Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΚΚΛΗΣΙΑ » Η πανήγυρις της Αγίας Βαρβάρας στην Ν. Ιωνία
Η πανήγυρις της Αγίας Βαρβάρας στην Ν. Ιωνία

Η πανήγυρις της Αγίας Βαρβάρας στην Ν. Ιωνία

Την μνήμη της Αγίς Μεγλομάρτυρος Βαρβάρας, του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ Φαναρίου, εόρτασε η τοπική  Εκκλησία, με επίκεντρο τον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ν. Ιωνίας, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του μητροπολίτου    Ιγνατίου, παρουσία κληρικών και  ευσεβών Χριστιανών.

Στην ομιλία του ο  επίσκοπος αναφέρθηκε στο μαρτύριο της Αγίας Βαρβάρας, κατά την πρώτη περίοδο της Χριστιανικής ιστορίας, όπου η μανία της ειδωλολατρίας οδήγησε στον μαρτυρικό θάνατο μέγα πλήθος Χριστιανών.

Μίλησε, επίσης, για τους αγώνες του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, την περίοδο της Εικονομαχίας, κατά την οποία, μέσα από την Θεο του διδασκαλία, όσο και τον υμνογραφικό του λόγο, στήριξε την τιμητική προσκύνηση των Εικόνων, εκφράζοντας την αλήθεια της Εκκλησίας, ότι η τιμή δεν αποδίδεται στο υλικό στοιχείο της Εικόνας, αλλά στο εικονιζόμενο πρόσωπο και τελικά στον ίδιο τον Θεό.

Αναφερόμενος στον Άγιο Σεραφείμ, επεσήμανε ότι η σκλαβιά, μέσα στην οποία μεγάλωσε, δεν δέσμευσε το πνεύμα και την ψυχή του. Κατάλαβε ότι η δύναμη εκείνη που μπορεί να κρατήσει το φρόνημα των ραγιάδων όρθιο και το όραμα της ελευθερίας ζωντανό, είναι η Ορθόδοξη πίστη, μέσα από την οποία διασώθηκε η γλώσσα, ο πολιτισμός, η Παιδεία και η Ελληνορθόδοξη αυτοσυνειδησία, την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Επικαιροποιώντας το μήνυμα των τριών Αγίων στην εποχή μας, ο κ. Ιγνάτιος μίλησε για την σύγχρονη ειδωλολατρία, που αφορά στην θεοποίηση του χρήματος, της δόξας, της κοσμικής δύναμης, του ηδονισμού, της δήθεν σοφίας. «Απέναντι σ' αυτό το νεοειδωλολατρικό πνεύμα οφείλουμε ν' αντισταθούμε, όπως πράττουν οι νέοι της Εκκλησίας, που δίνουν μαρτυρία Χριστού στην εποχή της αμαρτίας και του εκφυλισμού των αξιών».

Επίσης αναφέρθηκε στον κίνδυνο των αιρέσεων στην εποχή μας, «που είναι του διαβόλου, αλλά και καρπός εγωισμού, μματος θεος γνώσης και ανυπακοής στην  Εκκλησία. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να διορθώσει τα πράγματα στην Εκκλησία έξω από το πλαίσιο της Εκκλησίας και των όσων ορίζει η Συνοδική Της υπόσταση, οδηγείται στην απώλεια και ουσιαστικά εκτός Εκκλησίας. Η ενότητα σώζει και όχι η εγωιστική αυτονόμηση». Τέλος, αναφερόμενος στο μήνυμα του Αγίου Σεραφείμ, τόνισε ότι «μας θυμίζει τις ευθύνες μας για το Γένος μας, γνωρίζοντας ότι δεν είναι μόνο το παρόν, αλλά και το παρελθόν, που μας βαραίνει και το μέλλον, στο οποίο πρέπει να επιβιώσει ο λαός και η πατρίδα μας. Πρέπει να ξαναβρούμε την αλήθεια μας, να επανεκτιμήσουμε τον πνευματικό μας πλούτο και να διασώσουμε την ενότητά μας».

Στο τέλος του Εσπερινού,   απένειμε, εκ μέρους του Εκκλ/κού Συμβουλίου, Τιμητική Πλακέτα στον επί σειρά ετών λαμπαδάριο του ναού  Δημήτριο ΜανώληΕξήρε το ήθος του τιμηθέντος ιεροψάλτου, την του για την Ψαλτική τέχνη και το πνεύμα συνεργασίας που διαχρονικά τον διακρίνει. Μίλησε για διδακτικό , που επί χρόνια προσφέρει στο παράρτημα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στον Αλμυρό, με διάθεση ιεραποστολική, φροντίζοντας για την ανανέωση του ιεροψαλτικού δυναμικού της περιοχής.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του επισκόπου Ολς Επιφανίου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση