Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Καθήλωσαν οι εκδηλώσεις για τη Μικρασιατική Καταστροφή
Καθήλωσαν οι εκδηλώσεις για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Καθήλωσαν οι εκδηλώσεις για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Την εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ αναιρεθέντων κατά την Μικρασιατική καταστροφή, καθώς και την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τίμησε η Τοπική μας Εκκλησία, με επίκεντρο τον προσφυγικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Σεπτεμβρίου.

Το Σάββατο 15/9 τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, με αρτοκλασία, στον οποίο τον Θείο Λόγο κήρυξε ο αρχιμ. Μάξιμος Παπαϊωάννου, γεν. αρχιερατικός επίτροπος της  Μητροπόλεως.

Στη συνέχεια, στο κατάμεστο από κόσμο προαύλιο του ναού, έλαβε χώρα μεγάλη συναυλία, κατά την οποία ο καταξιωμένος βολιώτης μουσικός Ανδρέας Κατσιγιάννης μαζί με την ορχήστρα «Ρυθμός» παρουσίασε το έργο του «Σμύρνη».

Στη μουσική παράσταση συμμετείχαν οι ερμηνευτές Σοφία Παπάζογλου, Κωνσταντίνος Ζεμπίλας και Θάνος Μαντζίλης, η Χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα χορευτικά σύνολα των Μικρασιατικών Συλλόγων της Ν. Ιωνίας, ενώ αφηγητής ήταν ο γνωστός ηθοποιός Μιχάλης Μητρούσης.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της ορχήστρας Ρυθμός και της Χορωδίας των φοιτητών είχε ο Νίκος Χιώτογλου.

Στο τέλος της Συναυλίας ο μητροπολίτης Ἰγνάτιος επέδωσε τιμητική πλακέτα στον Ανδρέα Κατσιγιάννη, δημιουργό της φημισμένης ορχήστρας Εστουδιαντίνας, για την προσφορά του στην παραδοσιακή μουσική και τη δημιουργική διατήρηση της μικρασιατικής μνήμης.

Κλείνοντας την εκδήλωση συνεχάρη όλους τους συντελεστές και εξήρε τό σπουδαίο έργο της Εστουδιαντίνας, η οποία συμπλήρωσε φέτος 20 χρόνια ζωής και τόνισε ότι είναι γέννημα και καύχημα της πόλης μας.

Σημείωσε, τέλος, ότι η συναυλία αυτή όπως και όλες οι εκ του διήμερου εορτασμού μαρτυρούν την ευσέβεια και δύναμη του μικρασιατικού ελληνισμού μας, ο οποίος μέσα από τις στάχτες της καταστροφής αναγεννήθηκε και δημιούργησε πολιτισμό.

Στήν εκδήλωση παρέστησαν η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η υφυπουργός Οικονομικών , οι Μαγνησίας Συμεών Μπαλής και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας  Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης  Γεώργιος Καλτσογιάννης, ο δήμαρχος Αχ. Μπέος, ο Νέας Ιωνίας  Χρ. Στεφόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι αρχών και φορέων.

Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου τελέστηκε η Πανηγυρική , ιερουργούντος του  κ. Ιγνατίου, ο οποίος, στο τέλος, τέλεσε ιερό μνημόσυνο για τους αναιρεθέντες κατά την Μικρασιατική καταστροφή πατέρες και για τους κεκοιμημένους Μικρασιάτες .

Τον θείο Λόγο κήρυξε ο π. Εφραίμ Παναούσης της  Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής Αττικής.

Ακολούθως τελέστηκε η Επιμνημόσυνη Ακολουθία, με την παρουσία των αρχών, κατά την οποία εκφώνησε σχετική ομιλία η πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ίωνες» Άννα Πετσιάβα – Παπανικολάου.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο στο προαύλιο του Ναού.

Οι λατρευτικές καί πολιτιστικές εκ, οι οποίες συνδιοργανώθηκαν από την προσφυγική Ενορία της Ευαγγελίστριας και τούς μικρασιατικούς Συλλόγους «Το Εγγλεζονήσι», «Ίωνες» και «Μνῆμες προσφύγων», ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, όπου η θεατρική ομάδα «Από καρδιάς» της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής Αττικής παρουσίασε την παράσταση «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά», η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της βραβευμένης Βολιώτισσας συγγραφέως Ελένης Δικαίου.

Η παράσταση αφηγήθηκε το ξεριζωμό της οικογένειάς της από την Σμύρνη στην Ν. Ιωνία Μαγνησίας, μέσα από ένα μουσικό ταξίδι με χορούς και τραγούδια.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η συγγραφέας κ. Δικαίου και έκλεισε ο πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως, αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ο οποίος παρομοίασε την παράσταση με μυσταγωγία που κάνει τη Σμύρνη και την Μικρά Ασία να ζουν πάντα μέσα στη καρδιά .

Συνεχάρη δε τον υπεύθυνο της θεατρικής ομάδας π. Εφραίμ Παναούση και τα μέλη της για την παρουσίαση και  προσφορά τους.

Ας σημειωθεί ότι τα έσοδα της παράστασης θα δοθούν για την ανακατασκευή του Λύρειου Παιδικού Ιδρύματος στο Νέο Βουτσά Αττικής που κάηκε στις του Ιουλίου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση