πανδημία. Εφάπαξ βοήθημα μέχρι 2.500 δολάρια θα είναι διαθέσιμο σε όσους αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες οικονομικές δυσκολίες. «Αυτή τη δύσκολη στιγμή, πιστεύουμε ότι έχουμε την ευθύνη να προσφέρουμε, εκτός από την πνευματική υποστήριξη και προσευχή, οικονομική αρωγή σε όλους εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν απροσδόκητες οικονομικές δυσκολίες. Αυτή τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα παροχής έως 500.000 δολάρια, όμως σας καλώ όλους να βοηθήσετε την Εκκλησία μας, ενισχύοντας το ταμείο με άλλα 500.000, καθώς δυστυχώς, περιμένουμε ότι οι επιπτώσεις της λοιμώδους πανδημίας θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδο.

Όλοι όσοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα της πανδημίας και χρειάζονται επείγουσα βοήθεια για δαπάνες ενοικίου, δανείου, ς, ηλεκτρισμού, διατροφής, ιατρικής ς ή οποιασδήποτε άλλης καθημερινής δαπάνης, μπορούν να στείλουν αίτηση μέσω της ιστοσελίδας https://www.goarch.org/covid19relief. Όσοι θα ήθελαν να ενισχύσουν με οποιοδήποτε ποσό το ταμείο μπορούν να επισκεφθούν την ειδική ιστοσελίδα www.goarch.org//donate.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση